Skal du drikke øl eller vin til fårikål?

Vi har testet en lang rekke øl og viner til fårikål. Foto: Arnie Stalheim
Vi har testet en lang rekke øl og viner til fårikål. Foto: Arnie Stalheim

Mange sverger til øl, mens andre vil ha vin. Vi gir deg begge deler.

Dette er en sak fra 2015, som nå er oppdatert i september 2016. En av vinene er kommet i ny årgang, og alle ølene pluss en av vinene har fått nye priser. I tillegg har vi fått med et nytt øl, Kinn Saison Extra, som går helt til topps.

Fårikål er Norges nasjonalrett, ihvertfall hvis vi skal tro på lytterne av NRK Nitimen, som stemte den frem. Å lage fårikål er verdens enkleste sak, men trenger du oppskrift, kan du prøve denne for helt basic, tradisjonell fårikål . Om du vil eksperimentere litt, må du teste denne ganske «whacky» oppskriften.

Men hva skal du drikke til?

Øl, og da den tradisjonsrike pilsen, er vel det de fleste går for, kanskje også med en liten akevitt ved siden av. Og det er forsåvidt ingenting i veien med det. Men det finnes bedre, og ikke minst mer artige eller interessante valg, innen både øl og vin. Og vi har smakt mange forskjellige alternativer.

Ikke rødvin eller mørke øl

Vi har ikke vurdert hverken rødvin eller mørke øl denne gang. De gjorde vi oss ferdige med for flere år siden, og det er gode grunner til det.

I fårikål er kjøttet kokt/dampet, og det har derfor ikke en karamellisert stekeskorpe. I tillegg spiller kålen en fremtredende rolle, og generelt passer det bedre med hvitvin eller lyse øl til grønnsaker (selv om det finnes unntak). Til denne type mat vil vi ikke ha de røde eller mørke bærene i en rødvin, eller karamell, sjokolade og kaffe fra et mørkt øl. Det blir bare feil.

Vi har derfor konsentrert oss om lyse øl og hvitviner, og tok også med noen spennende oransjeviner.

Les også: Fårikål på ville veier

(Saken fortsetter under)

For å promotere fårikal innstiftet Opplysningskontoret for kjøtt fårikålens dag i 1997.[1] Kontorets reklame- og informasjonsvirksomhet omfatter også den fiktive foreningen «Fårikålens venner». Foto: NTB Scanpix
For å promotere fårikal innstiftet Opplysningskontoret for kjøtt fårikålens dag i 1997.[1] Kontorets reklame- og informasjonsvirksomhet omfatter også den fiktive foreningen «Fårikålens venner». Foto: NTB Scanpix

Lyse øl

Magefølelsen vår sa at belgisk tripel ville passe godt til fårikål, og det gjorde det. Vi prøvde Gouden Carolus, La Trappe og Westmalle. Den første er vår favoritt, som rent øl betraktet, men ble litt vel krydret og aromatisk til maten. La Trappe ble vurdert som for søtt, mens Westmalle var litt tørrere og ikke så veldig aromatisk, og derfor den beste matchen til fårikål.

Vi hadde samtidig med denne testen også flere belgiske surøl i hus, og den som ble vurdert å gi den beste matchen til fårikål, var Tilquin Oude Gueuze. Det var en bra kombinasjon, men kanskje i syrligste laget.

IPA sto også på programmet, i form av Haandbryggeriet Fyr & Flamme. Denne passet også bra til fårikålen, men hadde vært en enda bedre match med litt mindre sødme og bitterhet. Du kan også vurdere IPA fra Nøgne Ø, Ægir, Kinn eller andre bryggerier; det er ikke så veldig store forskjeller på dem.

Vi tenkte også at Hesjeøl fra Haandbryggeriet kunne være en god match til fårikål, men fant røykpreget i dette ølet litt forstyrrende. Uten røyk kunne dette ølet vært en fenomenal match.

Saison/sesong er en beslektet øltype, og de finnes i mange varianter. Vi har tidligere hatt gode erfaringer med Kinn Saison Extra, og da vi prøvet den til fårikål, satt den som et skudd. Dette er vårt beste øl til fårikål.

Les også: Bekymring for dopet sau i walisisk landsby

Hvitviner

Blant hvitviner er det mye å velge i. Vi hadde gjerne hatt lyst å prøve en moden, hvit rioja, som f.eks. Viña Tondonia, men den er ikke inne på polet for øyeblikket. Hvit sentralburgunder blir noen ganger nevnt som et godt alternativ til fårikål, men av tidligere erfaringer vet vi at du må ganske langt opp i pris før disse vinene får den fornødne fylde, struktur og aromabilde til å håndtere fårikål, så vi droppet dette.

Tørr riesling mener mange er et godt valg til fårikål, men selv rieslinger som er klassifisert som «trocken» (tørr) har ofte både stor fruktsødme og til og med endel restsukker, noe vi mener ikke harmonerer så bra med fårikål. Vi valgte derfor en av de tørreste tyske rieslingene som er å oppdrive, en fra Reichsrat von Buhl. Den var en god match til fårikål, men også her er det endel fruktsødme som gjør at det ikke blir en helt ideell match.

Vi tenkte også at østerriksk grüner veltliner kunne være en bra match, men Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2013, som er en fin vin i seg selv, hadde for stor fruktsødme og for mye blomsterpreg til å matche fårikålen.

Les også: Vi smaker ikke forskjell på sau og lam

(Saken fortsetter under)

Lyttere til radioprogrammet Nitimen kåret på 1970-tallet fårikål til nasjonalrett. I Norge spises fårikål tradisjonelt om høsten. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Lyttere til radioprogrammet Nitimen kåret på 1970-tallet fårikål til nasjonalrett. I Norge spises fårikål tradisjonelt om høsten. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Oransjevin er tingen

Da vi gjorde denne testen av drikke til fårikål, hadde vi akkurat gjennomført en test av oransjeviner, og var spent på om noen av disse kunne passe til fårikål. De oransjevinene som havnet på topp i testen, de fra Radikon, ble for intenst aromatiske. De kjørte rett og slett over fårikålen.

COS Pithos Bianco, som havnet på femteplass i oransjevintesten, viste seg imidlertid å være den perfekte match til fårikål. Denne vinen er ikke blant de kraftigste, men har nok konsentrasjon, intensitet og struktur til å takle fårikålen. Det som imidlertid virkelig vant oss over med denne vinen, var aromabildet, som passer som hånd i hanske. Denne vinen har nå fått årgang oppdatert til 2014, og den er fortsatt glimrende til fårikål.

Vi nevner avslutningsvis at noen mener at moden champagne også kan være et godt alternativ til fårikål. Vi kan skjønne hvor de vil med dette, og har du lyst å teste, kan du prøve Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut, en flott champagne med god fylde og litt modent preg.

Anbefalte øl og viner finner du nærmere omtale av nedenfor. Da vi ikke var ute etter å finne ut hvilken vin eller øl som var best i seg selv, men hvordan den harmonerte med fårikålen, har vi denne gang gitt terningkast istedenfor poeng.

Om du ikke skal spise fårikål, og har lyst på rødvin, må du få med deg våre topplister over de beste rødvinskjøpene under 120 kroner og under 200 kroner.

Les også: Hils på drinken Boulevardier


Dette sesongølet sitter som et skudd til fårikål:

Kinn Saison Extra

Veil. pris: 99,90

Karakter: 6 / 6

Les hele testen


Den beste vinen vi har smakt til fårikål:

COS Pithos Bianco 2014

Veil. pris: 270,00

Karakter: 6 / 6

Les hele testen


Et av de beste ølene vi har smakt til fårikål:

Westmalle Trappist Tripel

Veil. pris: 59,90

Karakter: 5 / 6
Les hele testen


Fint øl til fårikål, om du liker det bittert:

Haandbryggeriet Fyr & Flamme IPA

Veil. pris: 73,90

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Fint øl til fårikål, om du liker det surt:

Tilquin Oude Gueuze

Veil. pris: 147,90

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


En knasende tørr, tysk riesling:

Von Buhl Forster Musenhang Riesling Trocken 2014

Veil. pris: 209,90

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Noen av produktene Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Les også:

Gode øl på polet

Den billige cavaen er faktisk et veldig godt valg

Mange gode nyheter på polet

Testen er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden