Klart sunn grillmat kan være godt!

Ønsker du å holde deg sunn i sommer, er det visse grillmåltider du bør styre unna. Foto: Getty Images
Ønsker du å holde deg sunn i sommer, er det visse grillmåltider du bør styre unna. Foto: Getty Images

Grillen er perfekt til å lage supersunn mat.

– Hvis du spiser mye klassisk grillmat gjennom ferien, kan inntaket av mettet fett og kalorier overstige det som er anbefalt, og du kan risikere å ende ferien med flere kilo ekstra.

Det forteller klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Nyerrød ved Feiringklinikken.

Hun legger til at et høyt inntak av mettet fett, som finnes i fete kjøttvarer, kan også øke risikoen for hjerte- og karsykdom, kreft og andre livsstilssykdommer.

– Det er er greit å grille de mest usunne alternativene av og til, alt etter hvor ofte du griller. Vær bevisst på variasjon, sier Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef hos Grete Roede.

Dette gjelder også ferdiglagde produkter som potetsalat og dressinger, som inneholder mye kalorier. En del av dem inneholder også mye av det mettede fettet som vi helst skal begrense inntaket av.

– Hvis potetsalaten eller dressingen derimot er basert på majones eller oljer, inneholder den mye av det umettede fettet som vi skal øke inntaket av. Begge typer fett inneholder like mye kalorier, så det må man være oppmerksom på, opplyser Nyerrød.

Les også: Nordmenn blir syke av egen grillmat

(Saken fortsetter under)

Sommertid er grilltid sammen med venner og familie. Foto: Colourbox
Sommertid er grilltid sammen med venner og familie. Foto: Colourbox

Grillmaten du heller bør gå for

Så hvilke sunne, men gode, alternativer finnes det til den klassiske grillmaten?

– Alt kan grilles! Bytt gjerne ut pølser, hamburgere og grillribbe med fisk som laks, torsk og ørret, eller magert kjøtt som kylling, renskåret svinefilet og biff, sier Nyerrød.

Grønnsaker kan fint grilles i folie. En blanding av paprika, squash, rødløk og cherrytomater smaker kjempegodt til de fleste typer grillmat, legger hun til.

Og, hamburger trenger ikke å være nei-mat.

– Går du for karbonadedeig til hamburger – som er mager og fin deig, får du et sunt måltid, sier Bugge.

Når det gjelder ferdige hamburgere, anbefaler Bugge deg å sjekke varedeklarasjonen for å unngå de med høyt fettinnhold. Generelt bør du gå for de lettere alternativene med ned mot 10 prosent fett, og droppe for eksempel chili- og ostepølser som kan ha opp mot 20 prosent fettinnhold.

Nyerrøds beste tips til et sunt grillmåltid er et magert kjøttstykke, som indrefilet av svin, med byggrynsalat laget av byggryn, agurk, tomat og en dressing av sitron, olivenolje, hvitløk og krydder.

– Mariner kjøttet selv over natten med raps- og olivenolje, chili, hvitløk, litt balsamicoeddik og friske urter. Den klassiske grillmaten er ofte tilsatt en del salt, som man kan unngå når man marinerer kjøttet selv, sier Nyerrød.

Når vi griller, griller vi ofte mye forskjellige typer kjøtt, fisk osv – og ender kanskje opp med å spise mer enn til en vanlig middag. Hvordan kan vi begrense oss?

– Mitt beste tips er å tenke på «tallerkenmodellen», hvor halvparten av tallerkenen bør inneholde grønnsaker, en fjerdedel med potet (salat), ris eller pasta og til slutt en fjerdedel med kjøtt eller fisk, sier Nyerrød og fortsetter:

– Spis sakte og nyt maten – da kjenner du når du blir mett. Det tar litt tid fra magen merker at den er full til hjernen har oppfattet signalet. Et annet tips er å ikke sette mer mat enn man egentlig trenger på bordet – fyll heller opp hvis man er mer sulten.

Les også: Ti deilige salater i sommervarmen

Ikke glem grønnsakene

Det skal ikke mye til for at også tilbehøret blir sunnere. Ifølge Nyerrød kan rømme i potetsalat fint erstattes med mager eller vanlig kesam. Majones i seg selv er ikke direkte usunt, men inneholder mye kalorier, så et tips kan være å bruke mindre dressing i potetsalaten eller til maten.

– Det finnes mange gode potetsalater med oljedressinger, så bruk for eksempel olivenolje, sennep, rødløk, pepper og litt salt. Det har kommet en del sunnere ferdigprodukter også, som ratatouille og middelhavssalat i kjøledisken, tipser Nyerrød.

