Store forekomster av giftig sopp i Midt-Norge

En soppekspert holder en kantarell (t.v.), som er spiselig, og en giftslørsopp (t.h.), som er meget giftig. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
En soppekspert holder en kantarell (t.v.), som er spiselig, og en giftslørsopp (t.h.), som er meget giftig. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Soppsakkyndige og -entusiaster varsler om store mengder av den giftige soppen spiss giftslørsopp under årets soppsesong i Trøndelag.

– I år er den absolutt overalt, og det er det som er uvanlig. Denne soppen forårsaker flest alvorlige forgiftninger i Midt-Norge. Jeg er redd for at vi får forgiftningstilfeller i år også, sier styremedlem Tijana Gajic i Trondheim sopp- og nyttevekstforening til Adresseavisen.

Hun anbefaler sopplukkere å aldri spise noe man er usikker på, og en mulighet er å se innom en soppkontroll om man ikke er sikre på hva man har i kurven. Kun en liten mengde av spiss giftslørsopp kan nemlig føre til alvorlig forgiftning med livstruende nyreskade.

Vekstforholdene har vært svært gode mange steder i landet, med kombinasjonen varm forsommer og fuktig skoleferie. Etter sju år uten offentlig støtte, kom det i år penger til soppkontroller over statsbudsjettet.

Personvernpolicy