Meny

Ukens utvalgte juleøl

Multebær, vanilje, mandler, kanel, allehånde og appelsinskall er noe av det du finner i ukens utvalgte juleøl her på ABCnyheter.

Vi har også tatt med noen gode klassiske juleøl som fungerer veldig godt til vanlig norsk julekost.

Austmann Stille Natt

Det er kraftige saker de har kokt sammen i Trondheimsbryggeriet Austmann. Med voldsomme 9 %, masse kraftig malt og allehånde, appelsinskall og stjerneanis så forventer man masse smak når man heller dette ølet i glasset.

Fargen er mørk rødbrun og skummet holder seg godt i glasset. Duften er på grensen til julekake med krydder, mørk karamell, sitrus og kaffe. Det er også et tydelig alkoholpreg her. Smaken er dominert av mørk malt, bitter sjokolade, allehånde, sitrus, kaffe og litt salt lakris. Ølet har en lang ettersmak med masse krydder og en betydelig varme.

Et øl som bringer julestemning.

Austmann Stille Natt – Alkohol 9 % - 0,33 l

Balder Julebukk

En av de virkelig fine tingene med eksplosjonen av antall juleøl på markedet er at det har dukket opp såpass mange fabelaktige bokkøl-varianter. Dette er virkelig en stil som kler julen og julens mat.

Balder har hatt denne i sortimentet de seneste årene og det er et øl som man ser frem til å smake når nettene blir lange og kulda setter inn. Fargen er mørk mahogni og ølet har brunlig skum som faller litt raskt. Dufter av røde bær, lakris, kaffe, plommer. Smaken er sødmefylt og kraftig preget av mye malt. Tørkede frukter, bær, lakris, kaffe og karamell er litt av det du finner i dette ølet.

Julebukk er rett og slett veldig god i år – som i fjor.
Balder Julebukk – Alkohol 7 % - 0,33 l

Les også: Ti juleøl du ikke bør gå glipp av

Dahls Juleøl Sterk

Tradisjonelle juleøl selger godt i julen og dette er akkurat et typisk tradisjonelt norsk juleøl.

Fargen er rødbrun og ølet har et fint skum som holder seg godt. Juleølet dufter av karamell, vanilje, eple og litt krydder. Smaken er relativt lett i forhold til en del andre typiske juleøl, men ølet har godt karamellpreg, litt banan, vanilje og en krydret avslutning. Dahls Juleøl er nokså snill og grei, men har nok tyngde og kraft til å være et godt øl til både mat og kos.

Dette er ølet for deg som ikke ønsker alt for mye fylde.
Dahls Juleøl Sterk – Alkohol 6 % - 0,33 l

E.C. Dahls Store Bjørn Juleøl

Akevitt og øl går godt i lag, men hva skjer når man tilsetter akevittkrydderier til ølet og lar det hele modnes i gamle akevittønner? Det har Trondheimsbryggeriet, som nå samarbeider med Brooklyn brewery, funnet ut av.

De har gjort nettopp dette med Store Bjørn Juleøl – og i tillegg har de humlet det hele med Sorachi Ace. Ølet er gyllent og har et fint hvitt skum med godt hold. Duften er preget av gress, bakst, litt banan, noe alkohol, karamell og akevitt. Smaken er myk og litt i stilen til blond/saison. Noe gress, litt vanilje, sitrus, mint og et balansert, men tydelig preg av akevittkrydderi.

Dette er et veldig annerledes, spennende og innovativt juleøl. Det er ikke ølet du serverer til julemiddagen, men det er et sprekt og morsomt øl som i tillegg varmer godt med sine 9 prosent.
E.C. Dahls Store Bjørn Juleøls – Alkohol 9 % - 0,33 l

Les også: Nå kommer Juleølet!

Fredrikstad Juleøl Sterk

Fra Fredrikstad kommer det et sterkt og et svakere øl i år. Av disse er utvilsomt det sterkeste ølet å foretrekke.

Fargen er mørk kobber og skummet har en anelse brunt i seg. Litt vanilje, sjokolade, bær og tyggegummi i duften. Smaken er mer kraftig enn duften tilsier. God sødme, melasse, litt lakris, karamell og en krydret ettersmak. Dette er et klassisk juleøl, men det har et ørlite særpreg som skiller det litt ut fra massen.

Et godt matøl til julens fristelser.
Fredrikstad Juleøl – Alkohol 6,5 % - 0,33 l

Les også: Virke: Vi bruker i snitt 11.000 kroner på julen

Hunsfos Juleøl Old Ale

Dette er et ferskt bryggeri som ble startet opp i 2014. I de gamle lokalene til Hunsfos fabrikker er det nå flaskeklirr og bryggerikjeler som råder.

Årets juleøl er brygget med en god dose kanel og mandel, noe som skulle tilsi at det smaker skikkelig jul. Ølet er kobberrødt og har hvitt skum med middels hold. Duften er fruktig med bær, sitrus, banan, karamell og kanel. Ølet har fin sødme, myk munnfølelse og en lang ettersmak med kanel og mandel. I tillegg finner du karamell, sitrus, litt kaffe, eple og einebær – og en fin bitterhet.

Dette er et butikkøl, men her er mye smak i forhold til styrke.
Hunsfos Juleøl Old Ale – Alkohol 4,6 % - 0,33 l

Les også: Nye øl på polet

Julemandens Trøst

Dette ølet kommer fra Det Lille Bryggeri i Roskilde, men er brygget i Belgia. Dette er ølet som nissefar skal trøste seg med etter en lang og hard aften på sleden.

Fargen er dyp mørk kobber og skummet er fint og med godt hold. Dufter av karamell, kandis, litt eple, en anelse kaffe og noe alkohol. Smaken er søtlig, med godt karamellpreg, litt flamberte bananer og rosin. Julemandens trøst har et tydelig belgisk preg som drar seg mot belgiske trappistøl. Lav bitterhet og en god del alkohol.

Dette er et øl som passer til multekrem og andre godsaker. Det vil også utvilsomt kunne trøste en sliten nisse.
Julemandens Trøst – Alkohol 8,3 % - 0,33 l

Ringnes Julebokk

Det gjentar seg hvert eneste år når det nærmer seg jul – Julebokken fra Ringnes blir utsolgt. Her må man med andre ord være tidlig ute. Og du kan gjerne hamstre noen til neste jul allerede nå.

Ringnes Julebokk er et kraftig og godt bokkøl som jevnlig har gjort det godt i diverse mer eller mindre seriøse øltester. Det er ikke uventet ettersom det er et veldig godt øl. Fargen er dyp mahogni og ølet har et flott skum med litt brunt i seg. Duften er preget av malt, tørkede frukter, litt marsipan, karamell, fiken og litt brød. Smaken er akkurat som tidligere: Veldig god. Malt karamell, tørkede frukter og en fin krydrete avslutning – alt toppet av en god varmende følelse.

Ringnes Julebokk er en klassiker som man må få med seg hvert år.
Ringnes Julebokk – Alkohol 9 % - 0,33 l

Les også: Mange knallgode viner på polet nå

Små vesen Jolereia

Det er ikke så langt man skal tilbake i tid før folk trodde at det var mystiske og magiske vesen som hjalp til med å få gjæringen i gang i ølet. Det er her bryggeriet fra Aurdal i Valdres har funnet inspirasjon til navnet sitt.

Årets sterke øl fra bryggeriet er brygget på rug og hvete og smaksatt med multer og vanilje. Dette ølet er tilnærmet svart i fargen og har fint kremet skum med god bruntone i seg. Duften er preget av lakris, kaffe, sjokolade, bær, fiken, mye mørke maltsorter og et hint av vanilje. Smaken er mektig, sødmefylt og myk på samme tid. Kaffe, sitrus, korn, bær og en lang og god bitterhet som avslutter det hele.

Når ølet i tillegg har det fine preget av øl som brygges i små batcher så er dette rett og slett dundrende godt. Man skal ikke se bort fra at det har vært noen små underjordiske vesen involvert her.
Små vesen Jolereia – Alkohol 7,5 % - 0,33 l

Ægir Vinterdvale

Vi har tidligere omtalt Ægir Mørketid som er det sterkeste juleølet fra Ægir bryggeri i år.

Årets juleøl i butikkstyrke heter Vinterdvale og er selvfølgelig både snillere og mildere i smaken. Fargen er kobberrød og ølet har lavt skum med godt hold. En lett duft av karamell, sirup, litt bær, blomster og krydder er noe av det som treffer nesen.

Smaken er fyldig og søtlig med en balansert bitterhet. Noe karamell, røde bær og en lett syrlighet. Lett krydret ettersmak og middels maltbunn.
Ægir Vinterdvale – Alkohol 4,7 % - 0,33 l

Flere spektakulære juleøl kommer neste uke.

Les også:

Drikk fra en utømmelig rødvinsfontene - helt gratis

Flere menn enn kvinner ønsker seg dingser til jul

Det viktigste i jula er kos, mat og familie

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Kongens sjåfører fikk nei til lavere pensjonsalder10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen06:15 Dette skjer i dag06:00 Mørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30 Ueland-familien håper på dom i Marokko05:29 Dette skjedde i natt05:15 Partiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12 Hundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22 Hetebølge i verdens nordligste bosetning04:15 Bitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43 Tidligere høyesterettsdommer i USA død03:42 Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26 Tidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02 Mann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25 Tre biler i brann i Langesund01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49 Iran bistår savnet tankskip00:08 Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49 Tre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19 Kramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10 Trollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43 – Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12 Instruktør omkom under dykking på Hitra21:27 Helse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25 Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23 Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21 Berlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17 – Perus ekspresident pågrepet i USA21:15 Kvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07 von der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41 Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36 «Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11 Sommerværet snur over hele landet17:45 Økende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43 Redningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35 Mann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33 Krekar har uendelige ankemuligheter16:58 Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56 Medieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37 Slik blir de nye Oslo-trikkene16:20 Terrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08 Dyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05 Helseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38 Mann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23 Stadig flere melder seg ut av kirken15:02 Trump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01 Apollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56 Tørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54 Ruud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38 Thailands nye regjering tatt i ed14:34 Tyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42 Meling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40 Zabaleta gir seg i England etter sesongen13:39 Molde-back klar for belgisk fotball13:16 Politiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16 Per-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06 Ektepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05 Hiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46 Nesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26 PST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45 Politiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31 De grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29 Gransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28 Nord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20 Grindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18 Kontantfri danskebåt får kritikk11:15 15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04 Økokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52 Giroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38 Tidligere fotballspiller skutt og drept10:25 Oslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09 Regjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05 Von der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40 India: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37 CAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32 Livstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24 PST: Krekar framstilles for fengsling onsdag09:20 Tysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16 Duterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36 Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33 Schibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29 Solid resultatvekst for Yara
Siste nytt
10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerKongens sjåfører fikk nei til lavere pensjonsalder10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen06:15NorgeDette skjer i dag06:00SportMørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30NorgeUeland-familien håper på dom i Marokko05:29NorgeDette skjedde i natt05:15NorgePartiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12VerdenHundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22VerdenHetebølge i verdens nordligste bosetning04:15NorgeBitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43VerdenTidligere høyesterettsdommer i USA død03:42NorgeNordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26VerdenTidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02NorgeMann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25NorgeTre biler i brann i Langesund01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49VerdenIran bistår savnet tankskip00:08NorgeFacebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49VerdenTre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19VerdenKramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10NorgeTrollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43Norge– Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12NorgeInstruktør omkom under dykking på Hitra21:27NorgeHelse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25NorgeItalia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23NorgePolitiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21PengerBerlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17Verden– Perus ekspresident pågrepet i USA21:15NorgeKvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07Verdenvon der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41NorgeKallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36Kultur«Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11NorgeSommerværet snur over hele landet17:45VerdenØkende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43NorgeRedningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35NorgeMann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33NorgeKrekar har uendelige ankemuligheter16:58PolitikkTrump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56PolitikkMedieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37NorgeSlik blir de nye Oslo-trikkene16:20NorgeTerrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08PolitikkDyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05NorgeHelseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38VerdenMann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23NorgeStadig flere melder seg ut av kirken15:02PolitikkTrump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01VerdenApollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56PengerTørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54SportRuud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38VerdenThailands nye regjering tatt i ed14:34VerdenTyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42NorgeMeling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40SportZabaleta gir seg i England etter sesongen13:39SportMolde-back klar for belgisk fotball13:16NorgePolitiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16PolitikkPer-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06NorgeEktepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05NorgeHiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46SportNesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26NorgePST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45NorgePolitiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31VerdenDe grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29NorgeGransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28VerdenNord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20SportGrindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18PengerKontantfri danskebåt får kritikk11:15Norge15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04NorgeØkokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52SportGiroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38SportTidligere fotballspiller skutt og drept10:25NorgeOslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09MotorRegjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05PolitikkVon der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40VerdenIndia: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37SportCAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32VerdenLivstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24NorgePST: Krekar framstilles for fengsling onsdag09:20ReiseTysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16VerdenDuterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36Helse og livsstilTidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33NorgeSchibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29NorgeSolid resultatvekst for Yara