– Bakte poteter på grillen er også kjempegodt, og inneholder mye mindre energi og usunt fett enn ferdigkjøpt potetsalat, legger hun til.

Grønnsaker rett på grillen er en enkel og en sunn måte å variere grillmaten på, og det samme er grillspyd. Da får du både ned den totale mengden kjøtt og får i deg mer grønnsaker.

- Vi spiser mye kjøtt, og ved å lage spyd blir det mindre kjøtt per person og mer grønnsaker inn i måltidet. Barna kan være med å lage egne, noe som er en fin måte å motivere de til å spise noe annet enn pølse om sommeren, sier Bugge.

Les også: Perfekt grill-tilbehør

(Artikkelen fortsetter under)

Å grille grønnsaker rett på grillen er lett, fort gjort og veldig godt. Foto: Getty Images
Å grille grønnsaker rett på grillen er lett, fort gjort og veldig godt. Foto: Getty Images

– Varianter av hjemmelaget salsa er også veldig godt til grillmat, og her kan du lage gode blandinger av grønnsaker og frukt. Det smaker godt til både kjøtt og fisk, og tar bort behovet for fete potetsalater, legger hun til.

Hva med jordbærsalsa eller mangosalsa? Lånt med tillatelse fra greteroede.no er oppskriftene som følger:

Jordbærsalsa

Friskt og godt tilbehør som passer til mye forskjellig sommermat, grillmat og spekemat. Den kan også serveres som dipp til snack-grønnsaker.)

Per porsjon: 57 kcal og 16 gram grønnsaker.

Dette trenger du til fire porsjoner:

 • 300 g jordbær
 • 1 stk kiwi
 • 100 g ananas
 • 5 skive agurk
 • 3 ss limesaft
 • 1/2 dl finhakket basilikum
 • 1/2 dl hakket mynte
 • 1 stk rød chili
 • 1 ss knust rosépepper
 • 1/4 ts salt

Hakk jordbær, ananas, kiwi og agurk i små biter, og ha alt i en bolle. Finhakk chili, basilikum og mynte. Riv litt av skallet på lime, press ut saften og bland inn. Smak til med salt og knust rosépepper.

Les også: Med denne blir du grillkongen i sommer

(Artikkelen fortsetter under)

Hva med jordbær- eller mangosalsa som tilbehør til grillmaten? Sunt og supergodt! Foto: Inkognito/Grete Roede
Hva med jordbær- eller mangosalsa som tilbehør til grillmaten? Sunt og supergodt! Foto: Inkognito/Grete Roede

Mangosalsa

Passer veldig godt sammen med grillet kjøtt og fisk, og som tilbehør til spekemat.

Per porsjon: 62 kcal og 34 gram grønnsaker.

Dette trenger du til fire porsjoner:

 • 1 stk mango
 • 2 stk vårløk
 • 1/4 stk agurk
 • 1/2 stk rød chili
 • 2 ss finhakket koriander
 • 3 dråper tabasco
 • 1 stk lime
 • 1/2 ts salt

Skjær mango og agurk i terninger, vårløk i skiver og finhakk koriander. Fjern frø og hinner og finhakk chilien. Bland alt sammen i en bolle. Ha i koriander og limejuice. Smak til med Tabasco og salt.

Les også: Mangois du lager selv – UTEN ismaskin

Gode, sunne sommerdesserter

Frisk og deilig frukt er alltid digg om sommeren, og også perfekt å legge i folie og varme på grillen.

– Ananas, jordbær og vannmelon smaker godt å grille rett på grillen, og kan serveres som en lun fruktsalat. Du kan også kombinere grillet frukt med en litt skarp ost. Pære er for eksempel nydelig med ristede valnøtter og blåskimmelost, og ananas marinert med chili. Det er mye morsomt du kan gjøre med frukt når du har tid til å være kreativ, tipser Bugge.

Også alt av frisk bær servert med for eksempel vaniljekesam er sunt og godt, eller hva med hjemmelaget bringebæris eller mangosorbet?

– Bland 500 gram frosne bringebær og fire små beger med sukkerfri vaniljeyoghurt med en stavmikser og server med et lite blad basilikum. Til mangosorbet mikser du cirka 200 gram mango og ¼ saft av lime med stavmikser, før du stivpisker en eggehvite og blander inn og smaker til med litt melis, sier Nyerrød.

Les også:

Slankemytene du ikke bør tro på

Under 600 kcal i én pizza?!

Dette spiser du når du er godtesyk på kvelden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Siste nytt
01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus