Leger advarer: – Små barn kan kveles av hele druer

<p>– DEL DRUENE FØR BARNA FÅR DEM: Småbarn er gjerne glad i druer, men om druene ikke er delt kan de utgjøre en fare fordi de lett kan sette seg i halsen og er vanskelige å få løsnet igjen, advarer leger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– DEL DRUENE FØR BARNA FÅR DEM: Småbarn er gjerne glad i druer, men om druene ikke er delt kan de utgjøre en fare fordi de lett kan sette seg i halsen og er vanskelige å få løsnet igjen, advarer leger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Druer er tredje vanligste årsak til kvelning forårsaket av mat, etter pølser og godteri, ifølge britiske leger. De understreker at druer bør deles opp før de gis til små barn.

Kvelning er en av hovedårsakene til at små barn dør.

Luftveiene til de minste barna er små og barna har ikke et ferdig tannsett slik at de kan tygge ordentlig. I tillegg er svelgerefleksen underutviklet og barna lar seg lett distrahere. Alle disse faktorene gjør at små barn har økt risiko for å kveles av mat, skriver de britiske legene Amy J. Lumsden og Jamie G. Cooper i det medisinske tidsskriftet Archives of Disease in Childhood.

De ønsker spesielt å sette søkelyset på hele druer, som i verste fall kan ta livet av barn. Ifølge legene er hele druer den tredje vanligste årsakene til kvelning forårsaket av mat, etter pølser og godteri.

I artikkelen viser de til tre saker der barn har satt en hel drue i halsen. Selv om voksne som var til stede, raskt gjorde forsøk på å løsne druen, endte det med at ambulansepersonell måtte fjerne druen med spesialutstyr.

For ett av barna var det imidlertid for sent, femåringen døde.

Les også: Slik utfører du hjerte- og lungeredning

Tetter luftrøret helt og er vanskelig å løsne

Druer er gjerne større enn småbarns luftveier. Og til forskjell fra små, harde objekter, som nøtter, gjør druens glatte, myke overflate at den kan tette luftrøret helt. Disse egenskapene gjør i tillegg at druen er vanskeligere å fjerne uten spesialutstyr, skriver legene.

– Det er generell oppmerksomhet rundt behovet for å følge med på små barn når de spiser og på at man må fjerne små harde objekter, og noen matvarer som nøtter, fra munnene deres, men kunnskapen rundt farene druer og andre lignende matvarer utgjør er begrenset, skriver de.

Og mens leker med små harde deler, som barn kan sette i halsen, er merket med en advarsel om kvelningsfare, gjelder ikke det samme for matvarer som druer og sherrytomater, påpeker de.

Les også: Dette kan sette seg fast i halsen

– Del druer og sherrytomater i fire

Legenes klare råd er derfor at man deler druer og sherrytomater i to eller aller helst fire, før man serverer dem til barn til og med fem år. De understreker også viktigheten av at voksne bør holde øye med småbarn som spiser.

Kunnskap om livredning er viktig, men det aller beste er om man kan unngå at barn setter slike matvarer og andre gjenstander i halsen.

– Selv om vi helhjertet vil støtte spredning av kunnskap slik at man raskt kan gjenkjenne at et barn kveles og kan gripe inn på riktig måte, mener vi at forebygging er bedre enn kur, skriver de britiske legene i Archives of Disease in Childhood.

Les også: Reddet sønnen fra kvelning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden