Helgens utvalgte juleøl

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen presenterer vi en salig blanding av bokser og flasker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er alt fra klassiske butikkøl via julecider til mikrobrygget humlebomber. Altså noe for enhver smak.

Nordlands Juleøl

Årets juleøl for folk fra Nordland er som i fjor, og som året før der igjen. Dette ølet overrasker på ingen måte, og er nok mest for de som ønsker det trygge og sikre. Ølet har rød kobberfarge og et fint skum med litt brunt preg. Dufter av karamell, eple, honning og ørlite kaffe. Smaken har tydelig preg av karamell, god sødme og en tydelig og markert bitterhet med litt krydret preg.

Dette er ikke spesielt spennende, men er som nevnt et helt trygt valg for de som ønsker akkurat samme jul som i fjor.

Nordlands Juleøl – Alkohol 4,5 % - 0,5 l

Mack Juleøl

Juleølet fra verdens nordligste bryggeri er også i år brygget på den samme trygge og sikre oppskriften som tidligere. Det er dermed ingen store og spennende overraskelser gjemt inne i boksen fra Mack.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargen er mørk kobber og skummet er fint og holder seg lenge. Duft av karamell, fersken og litt sjokolade. Smaken er myk og sødmefylt med karamell, litt sitrus, fersken, sjokolade, litt kaffe og en krydret ettersmak.

Dette er et øl som er fint balansert og som har nok smak til å kunne passe til julematen. Riktignok ville vi nok ha valgt den litt mer smaksrike og kraftfulle varianten du finner i vinmonopolets hyller.

Mack Juleøl - Alkohol 4,6 % - 0,5 l

Les også: Ti juleøl du ikke bør gå glipp av

Nøgne Ø God Jul

Det blir ikke helt jul før man har smakt noe sterkt og rart fra Nøgne Ø. God Jul har med sine 8,5 prosent nok styrke og nok smak til å sette enhver i julestemning. Fargen er helt mørk og ølet har fint skum med litt brunfarge. Skummet holder seg godt. Duften er fruktig med rosin, sitrus, kaffe, sjokolade og litt lakris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaken er kraftig med en god dose kaffe, sjokolade, røde bær, lakris, plommer og litt røyk. Som alltid er det rikelig med humle fra Nøgne Ø. Dette er godt og artig - og skaper julestemning.

Nøgne Ø God Jul - Alkohol 8,5 % - 0,5 l

Nøgne Ø Julequad

Dette er kraftfulle saker. Med 10 prosent blir dette nesten litt i overkant styrkemessig. Men her er så mye gode smaker at ølet, etter litt tid i glasset, blir et flott vinterøl som kan bringe julevarme inn i den mest forfrosne sjel.

Fargen er svart og Julequad har lavt brunlig skum som faller litt raskt. Duften er preget av kaffe, lakris, melasse, rosiner og alkohol. Smaken er fyldig, søtlig og litt saltig på samme tid. Kaffe, fiken, nøtter, sjokolade og lakris er noe av det som dukker opp i smaksbildet.

I dette ølet har Nøgne Ø vært litt mer moderat med humlen, noe som kler smaken fint. Drikkes temperert fra gode ølglass. Skapt for å deles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøgne Ø Julequad - Alkohol 10 % - 0,5 L

Les også: Nye øl på polet

Borg Juleøl

Dette er et typisk juleøl som du finner i butikken. Det er med andre ord ingen grunn til å ha så ekstremt store forventninger til at dette er revolusjonerende på noen som helst måte. Her er det snakk om øl som skal være akkurat slik man forventer det.

Fargen er rød kobber og skummet er lyst brunt med godt holdt. Litt kaffe, karamell, fersken og en anelse krydder i duften. Til å være et butikkøl av klassisk type så er dette relativt smaksrikt med noe kaffe og sjokolade.0

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylden er grei og en lett krydret ettersmak balanserer det hele. Et greit matøl til julen som hverken overrasker eller utfordrer smaksløkene noe særlig.

Borg Juleøl - Alkohol 4,5 % - 0,5 l

Mack mikrobryggeri Julebocken Bruse

Med en ølkork hvor det står For Those About to Rock så bringes forventningene skyhøyt for et rocka juleøl fra Mack sitt mikrobryggeri. Og det er mye mer trøkk i dette ølet enn det som kommer fra moderbryggeriet i Balsfjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julebocken Bruse er brygget på vinneroppskriften fra Mack sin hjemmebryggerkonkurranse hvor Vegar Skogland gikk av med seieren. Ølet er mørkt rødbrunt og har et lavt skum med godt hold. Duften er fruktig med fersken, fiken, karamell, kaffe og litt gress.

Dette ølet er smaksrikt med en god dose mørk malt. Sitrus, bær, kaffe, tre og lakris er noe av det som kommer frem i smaksbildet. Det er kanskje ikke verdens mest julete øl, men absolutt et øl som gir mersmak.

Mack mikrobryggeri Julebocken Bruse - Alkohol 7 % - 0,5 l

Les også: Dette skal du drikke til pinnekjøtt

Lervigs Jul

Dette ølet har hentet en god dose inspirasjon fra belgiske tradisjoner. Blant annet har man hatt en god dose kandissukker i bryggekaret.

Ølet er nokså lyst i forhold til de fleste andre juleøl, med en fin rødbrun farge. Skummet er litt lavt, men holder seg lenge. Duften er preget av kaffe, plomme, karamell, litt eple og en god dose ingefær - noe som slettes ikke er så rart ettersom bryggeriet har tilsatt en god dose ingefær også. Smaken er søtlig med noe karamell og kandis, litt rosiner og et tydelig preg av ingefær og anis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt uvanlig, men absolutt et øl for de som liker en liten dose med ingefær.

Lervigs Jul - Alkohol 6,8 % - 0,33 l

Grevens Julecider

At ikke noen har kommet på å lage en julerusbrus tidligere er egentlig litt underlig. Grevens Julecider med bringebærsmak er sannsynligvis så nært en julerusbrus som det er mulig å komme.

Fargen er lys rosa og det dufter sterkt av bringebær og vanilje. Smaken er veldig søt, selv om det står halvtørr på boksen. Hvis du er en stor fan av julebrus, så er dette garantert et produkt du vil sette pris på. Hvis du ikke er spesielt glad i søt bringebær så er vel det best å styre unna denne.

Uansett så er dette et artig og nyskapende produkt som sikkert finner sin fanskare.

Grevens Julecider - Alkohol 4,5 % - 0,5 l

Les også: Både vin og øl til ribbe

Frydenlund Juleøl

Dette er også en god gammel klassiker. Frydenlunds juleøl er dyp kobberrød i fargen og har et flott skum med en god dose brunt i seg. Duftene er preget av Karamell, frukt, litt gress og honning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God og kraftig karamellsmak med litt eple, rosin og et fint krydderpreg i ettersmaken. God fylde for et butikkøl og med en god sødme som toppes av nok bitterhet til at det hele balanseres.

Dette er et godt matøl og et øl som bringer julestemning. Årets juleøl fra Frydenlund er et av de bedre klassiske butikkøl du kan finne. Et trygt valg til julen.

Frydenlund Juleøl - Alkohol 4,5 % - 0,33 l

Nøisom Lutefisk-øl

Lutefisk er en matrett som fortjener god drikke - og det har bryggeriet Nøisom også i år tatt konskvensen av og kommer med lutefisk-øl i både butikk og polstyrke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette ølet er spesialdesignet til å treffe matretter som lutefisk, rakfisk og røkt laks eller ørret, men vil også kunne fungere til litt mer asiatiske retter. Fargen er gyllen og ølet har masse skum som holder seg godt. Duften er preget av sitrus, gresskar, tropiske frukter og ørlite karamell.

Smaken er dominert av humlen hvor det er en tydelig og markant bitterhet. Et veldig godt øl til lutefisken og som tåler en god akevitt ved siden av.

Nøisom Lutefisk-øl - Alkohol 5,8 % - 0,33 l

Les også:

Dette må du vite når du skal handle kjøtt til jul

Den vanskelige julen

Flere menn enn kvinner ønsker seg dingser til jul