Meny

Sommer, øl og godt haill

Denne gangen har vi smakt på sommerlige øl fra Trøndelag og Nordland. Og skulle fiskelykken utebli i sommer så kan løsningen finnes i en liten brun flaske fra Lofoten.

Nidaros Blond

Røros bryggeri og mineralvannfabrikk har historiske røtter tilbake til 1900 da Røros mineralvannfabrikk AS ble stiftet. Dette selskapet produserte, med ulike eiere, brus frem til 1981 da E.C. Dahls overtok all distribusjon og produksjon i området. I 2009 startet Røros bryggeri og mineralvannfabrikk opp igjen.

I starten foregikk produksjonen i en kjeller på et vertshus, men ettersom etterspørselen har økt så har bryggeriet flyttet inn i nye lokaler med nytt bryggeri i 2015. Nidaros Blond er lys gul i fargen, en anelse tåkete og har et fint hvitt skum. Dufter av blomster, sitrus, aprikos og en anelse banan. Ølet har mye kullsyre og oppleves som friskt. Smaken er sødmefylt med sitruspreg og en krydret avslutning.

Et øl som passer til grillet kylling, salater og fisk. Ølet fungerte også aldeles utmerket som en forfriskning etter noen timers vandring i norsk pop- og rockhistorie på Rockheim.
Røros bryggeri og mineralvannfabrikk Nidaros Blond – Alkohol 5,7 % - 0,33 l

Les også: Fem friske og leskende øl

Stjørdalsbryggeriet Solsiden

Dette er et nokså nytt håndtverksbryggeri fra Midt-Norge som startet opp i 2013. Solsiden er et superlokalt øl som kun selges på Solsiden Meny i Trondheim. Dette ølet er utviklet i samarbeid med butikkens kokker.

Øltypen er Belgisk wit og det er krydret med koriander, Sicilianske sitroner og søt blodappelsin. Fargen er gulaktig og noe tåkete. Skummet er hvitt og holder seg godt i glasset. Dufter av gress, sitrus, koriander. Smaken er frisk med fint krydderpreg fra koriander. Et behagelig sitruspreg frisker opp. Mye kullsyre og en del syrlighet i avslutningen.

Solsiden er et leskende og lettdrikkelig øl som først og fremst anbefales som en tørsteslukker i solen.
Stjørdalsbryggeriet Solsiden – Alkohol 4,7 % - 0,5 l – Butikkøl
Les også: Sommerlig smak av øl

Lofotpils Godt Haill

Å skaffe seg godt haill var i sin tid av avgjørende betydning langs kysten i Nord Norge. For å lykkes med fisket var det rette haillet viktig. Skulle du være usikker på hva haill egentlig er så har du sannsynligvis ikke tilbrakt så mye tid langs kysten av Nord Norge.

På en litt diplomatisk måte kan det vel sies at fruen i huset gjorde sitt beste for at gubben skulle få et godt haill og fiskelykke før han dro på sesongfiske – og at det relativt ofte resulterte i en arving til ni måneder etter. Lofotpils omtaler sitt produkt som en sterk erstatning.

Nå har vi ikke testet haillet etter smaksprøven, så hvorvidt det faktisk fungerer som en erstatning er foreløpig ukjent. Ølet er rødt kobberfarget og har lyst brunlig skum med godt hold. Duften er preget av karamell, eple, kjeks og litt honning. Smaken har et lett bayerølaktig preg med karamell, litt honning og noe sitrus. Avslutningen er fint krydret. Om haillet skulle utebli så er i alle fall ølet godt.

Et raskt søk på vinmonopolets sider viser at det er lettest å få tak i ølet på utsalgsstedene langs kysten av Nord Norge.
Lofotpils Godt Haill – Alkohol 6,0 % - 0,33 l – Kr 49,90

Les også: Lyst, lett, surt og søtt!

Lofotpils Sterk Øl

Dette er en sterkere variant av pilsneren fra samme bryggeri.

Ølet er lyst gyllen og har et fyldig hvitt skum som holder godt. Dufter av gress, epler og søtlig malt. Ølet oppleves som friskt og leskende med fin sødme og myk munnfølelse. Lofotpils har en lett krydret avslutning. Ikke verdens mest spennende øl eller stil men absolutt et øl som lesker strupen og passer til det meste.

Smaker nok aller best en sommerdag med utsikt til Lofotens mektige fjell og hav. Når sant skal sies så hadde vi nok heller tatt en til av Lofotpils Godt Haill hvis det var mulig.
Lofotpils Sterk Øl – Alkohol 5,2 % - 0,33 l – kr 44,90

Les også:

De beste sancerrene til under 200,-

Knallgode rødvinskjøp

Kraftige grillviner

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus