Det beste juleølet du får i butikken
Vi har testet 43 - her er de 10 beste.
Metode og panel
Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.
Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite. Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med mye kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke. Løite har bred erfaring bl.a. som øldommer i Norbrygg og Klikks ølekspert gjennom mange år.
______________________________
Disse 33 nådde ikke helt opp:
7Fjell Grevinnen Christmas Blonde
7Fjell Hovmesteren Christmas Ale
Aass Juleøl Fl
Cb Juleøl Fl
Dahls Julebrygg 0
Frydenlund Juleøl
Hansa Julebrygg Ex.Vellag
Hansa Juleøl
Jule Ale Berentsens
Juleøl Berentsens
Nøgne Ø Hvit Jul
Rogalands Juleøl
Mack Juleøl
Mack Julespesial
Ringnes Juleøl
Austmann Juleøl
Små Vesen Fjøsnisse
Handbryggeriet Nissebrygg
St Halvard Støttejul
Grans
Grans Juleøl
Borg Juleøl
Dahls Juleøl
Fredrikstad Juleøl
Hansa Juleøl K
Jule Ale Stjerneskudd
Juleøl Austmann
Kinn Julefred
Kringly Kris Porter Lervig
Kringly Kris Spice Ale
Larvik Juletre Mikrobrygget
Nissebrygg Haandbryggeriet
Sagene Rød Jul
I denne testen har vi tatt med de norske juleølene med en brukbar distribusjon i dagligvarebutikkene. Vi har smakt på alle, men for å rekke over alt har vi kjørt en kvalifiseringsrunde først, slik at vi har kunnet bruke god tid på de gode ølene. Det betyr at vi har smakt på over 40 øl, ti gikk videre til finalen. I tillegg til de tre alkoholfrie.
Slik vurderer vi ølet
Smakerne bruker begreper som lengde, bitterhet, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:
Fylde: Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Maltkonsentrasjon er den største bidragsyteren til ølets fylde og vil da også henge sammen med hvor søtt vi opplever ølet.
Bitterhet: Selv om det er mange (mindre vanlige) ingredienser som kan gi bitterhet i øl, er det nesten alltid humlen som bidrar mest. Det kan brukes for å balansere sødme eller for å dominere et øl, som f.eks. IPA.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFruktighet: Dette begrepet beskriver hvor sterkt innslag, både i duft og smak, ølet har av frukt/bær. Noen øl har frukt/bær som ingrediens og kan åpenbart få fruktighet fra disse, men når ølet gjæres, skapes estere og dette gir fruktige assosiasjoner.
Undergjærede øl (som pils og bayer) har mindre med estere enn overgjærede (f.eks. hveteøl og belgisk klosterøl). Tenk bare på så tydelig banankarakter et tysk hveteøl kan ha. Dette kommer utelukkende fra gjæren.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKullsyre: Også kalt karbonering. Forskjellige øltyper skal har forskjellig grad av kullsyre. De fleste øl vil tjene på å få «løftet» smakene med oppfriskningen kullsyren gir. Men blir det for mye kullsyre, kan smaken skjemmes av en dårlig munnfølelse.
Kompleksitet/balanse: Jo flere forskjellige dufter og smaker vi kan finne i ølet, desto mer spennende er det. Vi vil likevel ha en viss balanse i ølet; det kan være skjemmende når en enkelt komponent blir for sterk.
Artikkelen fortsetter under annonsenLengde: Et godt øl har smak som sitter lenge i munnhulen. Lengden deles gjerne opp i tre; anslaget, midtpartiet og sluttpartiet.
Les også: Ti juleøl du ikke bør gå glipp av
Favorittene
Nøgne Ø julekveld er våre eksperters favoritt med 81 poeng: Ganske tett duft av karamell med et fint innslag av anis. Et fint øl med julepreg i smaken, skriver de i sine notater. Tett etter, med 80 poeng følger Nøisom sitt Juleøl: Dufter av røstet malt med svakt humlepreg. Smaken følger opp duften, med fin sødme, er kommentaren her.
Les også: Både vin og øl til ribbe
Øl til mat
Riktig øl til riktig mat er viktig, og i følge Sigrid Strætkvern hos drikkeglede kan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:
- Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl
- Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl
- Svakt øl før sterkt øl
- Lett øl til lett mat
- Smaksrike øl til kraftig mat
- Ølet bør minst like mye sødme som maten
- Leskende øl til salt mat
- Bitre eller sterke øl til fet mat
De 33 ølene vi har også smakt på, men som ikke kom opp blant de ti beste, finner du i faktaboks.
Slik testet vi
Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt. Ved usikkerhet om poengplassering, er produktet testet to ganger i et finaleheat.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Juleøl - klassikere og nyheter
Julepreg i smaken:
Nøgne Ø julekveld
Veil. pris: 59,90
Karakter: 81 / 100
Smaken følger opp duften:
Nøisom Juleøl
Veil. pris: 54,90
Karakter: 80 / 100
Et ganske uvanlig juleøl:
Nøgne Ø sur jul
Veil. pris: 56,90
Karakter: 79 / 100
Lettere stout-aktig:
Ego juleøl
Veil. pris: 54,90
Karakter: 78 / 100
Fruktig duft minner om belgisk gjær:
Ægir Vinterdvale
Veil. pris: 39,90
Karakter: 77 / 100
Ganske kort ettersmak:
Hansa Juleale
Veil. pris: 39,90
Karakter: 76 / 100
Bra balansert juleøl:
Kinn Julefred
Veil. pris: 99,00
Karakter: 74 / 100
OK sødme, men litt kort:
Borg Juleøl
Veil. pris: 34,90
Karakter: 73 / 100
Ganske anonym på smak:
Nordlands Juleøl
Veil. pris: 34,90
Karakter: 73 / 100
Litt tynn på smak:
Dahls Lillebjørn
Veil. pris: 38,90
Karakter: 72 / 100
Smaken følger opp duften:
Aass Uten Juleøl
Veil. pris: 15,90
Artikkelen fortsetter under annonsenKarakter: 67 / 100
Noe høy bitterhet:
Santa Clausthaler
Veil. pris: 24,20
Karakter: 66 / 100
Tynt og kjedelig:
Munkholm Juleøl
Veil. pris: 19,55
Karakter: 65 / 100
Noen av produktene Klikk.no tester, kan ha to priser - Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no
Les også:
- Smaker godt. Suveren kvalitet på kjøttet sammen med et fint utseende - terningkast 6!
Dette skal du drikke til pinnekjøtt
Testen er opprinnelig publisert på Klikk.no