Så godt kan ekte eplesider være!

Dette er noe helt annet enn det søte klisset som selges som dusinvare i butikkhyllene!

For mange er eplesider synonymt med klissete, søte og litt kvalmende drikke man finner i fargerike bokser i butikkhyllene. Det er nok utvilsomt mange sidere som er nærmere rusbrus enn ekte frukt i smak. Men sider kan også være fantastisk drikke som kan erstatte både øl og vin.

Denne gangen har vi med oss en svært spennende asturisk sider fra Spania og noen riktig forfriskende varianter fra en av Amerikas beste produsenter.

Manuel Busto Amandi Valdedios Sidra de Asturias Natural

Det er ikke bare et imponerende navn på denne eplesideren, også innholdet er imponerende. Dette er ekte eplesider laget av håndplukkede epler av asturisk opprinnelse.

Her er det ikke tilsatt noe annet enn epler – og det kan man kjenne på smaken. Ikke engang kullsyre er tilsatt, noe som gjør Valdedios til en lett perlende sider. Fargen er ravgul og litt tåkete. Den dufter av syrlige epler, sitrus og litt røyk. Smaken er syrlig og frisk med masse grønne epler, litt gresseng og litt rabarbra.

Rist gjerne flasken litt før servering og pass på at den ikke er iskald, da kommer smakene best frem. Servers som aperitiff eller til tapas, krabbe eller et ostefat.
Manuel Busto Amandi Valdedios Sidra de Asturias Natural – Alkohol 6 % - 0,75 l – kr. 105,-

Les også: Bodøs stolthet på flasker

Doc’s Draft Hard Pear Cider

Denne prisvinnende amerikanske pæresideren er en blanding mellom epler og pærer. Fargen er helt lys og har et ørlite gyllent skjær. Dufter av pære, epler og et hint av gjær.

Smaken er frisk med en god balanse mellom sødme og syre. Dominerende preg av epler og noe mindre pæresmak hindrer at denne oppleves som for søt, noe som ofte er tilfelle med pæresider.

Doc’s Draft Hard Pear Cider har veldig mye kullsyre og oppleves som leskende og frisk. En veldig fin tørseslukker.
Doc’s Draft Hard Pear Cider – Alkohol 5,5 % - 0,65 l – i Bestillingsutvalget
Les også: Lyst, lett, surt og søtt!

Doc’s Draft Hard Dry Hopped Apple Cider

En tørrhumlet eplesider høres kanskje litt skummelt og bitter ut, men denne er virkelig verdt en smak. Når man tørrhumler så frigis det veldig lite bitterhet fra humlen, men man oppnår gjerne et friskt og aromatisk preg hvor de utvalgte humlenes smaker virkelig kommer til sitt fulle.

I denne sideren er det tilsatt de amerikanske humlene Centennial og Chinook noe som setter sitt preg på både smak og duft med litt sitrus, urter og furunål. Smaken er både søtlig og tørr med mye eplepreg og den delikate humlingen på toppen.

Det lille krydrete preget fra humlen sammen med sødmen gir assosiasjoner til en frisk mjød, men ender opp i en fin tørr avslutning. Passer aller beste som forfriskning.
Doc’s Draft Hard Dry Hopped Apple Cider – Alkohol 6 % - 0,65 l – i bestillingsutvalget.

Les også: Surt, søtt og vilt

Doc’s Draft Hard Raspberry Cider

Det er langt mellom vellykkede sider hvor man benytter røde bær. Alt for ofte blir dette så søtt og smaksrikt at det tenderer mot kunstige saftvarianter med alkohol.

Dette er faktisk en variant hvor det har lykkes å både holde smak og sødme uten at det ender opp med det kunstige bringebærpreget. Denne er lys kobberfarget og har mye duft av røde epler og bringebær. Søtheten er absolutt tilstede, men ikke på en overveldende måte.

Doc’s Draft Hard Rasperry Cider er frisk og balansert. En grunn til at denne er såpass vellykket er nok at produsenten har lagt vekt på å få en god base av epler i bunnen og deretter toppe det hele med det friske bringebærpreget.
Doc’s Draft Hard Raspberry Cider – Alkohol 5,5 % - 0,65 l – i bestillingsutvalget

Les også: Sprudlende engelsk sider

Doc’s Draft Hard Apple Cider

Dette er den ekte eplesideren i serien, brygget av kaldpressete epler og gjæret med champagnegjær.

Denne har den rene og friske eplesmaken man forventer av eplesider med kvalitet, samtidig som det er nok syre og friskhet til å gjøre den til et alternativ for både vin og øl.

Fargen er lyst gyllen og det dufter av epler, honning og litt blomstereng. Også denne har en fin balanse mellom sødme og syre – og nok kullsyre. Doc’s Draft Hard Apple Cider er allerede en amerikansk klassiker.

Doc’s Draft Hard Apple Cider – Alkohol 5 % - 0,35 l – i basisutvalget

Les også:

Fem friske og leskende øl

Sommer, øl og godt haill

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden