Det ene glasset er mye sunnere enn det andre

<p>JUICE ELLER SMOOTHIE: Glasset til venstre inneholder ferskpresset appelsinjuice med knuste isbiter. Glasset til høyre inneholder fersk smoothie basert på mango, ananas, banan, fersk appelsinjuice og ingefær. Begge deler smaker supergodt, men det viktige fiberinnholdet fra frukten har forsvunnet i det ene glasset.</p>
JUICE ELLER SMOOTHIE: Glasset til venstre inneholder ferskpresset appelsinjuice med knuste isbiter. Glasset til høyre inneholder fersk smoothie basert på mango, ananas, banan, fersk appelsinjuice og ingefær. Begge deler smaker supergodt, men det viktige fiberinnholdet fra frukten har forsvunnet i det ene glasset. Foto: Linn M. Rognø.

Gjetter du hvorfor?

Slik gjør du det:

Hjemmelaget smoothie

Oppskrift fra Opplysningskontoret for frukt og grønt:

Ingredienser (gir 2 glass):

2 dl eplejuice

1 stk liten avokado

1 stk banan

1 ss hasselnøtter

6 stk isbiter

Slik gjør du:

Del og skrell avokadoen og bananen og skjær i biter.

Ha eplejuicen i smoothiemaskin/blender først - deretter avokado, banan, hasselnøtter og isbiter.

Kjør blandingen til du får en glatt smoothie.

Server smoothien med en gang.

Hjemmelaget juice

Juicetips fra Camilla Andersen, ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for frukt og grønt:

Ingredienser (gir ett glass):

1 gult eple

1/2 lime

1-2 cm ingefær

Slik gjør du:

Man skreller ikke ingrediensene i forkant, men fjern gjerne stilken på eplet for maskinens skyld.

Legg alle ingrediensene i juicemaskinen og press i vei.

Såkalt juceing innebærer at man presser frukt og/eller grønnsaker for å lage sin egen juice. Oppskrifter på «superjuicer» florerer på blogger og sosiale medier, og enkelte kjendiser mener at dette er ren mirakelkur for kroppen.

Kjersti Aaby forsker på næringsinnhold ved matforskningsinstituttet NOFIMA. Hun tror at juiceing er en trend som har oppstått fordi det føles som en lettvint måte å få i seg flere sunne varianter av frukt og grønt på én gang.

– Og såkalte «juice-dietter» er enkle kurer å følge. Men dette kommer jo selvsagt an på hva man bruker i juicen, sier Aaby.

Camilla Andersen, ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, mener at å lage sin egen juice er bra.

– Da kan man tilsette grønnsaker sammen med frukten og skape juice med både herlige farger og smaker. Hjemmelaget juice er ferskvare og bør drikkes med én gang. Hvis juice gjør at du bruker mer grønnsaker enn du ellers ville gjort, er det bare positivt, sier Andersen.

Les også: Derfor bør ikke barna drikke juice hver dag

Misforståelse

De fleste har hørt om «fem om dagen» som er Helsedirektoratets anbefaling av mengde frukt og grønt man bør innta daglig.

– Anbefalingen om fem om dagen går ut på å spise 500 gram frukt, bær og grønnsaker hver dag, fordelt på halvparten frukt eller bær og halvparten grønnsaker, forteller Andersen.

Noen klarer med glans å innføre dette i kostholdet sitt, mens andre synes det er vanskelig å inkludere frukt og grønt i alle måltider hver dag.

– For de fleste av oss er det enklere å få i seg nok frukt og bær, så vi bør ha mest fokus på grønnsakene, anbefaler ernæringsfysiologen.

Hjemmelaget juice kan da virke som en genial måte å få i seg alle de «fem om dagen»-ingrediensene fra ett glass.

Dette er en stor misforståelse, ifølge ekspertene.

Èn porsjon av de fem defineres som 100 gram, og juice kan ifølge anbefalingen fra Helsedirektoratet bare utgjøre én av fem om dagen.

Helsedirektoratet sier at «ett glass juice» om dagen kan inngå i anbefalingen, og siden ett glass gjerne er to desiliter, så er ett glass juice om dagen innenfor anbefalingen.

Les også: Forsiktig med juicen

– Fiber forsvinner fra juicen

Matforsker Aaby bekrefter at dette stemmer, og understreker at man ikke kan erstatte den anbefalte mengden av fem om dagen med fem glass juice hver dag og få i seg tilstrekkelig av behovet for frukt og grønt.

En vesentlig grunn til dette, er at flere viktige næringsstoffer fra frukt og grønnsaker går tapt som følge av å juice godbitene.

– Drikker man kun juice fremfor å spise frukt og grønt, går man glipp av fiber i frukt- eller grønnsakene, forteller Henriette Øyen, avdelingsdirektør ved Helsedirektoratet.

Andersen mener at fiberen forsvinner helt:

– Når du juicer, blir fiber borte, og det er en av grunnene til at man ikke bare kan juice i seg fem om dagen, forklarer Andersen.

Det er altså derfor de øvrige fire om dagen må komme fra hele råvarer for å få i seg alle næringsstoffene og nok fiber, ifølge ernæringsfysiologen.

Smoothie er et bedre alternativ

For å beholde fiber i frukten og grønnsakene, og mest mulig av de andre vitaminene og mineralene, anbefaler Aaby at man heller lager seg smoothie fremfor juice.

– Når det faste materialet i frukt og grønt forsvinner, og man kun presser ut juicen, er det jo synd at fiber går tapt. Det er fiberen som for eksempel holder deg god og mett, sier Aaby.

Når du lager deg en smoothie, moser du sammen frukt og grønt i stedet for å sile ut saften.

– Drikker du en gulrot eller brokkoli gjennom en smoothie, får du i deg de anbefalte næringsstoffene, sier forskeren.

Ifølge Aaby inneholder også fruktjuice og kjøpt, ferskpresset juice mye sukker.

Øyen ved Helsedirektoratet mener samtidig at smoothie ikke nødvendigvis alltid er bedre å drikke enn juice. Hvor sunt det er vil kommer an på hva man blander i smoothien:

– Noen blander for eksempel inn sukker eller søte melkeprodukter, sier Øyen.

Helsedirektoratet opplyser på sine sider at fruktjuicer har relativt høyt energiinnhold, er sure og kan inneholde langt mindre kostfiber og vitaminer enn hele frukten.

– Av hensyn til energibalanse og risiko for overvekt er det en fordel å velge hel frukt foran juice. Grønnsaksjuicer har som regel et lavere energiinnhold enn fruktjuicer, men de kan inneholde betydelige mengder salt, opplyses det videre.

Juice-tips

Men for all del; juceing er absolutt ikke negativt, mener Andersen:

– Jeg digger hjemmelaget juice, og det kan være en herlig start på dagen. Jeg lager for eksempel en frokost-shot av et gult eple, en tykk skive sitron og én til to centimeter ingefær. Sliter du med å få i deg grønnsaker, er juice et bra alternativ. Kanskje juicingen vil gjøre deg kjent med nye grønnsaker du etter hvert også vil begynne å bruke i annen matlaging, tipser ernæringsfysiologen.

Andersen mener at det finnes mange måter å mikse seg til favorittjuicen.

– Når det gjelder oppskrift på hjemmelaget juice er det rett og slett smaken som bør bestemme. Det finnes ingen regler. Prøv gjerne med ingefær og urter for å spisse smaken. Bruk gjerne eple som «base» og tilsett for eksempel en neve friske spinatblad og lime. Prøv deg frem, sier hun.

Variasjon viktigst

Øyen understreker at hovedbudskapet til Helsedirektoratet er å variere inntaket av frukt og grønt:

– I dag er det meste av frukt og grønt tilgjengelig i butikkene ved alle årstider. Noen typer bidrar for eksempel med mye A-vitamin, mens andre inneholder mer jern og/eller C-vitaminer, sier hun.

Og det behøver ikke være vanskelig å få i seg frukt-og grønt-mengden som anbefales, mener Andersen.

– Bare husk salat til middagen også når du spiser pølse og pizza. La grønnsaker være en naturlig del av måltidet, tipser ernæringsfysiologen.

Les også:

Her kan du spare mange kalorier!

Har du også lurt på hvorfor disse er hvite inni?

Trikset som hindrer småspisingen

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus