Meny

Kreftfremkallende stoff i mat:

– Må få en maksimumsgrense for akrylamid i mat

Akrylamid som finnes i stekt, bakt og grillet mat, kan være kreftfremkallende. Til frokosten vil både svidd ristet brød, frokostblanding og kaffe være kilder til akrylamid. Hjemme på kjøkkenet kan man passe på å steke ting mindre hardt, men matvareindustrien må også gjøre sitt for å redusere mengden av stoffet i maten vi spiser. Snart er et nytt regelverk på plass, opplyser Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Arbeidet med å redusere mengden av det kreftfremkallende stoffet går for sakte, mener Forbrukerrådet. Nytt regleverk er på trappene, lover Mattilsynet, men det inneholder ikke noen maksgrense for akrylamid i mat.

Mattilsynets råd for å redusere inntak av akrylamid

Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller. Særlig i stivelsesrike produkter, som for eksempel potet- og kornbaserte matvarer, vil det dannes akrylamid.

Undersøkelser i flere land har vist at potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid, men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer.

Generelle råd:

  • Spis variert og balansert
  • Reduser inntak av stekt og fritert mat
  • Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket
  • Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen nøye

Spesielle råd ved tilberedning av stekte poteter:

Ikke stek potetene hardt. Stopp steking/fritering når potetene har en gyllen gul farge, ikke la de bli brune.

Stek større potetbiter. Akrylamid dannes først og fremst i overflaten på potetene.

Skylling eller blansjering (kort oppkok) av potetene før steking og baking vil redusere dannelse av akrylamid.

Kilde: Mattilsynet / Matportalen

Det var forskere ved Stockholms universitet som i 2002 påviste giftstoffet akrylamid i stekt mat. Stoffet som kan være kreftfremkallende, dannes naturlig når stivelsesholdige matvarer varmebehandles ved temperaturer over 120 grader.

Jo hardere maten blir stekt, fritert eller grillet, desto større risiko er det for at den inneholder mye akrylamid.

European Food Safety Authority (EFSA), som er EUs myndighet for næringsmiddeltrygghet, konkluderte i en risikovurdering fra 2015 med at akrylamid i mat fortsatt er et folkehelseproblem.

En risikovurdering gjennomført av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) viste at folk her til lands får i seg omtrent like mye av stoffet gjennom maten som andre europeere. Dermed står nordmenn i fare for å utvikle kreft som følge av akrylamid, på lik linje med andre europeere, konkluderte VKM.

Stekte potetprodukter, kaffe, kjeks, knekkebrød og brød er de matvarene som bidrar mest til at voksne både i Norge og i Europa får i seg akrylamid. I tillegg til barnegrøt er brødmat en vesentlig kilde til akrylamid hos ettåringer, ifølge VKM.

Les også: – Akrylamid i mat er et folkehelseproblem

– Arbeidet går for sakte

Det finnes grep matvareprodusentene kan ta for å redusere mengden av det kreftfremkallende stoffet i sine produkter. Men arbeidet med å få redusert akrylamidnivået i maten vi spiser går altfor sakte, mener Forbrukerrådet.

De mener en bindende maksimumsgrense for akrylamid i matvarer er veien å gå for å få fortgang i arbeidet.

– Hovedproblemet er at dette har gått for sakte. Målet må være et så lavt akrylamidnivå i maten som mulig, og for å nå det må det en maksimumsgrense til for å få industrien til å ta i bruk den beste tilgjengelige teknologien på området, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet til ABC Nyheter.

Den norske organisasjonen har gått sammen med forbrukerorganisasjoner i Europa i det felles nettverket BEUC, om å fremme dette kravet, forklarer han.

– Det er et omforent standpunkt og vi jobber sammen for å påvirke den prosessen som foregår i EU, sier Instefjord.

Les også: – Kritikkverdig at matindustrien ikke gjør mer

– Nytt regelverk på nyåret

Seniorrådgiver Anders Tharaldsen i seksjon for fremmedstoffer og EØS, forteller at Mattilsynet er involvert i prosessen med å utvikle et EU-regelverk for regulering av akrylamid i næringsstoffer.

Han er helt enig med Forbrukerrådet om at arbeidet med å redusere det skadelige stoffet i matvarene ikke går fort nok, og er glad for at et strengere regelverk, som skal sørge for at produsentene tar grep, er på trappene.

– Det er på høy tid. Vi er utålmodige og synes arbeidet har gått for sakte. Vi ble lovet at regelverket skulle være på plass i løpet av året, nå blir det antagelig ikke det, men det vil nok bankes gjennom på nyåret. Vi ser frem til at det kommer strengere krav, sier Tharaldsen til ABC Nyheter.

Han forklarer at mens noen produsenter har gjort mye, har andre ikke gjort noen ting.

– Når det kommer til stykket har det vært en nøling med å ta i bruk den mest effektive teknologien, sier Tharaldsen.

Det nye EU-regelverket som i disse dager sendes ut til en siste høringsrunde, vil stille krav til at de som produserer matvarer som det kan dannes akrylamid i, må følge visse retningslinjer og ta i bruk de produksjonsmetodene som har vist seg å kunne redusere nivåene av stoffet.

– Kravet vil nå være at all tilgjengelig og effektiv teknologi skal tas i bruk. Det regelverket som innføres, har betydelig strengere krav til produsentene enn de som har vært til nå. De blir mye mer konkrete når vi får et eget regelverk, sier Tharaldsen.

Les også: Spiser du mye knekkebrød?

– Ingen maksgrense i denne omgang

Men det nye regelverket vil ikke innebære at man setter en maksimumsgrense for innhold av akrylamid i matvarene, slik forbrukerorganisasjonene ønsker.

– I det forslaget som nå er utviklet og seiler opp som valgte tilnærming, så ligger det ikke juridisk bindende grenseverdier for akrylamid, som man har for en del andre stoffer i mat. Det har vært oppe som et alternativ, men det ble ganske tidlig lagt til side, sier Tharaldsen.

Han forklarer at man i stedet har ulike sett med retningslinjer for de ulike bransjene som produserer disse matvarene, som har som mål å redusere akrylamidnivåene så mye som mulig. Det stilles krav om at produsentene må følge disse og i tillegg dokumentere at de har kontroll på prosessene og at akrylamidnivåene ligger under såkalt indikatorverdier.

– Det er i første omgang et mål for produsentene å komme under disse verdiene, men selv om man er under disse er ikke det nok, fordi hovedpoenget er at man ved å følge retningslinjene skal så langt ned som mulig. Som tilsyn kan vi reagere selv om en produsent er innenfor verdiene, men ikke har gjort noe for å komme dit.

– Produsentene skal gjøre noe aktivt for å redusere akrylamidnivået. Vi som myndigheter skal overvåke og rapportere, sier seniorrådgiveren.

Les også: Norsk forskning kan gi sunnere chips

– Klare krav til at regelverket skal virke

– Så dette vil være godt nok til at man ikke trenger en slik maksgrense som forbrukerorganisasjonene går inn for?

– Vårt syn er at det er verdt å prøve dette nå. Så har vi sagt at vi ikke er imot grenseverdier, men at det er verdt å prøve om denne tilnærming kan ha effekt, svarer Tharaldsen og fortsetter:

– Når du ser på alle virksomheter som produserer varer som kan ha akrylamid, så er det altfor få som har gjort noe for å begrense nivåene av stoffet. Så hvis man får alle som ikke har gjort noe til å gjøre noe, vil folk få i seg mindre akrylamid totalt sett.

Han forklarer at man fremdeles ikke har helt kontroll over parameterne som gir akrylamid i mat, og at man dermed ikke med sikkerhet kan si at ved å gjøre slik og sånn, vil nivåene senkes.

– Dermed ville man, for å hensyn til usikkerheten, antagelig endt på for høye grenseverdier, som ikke ville være effektive med tanke på å få ned eksponeringen for akrylamid, sier Tharaldsen.

Han mener at det foreslåtte regelverket dermed er mer egnet til å få nivåene av akrylamid så lave som mulig.

– Dette nye regelverket vil bli vedtatt ganske snart, så vil man gå inn i en evalueringsfase for å se om det virker. Gjør det ikke det vil man raskt vurdere grenseverdier igjen. Vi er utålmodige og har klare krav til at det skal fungere.

Det du gjør på hjemme på kjøkkenet er også viktig

I 2014 ble 171 matvarer på det norske markedet analysert for akrylamidinnhold av Mattilsynet. Konklusjonen var at det fremdeles er for høye nivåer av stoffet i en rekke matvarer.

Særlig er det potetprodukter som potetgull og pommes frites som inneholder mye akrylamid, men også visse frokostblandinger, knekkebrød, kjeks, kaffe, lomper og andre stekte produkter inneholder stoffet.

Nysgjerrig på hvor mye akrylamid de matvarene du spiser inneholder? Se resultatene i rapporten (PDF)

Siden gjennomgangen i 2014 har ikke Mattilsynet prioritert å gjøre en ny analyse. Men når regelverket er på plass vil de kontinuerlig blant annet måtte overvåke og måle nivåene i matvarer, i tillegg til å drive tilsyn med produsentene, forklarer seniorrådgiver Tharaldsen.

– Det er ganske stort ansvar og konkrete krav til oss i det daglige tilsynet, i vår kontakt med virksomhetene, og i tillegg må vi overvåke og måle nivåene i matvarer. Vi jobber med å planlegge dette arbeidet nå. Vi vet ikke nøyaktig hvordan det blir seende ut helt til slutt, men vi er i forberedelsesfasen, sier han og fortsetter.

– Samtidig må vi tenke forbrukerinformasjon, for som EFSA sier har hvordan folk foretrekker å tilberede maten hjemme på kjøkkenet også en betydning for hvor mye akrylamid vi får i oss.

Se Mattilsynets råd for å begrense inntaket av akrylamid i faktaboksen.

Les også: Hvor sunn poteten er, er helt avhengig av hvordan du

Akrylamid skader DNAet

Advarslene om farene ved å få i seg for mye akrylamid baseres hovedsakelig på resultater fra dyreforsøk, ifølge EFSA.

Dyrestudier viser at stoffet skader DNA og forårsaker kreft.

Det er foreløpig for lite forskning på virkningen på mennesker til å konkludere sikkert, men man antar at stoffet også kan ha samme effekt hos mennesker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester
Siste nytt
21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester