Seks potetoppskrifter du allerede elsker

OPPSKRIFT PÅ HASSELBACKPOTETER: Det er så godt at man ikke kan tro det bare er poteter. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ HASSELBACKPOTETER: Det er så godt at man ikke kan tro det bare er poteter. Foto: Erik Hannemann

Umulig å ikke la seg forføre.

Poteten har en egen evne til å endre seg. Den er helt på høyde med Barbapappa når det kommer til å endre form.

Og takk og lov for det. For kokte poteter kan ikke kalles interessant mat. Samme hvor godt det er å knuse kokte poteter i brun saus. Jeg tenkte å reklamere for syv supre potetoppskrifter:


Knuste poteter

Dette er kanskje de beste potetene som finnes. Enkelt er det også.

Du må først ha kokte poteter. Dem deler du i to og moser med et raskt støt. Potetene skal nå stekes i godt med smør, sammen med hvitløk og rosmarin i stekepanna. Dette er den enkleste veien til lykke om du har kalde, kokte poteter.

Se her for en grundig gjennomgang.

Ingredienser:

  • 4 stk poteter
  • 1 kvast rosmarin
  • 3 fedd hvitløk
  • smør
  • olje
  • salt og nykvernet pepper


Duchessepoteter

Alle kan lage de fancy potetene. Potetene det her dreier seg om er moste. Så blander du inn eggeplommer og (hold deg fast) har dem i en sprøytepose. Så klemmer du ut vakre, små skapninger på et stekebrett og steker dem i ovnen.

Den fargen, og den lettheten, skal du lete lenge etter.

Til 4 porsjoner:

  • 8 stk poteter
  • 3 stk eggeplommer
  • salt og nykvernet pepper
  • 4 ss smør


Potetform med soppsmaker

Dette er en variasjon på Pommes Anna. Det er altså tynne skiver med poteter som pensles med smør og legges lagvis. Her er det tørket sopp som drysses mellom lagene, omtrent som pepper. Dette er fabelaktig godt tilbehør til kjøtt og fisk.

Til 2 porsjoner:

  • 3 stk poteter
  • 2 ss smør
  • 2 neve tørket sopp, gjerne steinsopp
  • 2 ss crème fraîche
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 stk sjalottløk
  • salt og nykvernet pepper
  • muskat


Hasselbackpoteter

Det er fabelaktig, Hasselbackpoteter er en hyllest til poteten.

Skjær type snitt i potetene og pensle med smør. Dryss over litt brødrasp (og eventuelt pulveriserte nøtter) og bak dem i ovnen til de ser veldig, veldig fristende ut.

Ingredienser:

  • 500 g poteter
  • 150 g smør
  • 5 ss brødrasp


Røstipoteter

Poteter som lages slik blir alltid godt. En god oppskrift med poteter er alltid lurt å ha i bakhånd.

Riv poteter og løk. Kok det i ti minutter før du klemmer sammen små kaker og steker dem gylne i smør i en stekpanne.

Til 4 porsjoner:

  • 8 stk poteter
  • 5 ss smør
  • 0,5 stk løk
  • salt


Potetcroquetter

De er sprø utenpå og myke og kjærlige inni.

Potetmos blandes med god ost og urter før de formes til små pølser (eller kuler) og paneres i mel/egg/brødkrumme og friteres gylne. Når potetene er så gode, er i grunnen resten (kjøttkakene, pølsene, fisken...) så viktig. De kommer uansett til å spille en birolle.

Ingredienser:

  • 1 kg poteter
  • salt og pepper
  • 30 g gruyère, parmesan eller annen ost
  • 2 stk mozzarellaeller ca 100 gram Jarlsberg
  • 1 ss estragon, tørket
  • 2 ss persille, finhakket
  • 2 stk egg
  • 1 dl brødrasp
  • olje til pensling


Les også:

Hvilken sjokolade er det?

Slik lager du fårikål

Oppskriftene du er nøtt til å like

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden