Skal du drikke øl eller vin til fårikål?

Vi har testet en lang rekke øl og viner til fårikål. Foto: Arnie Stalheim
Vi har testet en lang rekke øl og viner til fårikål. Foto: Arnie Stalheim

Mange sverger til øl, mens andre vil ha vin. Vi gir deg begge deler.

Dette er en sak fra 2015, som nå er oppdatert i september 2016. En av vinene er kommet i ny årgang, og alle ølene pluss en av vinene har fått nye priser. I tillegg har vi fått med et nytt øl, Kinn Saison Extra, som går helt til topps.

Fårikål er Norges nasjonalrett, ihvertfall hvis vi skal tro på lytterne av NRK Nitimen, som stemte den frem. Å lage fårikål er verdens enkleste sak, men trenger du oppskrift, kan du prøve denne for helt basic, tradisjonell fårikål . Om du vil eksperimentere litt, må du teste denne ganske «whacky» oppskriften.

Men hva skal du drikke til?

Øl, og da den tradisjonsrike pilsen, er vel det de fleste går for, kanskje også med en liten akevitt ved siden av. Og det er forsåvidt ingenting i veien med det. Men det finnes bedre, og ikke minst mer artige eller interessante valg, innen både øl og vin. Og vi har smakt mange forskjellige alternativer.

Ikke rødvin eller mørke øl

Vi har ikke vurdert hverken rødvin eller mørke øl denne gang. De gjorde vi oss ferdige med for flere år siden, og det er gode grunner til det.

I fårikål er kjøttet kokt/dampet, og det har derfor ikke en karamellisert stekeskorpe. I tillegg spiller kålen en fremtredende rolle, og generelt passer det bedre med hvitvin eller lyse øl til grønnsaker (selv om det finnes unntak). Til denne type mat vil vi ikke ha de røde eller mørke bærene i en rødvin, eller karamell, sjokolade og kaffe fra et mørkt øl. Det blir bare feil.

Vi har derfor konsentrert oss om lyse øl og hvitviner, og tok også med noen spennende oransjeviner.

Les også: Fårikål på ville veier

(Saken fortsetter under)

For å promotere fårikal innstiftet Opplysningskontoret for kjøtt fårikålens dag i 1997.[1] Kontorets reklame- og informasjonsvirksomhet omfatter også den fiktive foreningen «Fårikålens venner». Foto: NTB Scanpix
For å promotere fårikal innstiftet Opplysningskontoret for kjøtt fårikålens dag i 1997.[1] Kontorets reklame- og informasjonsvirksomhet omfatter også den fiktive foreningen «Fårikålens venner». Foto: NTB Scanpix

Lyse øl

Magefølelsen vår sa at belgisk tripel ville passe godt til fårikål, og det gjorde det. Vi prøvde Gouden Carolus, La Trappe og Westmalle. Den første er vår favoritt, som rent øl betraktet, men ble litt vel krydret og aromatisk til maten. La Trappe ble vurdert som for søtt, mens Westmalle var litt tørrere og ikke så veldig aromatisk, og derfor den beste matchen til fårikål.

Vi hadde samtidig med denne testen også flere belgiske surøl i hus, og den som ble vurdert å gi den beste matchen til fårikål, var Tilquin Oude Gueuze. Det var en bra kombinasjon, men kanskje i syrligste laget.

IPA sto også på programmet, i form av Haandbryggeriet Fyr & Flamme. Denne passet også bra til fårikålen, men hadde vært en enda bedre match med litt mindre sødme og bitterhet. Du kan også vurdere IPA fra Nøgne Ø, Ægir, Kinn eller andre bryggerier; det er ikke så veldig store forskjeller på dem.

Vi tenkte også at Hesjeøl fra Haandbryggeriet kunne være en god match til fårikål, men fant røykpreget i dette ølet litt forstyrrende. Uten røyk kunne dette ølet vært en fenomenal match.

Saison/sesong er en beslektet øltype, og de finnes i mange varianter. Vi har tidligere hatt gode erfaringer med Kinn Saison Extra, og da vi prøvet den til fårikål, satt den som et skudd. Dette er vårt beste øl til fårikål.

Les også: Bekymring for dopet sau i walisisk landsby

Hvitviner

Blant hvitviner er det mye å velge i. Vi hadde gjerne hatt lyst å prøve en moden, hvit rioja, som f.eks. Viña Tondonia, men den er ikke inne på polet for øyeblikket. Hvit sentralburgunder blir noen ganger nevnt som et godt alternativ til fårikål, men av tidligere erfaringer vet vi at du må ganske langt opp i pris før disse vinene får den fornødne fylde, struktur og aromabilde til å håndtere fårikål, så vi droppet dette.

Tørr riesling mener mange er et godt valg til fårikål, men selv rieslinger som er klassifisert som «trocken» (tørr) har ofte både stor fruktsødme og til og med endel restsukker, noe vi mener ikke harmonerer så bra med fårikål. Vi valgte derfor en av de tørreste tyske rieslingene som er å oppdrive, en fra Reichsrat von Buhl. Den var en god match til fårikål, men også her er det endel fruktsødme som gjør at det ikke blir en helt ideell match.

Vi tenkte også at østerriksk grüner veltliner kunne være en bra match, men Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2013, som er en fin vin i seg selv, hadde for stor fruktsødme og for mye blomsterpreg til å matche fårikålen.

Les også: Vi smaker ikke forskjell på sau og lam

(Saken fortsetter under)

Lyttere til radioprogrammet Nitimen kåret på 1970-tallet fårikål til nasjonalrett. I Norge spises fårikål tradisjonelt om høsten. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Lyttere til radioprogrammet Nitimen kåret på 1970-tallet fårikål til nasjonalrett. I Norge spises fårikål tradisjonelt om høsten. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Oransjevin er tingen

Da vi gjorde denne testen av drikke til fårikål, hadde vi akkurat gjennomført en test av oransjeviner, og var spent på om noen av disse kunne passe til fårikål. De oransjevinene som havnet på topp i testen, de fra Radikon, ble for intenst aromatiske. De kjørte rett og slett over fårikålen.

COS Pithos Bianco, som havnet på femteplass i oransjevintesten, viste seg imidlertid å være den perfekte match til fårikål. Denne vinen er ikke blant de kraftigste, men har nok konsentrasjon, intensitet og struktur til å takle fårikålen. Det som imidlertid virkelig vant oss over med denne vinen, var aromabildet, som passer som hånd i hanske. Denne vinen har nå fått årgang oppdatert til 2014, og den er fortsatt glimrende til fårikål.

Vi nevner avslutningsvis at noen mener at moden champagne også kan være et godt alternativ til fårikål. Vi kan skjønne hvor de vil med dette, og har du lyst å teste, kan du prøve Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut, en flott champagne med god fylde og litt modent preg.

Anbefalte øl og viner finner du nærmere omtale av nedenfor. Da vi ikke var ute etter å finne ut hvilken vin eller øl som var best i seg selv, men hvordan den harmonerte med fårikålen, har vi denne gang gitt terningkast istedenfor poeng.

Om du ikke skal spise fårikål, og har lyst på rødvin, må du få med deg våre topplister over de beste rødvinskjøpene under 120 kroner og under 200 kroner.

Les også: Hils på drinken Boulevardier


Dette sesongølet sitter som et skudd til fårikål:

Kinn Saison Extra

Veil. pris: 99,90

Karakter: 6 / 6

Les hele testen


Den beste vinen vi har smakt til fårikål:

COS Pithos Bianco 2014

Veil. pris: 270,00

Karakter: 6 / 6

Les hele testen


Et av de beste ølene vi har smakt til fårikål:

Westmalle Trappist Tripel

Veil. pris: 59,90

Karakter: 5 / 6
Les hele testen


Fint øl til fårikål, om du liker det bittert:

Haandbryggeriet Fyr & Flamme IPA

Veil. pris: 73,90

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Fint øl til fårikål, om du liker det surt:

Tilquin Oude Gueuze

Veil. pris: 147,90

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


En knasende tørr, tysk riesling:

Von Buhl Forster Musenhang Riesling Trocken 2014

Veil. pris: 209,90

Karakter: 4 / 6

Les hele testen


Noen av produktene Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Les også:

Gode øl på polet

Den billige cavaen er faktisk et veldig godt valg

Mange gode nyheter på polet

Testen er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk
Siste nytt
23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk