– Smaker godt. Suveren kvalitet på kjøttet sammen med et fint utseende - terningkast 6!

Vi har testet pinnekjøtt. Foto: Øivind Lie
Vi har testet pinnekjøtt. Foto: Øivind Lie
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet årets pinnekjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om testen

  • Vi har plukket de beste stykkene fra hver pakke, deretter er kjøttet vannet ut og dampet. Kjøttet er så vurdert i tilberedt tilstand.
  • I testpanelet satt Tore Teigen, Kjell Haavi og Victor Ramos. Teigen og Haavi er begge erfarne pølsemakere, Ramos er kokk og kjøkkensjef ved Egmont-bygget i Nydalen.

Vi har testet urøkt pinnekjøtt, og vi hopper rett på konklusjonen: Det er liten sammenheng mellom pris og kvalitet på pinnekjøttet. Du finner pinnekjøtt til to og trehundre kroner kiloen helt på topp i denne testen. Samtidig har du flere typer som koster en hundrelapp mer som ikke holder mål. Likeledes har det gått inflasjon i stedsnavn. Du finner både gourmetlam fra Jostedalsbreen og utvalgt høyfjellslam, uten at det slår voldsomt ut på resultatene i testen.

Utvalg

Vi har kun testet urøkt pinnekjøtt, og vi har samlet inn kjøttet fra de store kjedene. Vi endte på 19 forskjellige typer. Her finner du kjøtt fra små og store produsenter.

Kriterier

Vi er ute etter den rene, gode pinnekjøttsmaken. Kjøttet skal ellers være saftig og godt. Vurderingen av saltinnholdet er litt vanskelig i en slik test fordi dette har noe med utvanningstiden å gjøre. Et kjøtt med høyt saltinnhold kan være av super kvalitet, men trenger kanskje et halvt døgn ekstra med utvanning. Derfor har vi også kommentert dette spesielt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøttet skal se delikat ut og det skal være delt riktig. Nakkevirvler og nederste del av ribba skal være sortert ut. Ekstra fett og slintrer skal være også være trimmet vekk.

Les også: Slik lager du pinnekjøtt til jul

Vinneren

Bjorlilam fra Bjorli Fjellmat AS er vinneren. Dette smaker godt. Suveren kvalitet på kjøttet sammen med et fint utseende gjør dette til testens vinner. På plassene etter følger Henriettes Pinnekjøtt og Tind fra Tind spekevarer. Det er også verdt å notere at Henriettes pinnekjøtt er testens nest billigste kjøtt. Et godt kjøp med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vossakjøt Pinnakjøt er testens taper, her har noe gått riktig galt. Kjøttet lukter ikke bra og smaker dårlig. I tillegg er det i overkant salt. Ikke salgsvare, er den brutale dommen fra våre eksperter.

Daglig leder hos Vossakjøt skriver følgende kommentar til resultatet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Her må det være brekkasje på pakning som er årsaken. Vi lager urøkt pinnekjøtt på samme mate som vi alltid har gjort og vi har gjennom årene vunnet mange utmerkelser på pinnekjøttet vårt. Senest I 2015 fikk urøkt pinnekjøtt sølv i kjøttbransjens NM.

Å falle helt til bunns i en slik test, forteller oss at det må ha vært noe galt med denne ene pakken. Med stor sannsynlighet har det vært brekkasje i folien.»

Les også: Slik unngår du en stressende førjulstid

Tips

Oppskrift på klassisk pinnekjøtt finner du her. Det er bedre å vanne for mye enn for lite. Blir det mot formodning for lite salt kan du salte ved bordet. Om det ikke står annet på pakken skal kjøttet vannes 24 timer, med ett skift på vannet. Er det store stykker, eller pinnekjøtt av sau, kan du øke til 36 timer med to skift på vannet.

Legg kjøttet på rist med vann under, og la det dampe til kjøttet løsner litt fra beina, Pass på at det er vann under rista under hele varmebehandlingen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du toppe smaken avslutter du med å grille kjøttet på 240-250 grader i 10-15 min.

Kraften fra dampingen av pinnekjøttet er ypperlig å bruke i kålrotstappen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også lage suppe på pinnekjøtt.

Les også: Snaps, akevitt og Cognac til jul

(Testen fortsetter under)

VIDEO: Hvordan tilberede pinnekjøtt

Pinnekjøtt er en av julens mest populære matretter. Her viser vi hvordan pinnekjøtt tilberedes, med eller uten vossakorv.


Bjorlilam

Veil. pris: 299,00

Karakter: 6 / 6

Les hele testen


Henriettes Pinnekjøtt

Veil. pris: 199,00

Karakter: 5 / 6

Les hele testen


Tind

Veil. pris: 319,00

Karakter: 5 / 6

Les hele testen


Gilde Pinnekjøtt

Veil. pris: 219,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Les også: Julefettet kan bli mat for rottene


Gilde Gourmetlam Jostedalsbreen

Veil. pris: 369,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Rogalam Holmens

Veil. pris: 229,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Pinnasteik frå Bjerkreim

Veil. pris: 284,29

Karakter: 4 / 6

Les hele testen

Artikkelen fortsetter under annonsen


Pinnekjøtt av dielamfra Jæren

Veil. pris: 359,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Les også: Nå kommer Juleølet!


Ringdal

Veil. pris: 349,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Gilde Økologisk Pinnekjøtt

Veil. pris: 359,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Høgfjellslam frå Nord-Gubrandsdal

Veil. pris: 339,00

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Coop Pinnekjøtt

Veil. pris: 189,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Les også: Det viktigste i jula er kos, mat og familie


Brødr.Ringstad

Veil. pris: 329,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Smedstuen Gård

Veil. pris: 389,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Jacobs Utvalgte av Høgfjellslam

Veil. pris: 399,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


First Price

Veil. pris: 129,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


Les også: Slik lager du nøttestek til jul


Rema 1000 Nordfjord

Veil. pris: 199,00

Karakter: 3 / 6

Les hele testen


xtra

Veil. pris: 149,00

Karakter: 2 / 6

Les hele testen


Vossakjøt Pinnakjøt

Veil. pris: 399,00

Karakter: 1 / 6

Les hele testen


Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Les også:

Dette skal du drikke til pinnekjøtt

Knallgode rødviner til lam

Derfor må du brygge juleølet nå

Testen er opprinnelig publisert på Klikk.no