Den diggeste ribben fortjener den diggeste sausen

Mange er uenige om man skal ha saus til ribba. Foto: Panopticon
Mange er uenige om man skal ha saus til ribba. Foto: Panopticon

Og slik lager du den.

Det er mye man er enig om i jula. Stort sett er alle enige om at ribba skal ha sprø svor (bortsett fra meg som mener ribba er best uten svor ) og at medisterkaker blir best om du lager dem selv.

Sausen til ribba, derimot, er betent juletematikk.

Stridens kjerne er muligens tradisjonsdemens (- Har vi alltid hatt saus til ribbe?). Men, handler det også om å unngå et potensielt feiltrinn? Kvier noen seg for å lage saus til ribbe?

Er det sånn av far eller mor påstår at vi aldri «har hatt saus til ribbe», for å unngå å eksponere sin vaklende saussikkerhet? Kanskje.

Bli sikker på julematen

Julestria blir mindre stressende når man behersker julematen. Når du er trygg på at surkålen blir god, ja da blir jula bedre. Jeg lover. Og ikke er det vanskelig heller.

Faktisk er all julematen temmelig enkel. Medisterkakene klarer du med glans, ribba fikser du med glitter og pinnekjøttet fortjener ei stjerne.

(Vi dropper julepølsene i denne omgangen, men stek dem på denne måten).

Les også: Både vin og øl til ribbe

(Saken fortsetter under)

Det anslås at ribbe er julaftensrett i ca. 60% av norske hjem, med tyngdepunkt på Østlandet. Ribbekonsumet ved juletider i i Norge cirka 3.000.000 kg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Det anslås at ribbe er julaftensrett i ca. 60% av norske hjem, med tyngdepunkt på Østlandet. Ribbekonsumet ved juletider i i Norge cirka 3.000.000 kg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Slik lager du saus til ribbe

Det er kanskje bare en ting som utfordrer matlageren i deg. Og det er altså saus til ribbe.

Den klassiske sausen til ribbe er heldigvis ikke vanskelig å lage. Men, denne sausen forutsetter at du får masse kraft fra ribba. Og dersom du bruker vann under stekingen får du altså mer enn nok.

Når ribba er ferdig (eller nesten ferdig) heller du ut kraften. Pass på at du bruker noe som tåler kokende, varm kraft. Etter litt kommer fettet til toppen. Ta av dette med en spiseskje. Dette fettet skal du bruke slik du bruker smør i en vanlig, brun saus.

Ha dette fettet i en kjele. Stek det sammen med litt mel og lag en meljevning (på vanlig vis). Spe med litt og litt av kraften fra ribba. Ha i en liten dash med portvin. Portvin blir fort dominerende, så vær varsom.

Jeg bruker også fløte i sausen. Det er slettes ikke nødvendig, men du får en annen fylde og rikere munnfølelse. Jeg ser dog argumentet om at fløten stjeler litt av smaken.

Rett før servering rører jeg inn litt smør, og det er sånn bestemødre alltid gjør for å «blanke av» sausen. Så hvorfor gjør jeg det? Det er tradisjon.

Hva om du ikke vil lage saus til ribbe?

Det er helt greit å servere ribbe uten saus. Ribbefett holder i massevis. Og det er ikke vanskelig å argumentere godt for at saus forstyrrer ribbesmaken. Og at ribbesjy eller fett er alt man trenger.

Om du er usikker på om sausen vil bli bra nok, skal du servere ribbe med ribbefett eller sjy - og du skal gjøre det med stolthet!

God jul!

Les også: Slik velger du riktig ribbe


Saus til ribbe

Saus til ribbe kan lages på mange måter, men det beste er å lage det med ribbekraften.

Til 4 porsjoner:

  • 1 l ribbe kraft
  • 3 ss hvetemel
  • 2 ss portvin
  • 2 ss smør
  • 2 dl kremfløte
  • pepper, kvernet

Les også:

Pinnekjøttet trenger denne stappa

Den beste måten å lage ribbe på

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden