Vegetarmaten som gjør deg god og mett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bønner, linser og kikerter er ikke bare sunt på mange forskjellige måter, de gir deg også bra metthetsfølelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis man vil være med på å redusere CO 2-utslippene, er det flere måte å gjøre det på. Men en av de enkleste er å redusere inntak av kjøtt. Og man trenger ikke å gå helt vegetar. Det er nok å bestemme seg for å ikke spise kjøtt hver eneste dag.

Nå er ikke all kjøttproduksjon like klimaskadelig. Svin og kylling har betydelig mindre CO 2-avtrykk enn storfe og lam.

Å kunne avstå fra kjøtt, samme hvilken type, bare én gang i uken, burde ikke være noe stort offer for noen.

Men jeg blir jo ikke mett

En av de vanligste innvendingene mot vegetarmat er manglende metthetsfølelse. Man greier omtrent ikke å reise seg fra middagsbordet før det begynner å rumle i magen.

Til det er det å si at de som mener dette, har et poeng, men samtidig finnes det god vegetarmat som også gir bra metthetsfølelse, nemlig belgfrukter.

Her snakker vi om ting som bønner, linser og kikerter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare har disse belgfruktene høyt proteininnhold, som gir metthetsfølelse, de er også rike på fiber og diverse vitaminer og mineraler. Og de kan tilberedes på mange spennende måter, og noen av dem vil garantert falle i smak.

Nedenfor finner du et halvt dusin oppskrifter med bønner, linser og kikerter som du kan la deg inspirere av.

Les også: Blåskjell - enklere enn du tror


Linsesuppe

Dette er en vegetarisk linsesuppe du kommer til å like!

Til 3 porsjoner:

  • 1 stk løk, finhakket
  • 2 krm spisskum
  • 2 krm korianderfrø
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stk gulrøtter, finhakket
  • 2 stk selleristenger, finhakket
  • 1 l vann
  • 2,5 dl linser, røde
  • 1 krm chilipulver
  • 1 ts spisskum, malt
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 stk laurbærblad
  • 3 ss grønnsaksbuljong
  • salt


Hummus

Dette er dippen som passer til nesten alt. Hummus spises i store mengder i Midt-Østen nesten som et obligatorisk innslag i måltidet.

Ingredienser:

  • 1 bokser kikerter
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 dl olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 ts spisskum
  • sitronsaft


Bønner og bakte tomater

Her kommer en liten, hærlig bønnerett med bakte tomater.

Ingredienser:

  • 1 stk løk
  • 5 stk store tomat er
  • 1 bokser hvite bønner
  • smør/olje til steking
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 stk sukker
  • 1 stk gulrot
  • 1 ts timian
  • 1 ts anis, malt
  • 1 ss kyllingkraft


Bønnesalat

Et godt vegetaralternativ, samtidig som den passer som tilbehør til alle typer kjøttmat.

Til 4 porsjoner:

  • 1 bokser hermetiske bønner
  • 1 stk rødløk
  • 1 stk paprika
  • litt finsnittet purre
  • hakkede urter (kan sløyfes)
  • Dressing
  • 2 ss sitronsaft eller hvit balsamicoeddik
  • 4 ss olivenolje
  • 0,5 ts sennepspulver (kan sløyfes)
  • salt
  • pepper


Grønn bønnesalat

Til 4 porsjoner:

  • 1 bokser hvite bønner
  • 1 dl sukkererter eller selskapserter
  • 2 dl aspargesbønner, frosne kan brukes
  • 1 dl brekkbønner
  • 1 bt vårløk
  • 4 ss olivenolje
  • 1 stk sitron, saft og revet skall
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ss hakket frisk mynte


Chana pindi - indiskkrydrede kikerter

Med bønner, linser og kikerter får du bra metthetsfølelse. Foto: Tom Sinding-Larsen
Med bønner, linser og kikerter får du bra metthetsfølelse. Foto: Tom Sinding-Larsen

Til 4 porsjoner:

  • 200 g kikerter
  • 1 l vann
  • 1 stk kardemomme, hel
  • 3 cm kanelstang
  • 4 stk nellikspiker
  • 4 stk pepperkorn
  • 3 ss solsikkeolje
  • 1 stk laurbærblad
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts ristet og malt spisskum (jeera)
  • 1 ts koriander, malt
  • 1 ts garam masala
  • 2,5 ss sitronsaft + kraft hvis ønskelig
  • 2,5 ss ghee (klarnet smør)
  • 1,5 ts granateple frø, ristet og malt
  • malt chili etter smak, hvis ønskelig
  • 2 ss finsnittet fersk koriander


Les også:

Vinneren koster halvparten av den dyreste

Matquiz for deg som kan alt

Hvilken sjokolade er det?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no