Forbrukerrådet ber fiskebransjen ta tak i puddingen:Lite fisk i fiskeprodukter

Berggren torskekaker utstilt under en pressekonferanse hos Forbrukerrådet i Oslo.
Berggren torskekaker utstilt under en pressekonferanse hos Forbrukerrådet i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle fiskeprodukter bør ikke tas for god fisk, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enn så lenge er skepsis stadig en nødvendig del av et sunt kosthold, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet i en pressemelding.

En undersøkelse gjort av Forbrukerrådet viser at enkelte fiskeprodukter knapt fortjener å bli omtalt som fiskemåltid.

Resultatet viser at særlig fiskegratenger, fiskepudding og panerte fiskeprodukter har lavt innhold av fisk.

Ikke fullverdige fiskemåltider

– Blant fiskegratengene varierte fiskeandelen fra 20 til 75 prosent. Den som kommer best ut er fransk type, men også blant de tradisjonelle finner vi gratenger med over halvparten fisk. Det viser tydelig at vi bør sjekke ingredienslisten, sier Instefjord som understreker at det er helt greit å spise en middag med lav fiskeandel, men at det da ikke kan regnes som et fullverdig fiskemåltid.

Årets resultater er bedre enn testen Forbrukerrådet gjennomførte i 2012, men fortsatt ønsker Forbrukerrådet at fiskeprodukter skal strekke seg opp mot en fiskeandel på minimum 50 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det langt i fra alle fiskeprodukter som har.

Les også: Legg bort varen hvis sukker står først på merkelappen

Enkelte fiskemåltider inneholder så lite fisk at det knapt kan kalles fiskemåltid. I fiskekaker (bildet) ble det målt fra 45 til 80 prosent fisk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Enkelte fiskemåltider inneholder så lite fisk at det knapt kan kalles fiskemåltid. I fiskekaker (bildet) ble det målt fra 45 til 80 prosent fisk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Dette er de dårligste fiskeproduktene

Forbrukerrådet har sett på fiskeprodukter hos Kiwi, Rema 1000, Bunnpris, Joker, Coop og Meny. Dette er hovedfunnene i undersøkelsen:

• Blant ulike fiskeboller var det Coop sine fiskeboller som kom dårligst ut, og Godehav sine fiskeboller i lake som kom best ut med 68 prosent, det er 24 % mer fisk enn i Coop sine fiskeboller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

• Det var en stor variasjon i andel fisk i fiskepuddingene. Den som kom dårligst ut var Coop X-tra fiskepudding som inneholdt bare 29 %. Best er Godehav sin fiskepudding med 58 prosent, hakk i hæl følger Jippi fiskepudding med 57 prosent.

• Det var en forskjell på hele 35 % mellom fiskekakene med minst fisk, og de med mest. Også her var det Coop X-tra sitt produkt som kom dårligst ut, med 45 % innhold av fisk. Fiskemannens fiskekaker og Lofoten fiskekaker kom best ut med 80 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Lofoten hadde tre fiskeburgere med et høyt innhold av fisk. Dårligst ut kom Findus med et innhold på 55 % fisk.

• Fransk fiskegrateng er en annen type matrett enn den norske gratengen og kommer derfor høyest på lista over produkter med høyt fiskeinnhold. Blant de produktene som tar utgangspunkt i den norske versjonen av fiskegrateng, er det Godehav som har det høyeste fiskeinnholdet med 53 prosent. Dårligst ut kommer Findus, Norway Seafoods og Coop X-tra sine gratenger som alle er nede på 20-tallet.

• Det beste panerte fiskeprodukter uten fyll inneholdt 77 prosent fisk, her er det Coop panert torskefilet som er vinneren. Findus er testen dårligste.

• Makrell i tomat kan inneholde så lite som under halvparten makrell til hele 71 %. Coop x-tra var den som inneholdt minst fisk. Mens Stabburet Makrell filet i tomatsaus inneholdt mest fisk, var Stabburets finhakket filet i tomatsaus på testens nest siste plass.

Kilde: Forbrukerrådet

Les også: Beboere langs Oslofjorden frykter fisk blir uspiselig