Høstens godbiter fra Kinn bryggeri

Et av Norges aller beste mikrobryggeri finner du i Florø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke langt mellom godbiten fra Kinn bryggeri denne høsten. Mikrobryggeriet fra Florø er både lekne og tradisjonsbundne på samme tid. Årets høstkolleksjon fra Kinn er også såpass variert at det er et øl for de fleste her.

Kinn Brottsjø

Dette indiaølet (som er et meget godt norsk navn Kinn bruker for India Pale Ale) kommer i den alltid like hyggelige store flasken som bryggeriet benytter til flere av sine beste øl. Hvis du er en av de mange som allerede har smakt på det populære Vestkystølet fra samme bryggeri så vet du at Kinn kan brygge gode indiaøl. Her er det mye mer trøkk og dunder i smaken, og det uten at bryggeriet har mistet balansen. Fargen er mørk oransje og ølet er litt tåkete med fint hvitt skum. Duften er preget av tropiske aromaer fra amerikanske humler, sitrus, kjeks, noe krydder og en god dose karamell. Smaken er aromatisk og bitterheten er høy, men balanserer godt til den sødmefylte karamellbunnen. Dette er rett og slett ett rått godt øl som anbefales sterkt. Hvis du liker Vestkyst så kommer du til å elske dette enda villere Indiaølet fra Kinn bryggeri.
Kinn Brottsjø – Alkohol 8,5 % - 0,75 l – kr. 109,90

Les også: Rødt og eksklusivt fra Monaco

Kinn Prestesonen

Dette er en kraftfull Stout (eller brun staut som bryggeriet kaller det). Dette ølet har tidligere vært i salg, men nå er det lenge siden bryggeriet har hatt det på markedet. I mellomtiden har et begrenset parti fått godgjøre seg på lageret siden 2014. Etter flere års lagring har det skjedd en del med dette smaksrike ølet – noe som også vi kan nyte ettersom bryggeriet har fått det inn i Vinmonopolets hyller igjen. Fargen er dyp mørkebrun og ølet har et lavt brunlig skum som holder seg godt. Duften har mye kaffe, noe sjokolade, en anelse røyk og røde bær. Smaken er fruktig og myk med masse kraftige mørke maltaromaer. Både bær og plommer dukker opp i smaksbilder når ølet får åpnet seg i glasset. Årene med lagring har gitt ølet en fin balanse i smaken. Dette er et ekte årgangsøl som passer utmerket til en kraftig sjokoladekake.
Kinn Prestesonen – Alkohol 5,7 % - 0,75 l – kr. 124,90

Les også: Øl med sommersmak

Kinn Bærøl

Navnet sier vel det meste her. Dette er et øl med bær – retter sagt bringebær. Kinn har tatt utgangspunkt i en belgisk blond og har tilsatt bringebær under lagring i tanken. Denne metoden gir en fin styring på bærpreget og gjør at man enklere kan finne frem til et balansert sluttprodukt hvor både øl og bær finner seg til rette. Ølet har et lett rosa preg og flott hvitt skum med godt hold. Duften er preget av bringebær, gress, blomster og fersken. Smaken er fruktig og myk med middels bærpreg. Dette er et bærøl hvor ølsmaken er tydelig tilstede og en mild bærsmak topper det hele.
Kinn Bærøl – Alkohol 6 % - 0,75 l – kr. 89,20

Les også: Sommer, øl og godt haill

Kinn Haustøl

Haustøl er brygget i stilen dunkelweissbier, eller mørkt kveiteøl, som Kinn så pent kaller det. Ølet er brygget på en gjærstamme som er hentet fra verdens eldste eksiterende bryggeri: Weihenstephan i München. Ølet er rødbrunt i fargen og har et lavt brunlig skum. Duften er preget av karamell, banan og noe krydder. Smaken har det typiske lett syrlige hveteølspreget og en god dose banan, karamell og hint av sjokolade. Haustølet har en behagelig krydret ettersmak. Dette er et øl til høstens viltretter og fårikål.
Kinn Haustøl – Alkohol 5,5 % - 0,33 l – kr. 39,50

Kinn Pils

Pilsner er den tøffeste kategorien i ølverdenen. Ikke fordi pilsnerølet er et så veldig tøft øl, men fordi det er et såpass enormt utvalg av lyse lagerøl – og fordi man konkurrerer med de aller største bryggeriene. Dermed er det nokså langt mellom pilsvariantene fra mikrobryggeriene. Kinn har valgt sin egen tilnærming til pilsnerølet ved å legge seg midt i mellom den tyske stilen og den tsjekkiske stilen. Her er det tyske maltsorter og tsjekkisk gjær som er benyttet. For å toppe det hele har bryggeriet valgt humlesortene Magnum og Hallertau Mittelfrüh, og ølet er selvfølgelig ufiltrert. Ølet er lyst gyllent og har et godt hvitt skum med fint hold. Dufter lett av gress, eple og bakst. Til å være et pilsnerøl er dette et nokså smaksrikt øl. Ettersmaken har et godt krydret preg og en fin bitterhet. Dette er ikke det mest spennende ølet fra Kinn, men et øl som lever godt opp til de forventninger man har til pilsnerølets friskhet.
Kinn Pils – Alkohol 4,7 % - 0,33 l - Butikkøl

Kinn Gårdsøl

Saison er et belgisk øl som opprinnelig var et relativt alkoholsvakt øl som ble servert til arbeiderne på gårdene under slåttearbeidet. Dette ølet fra Kinn er brygget i denne stilen og har naturligvis fått det klingende norske navnet Gårdsøl. Ølstilen er lett og frisk – og skal være en typisk tørstedrikk samtidig som det gir næring for resten av arbeidsdagen. Kinn Gårdsøl er lyst gyllen og lett tåkete med et lavt hvitt skum. Dufter av gress, sitrus, brød og blomster. Smaken er myk og frisk med litt fersken, honning og noe sitrus. Lett krydret avslutning. Du trenger strengt tatt ikke bo på en gård for å la deg forfriske av dette ølet, det fungerer like godt etter en travel dag i mer urbane strøk.
Kinn Gårdsøl – Alkohol 4,5 % - 0,33 l - Butikkøl

Også denne gangen leverer Kinn bryggeri øl som både fascinerer og utfordrer smaksløkene. Samtidig er dette gjort på en så utsøkt måte at det aldri går utover balansen i ølet. De to mest spennende er Brottsjø og relanseringen av Prestesonen, men alle variantene viser høy kvalitet og stil. Det er dermed bare å utrope Kinn til et av Norges aller beste mikrobryggeri.

Personvernpolicy