Meny

– Grandiosa Fullgod kan ikke betegnes som sunn

GRANDIOSA FULLGOD: En av sommerens matnyheter. Hvor sunn er den egentlig? FOTO: Jenny Mina Rødahl
Ernæringsfysiologene har dømt nyheten Grandiosa Fullgod.

Grandiosa Fullgod er en porsjonspizza med tynn, sprø bunn bakt med fullkorn og toppet med krydret kyllingfilet, grillede grønnsaker og lettere oster. Den inneholder under 600 kalorier, er naturlig rik på protein og merket med Nøkkelhull. Grandiosa Fullgod gjør at du kan velge pizza litt oftere med god samvittighet» , skriver Grandiosa på sine nettsider.

Nok fullkorn?

– Denne kan ikke betegnes som sunn, synes jeg. Den har mer fullkorn enn annen pizza, men summert opp er det ikke stort mye fullkorn denne består av, sier Linn Hansen, ernæringsfysiolog i Sprudlende Sunn.

Klinisk ernæringsfysiolog i matfordeg.no , Randi Vassbotn Norheim, sier seg enig:

– Pizza med fullkornsbunn er nok etterlengtet av mange, men her kunne produsenten ha økt andelen fullkornsmel betraktelig. Når det er mer salt enn havrekli betyr dette at det er innmari lite havrekli!

– Det er i hvert fall under 0,9 gram per 100 gram, noe jeg betrakter som svært lite. Andelen sammalt mel kunne også fint vært større enn 10 prosent, så det er ikke snakk om en veldig grov pizzabunn.

Les også: Ferdigmatprodusent: – Ikke spis våre produkter daglig

Litt lite grønnsaker

– Det er heller ikke stort mye grønnsaker du får i deg, da toppingen med grillede grønnsaker bare består av 5 prosent paprika og 3 prosent løk, sier Hansen.

Likevel mener hun at pizzaen er et bedre alternativ enn mange andre kjøpevarianter.

– Den har mer protein og en tynnere bunn, så om du først skal ha ferdigpizza er denne en av de beste i frysedisken.

Les også: – Gode kostholdsvalg er viktig for å forebygge diabetes

Flott med kylling, men gjerne litt mer

Ernæringsfysiolog Norheim synes det er flott at det er brukt kyllingkjøtt og mager ost på pizzaen.

– Men jeg skulle gjerne ønsket en større andel kyllingkjøtt. 14 gram kjøttmasse per 100 gram er forholdsvis lite, særlig når kjøttblandingen ikke er et rent produkt, men tilsatt vann og krydder, sier hun.

– Osten på pizzaen er en lettere ostevariant med mindre fett og kalorier men som fortsatt gir både kalsium, B-vitaminer og jod, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver med master i samfunnsernæring i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

– Den største forskjellen på denne pizzaen og originalvarianten av Grandiosa, er at denne har mindre fett og mettet fett, og færre kalorier.

Les også: Usunn mat er hovedutfordringen for helsen vår

Mindre pizza = 540 kcal

Grandiosa Original veier 575 gram, og Grandiosa Fullgod veier 320 gram. Originalen har et kaloriinnhold på 230 kcal per 100 gram, og Fullgod har 169 kcal per 100 gram.

– Det er positivt at dette er en liten pizza som gir mulighet til å ikke spise mer enn 540 kcal, sier Norheim.

– Men det er ikke akkurat en balansert middag som du nødvendigvis blir mett av.

Tommel opp for porsjonspizza

Arnesen mener at det beste med pizzaen er porsjonsstørrelsen.

– Du får en naturlig begrensning av hvor mye du spiser, og det er en passende middagsporsjon. For noen kan det kanskje være utfordrende å la være å spise alt selv om de egentlig er forsynte, og pizzaene fra frysedisken er som regel større enn hva som er passe for en person, sier hun.

En hel vanlig pizza Grandiosa gir over 1300 kalorier, mens denne porsjonspizzaen gir 540 kalorier.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

Smart med sidesalat

Hun tipser om å lage en god salat ved siden av.

– Fyll tallerkenen med salat og spis denne pizzaen med god samvittighet innimellom, men ikke la det bli en stor del av kostholdet, råder Norheim.

– Pizzaen kunne gjerne hatt noe mer grønnsaker, men alt i alt er den et godt valg blant frossenpizzaer, mener Arnesen.

Nøkkelhullsmerket

Denne pizzaen har fått Nøkkelhullet, som betyr at den er et godt valg blant frossenpizzaene, mener Arnesen.

At den er nøkkelhullsmerket betyr ikke nødvendigvis at den er direkte sunn, men at den er et bedre valg enn tilsvarende varer innen samme kategori, sier Norheim.

– De som spiser mye ferdigretter som frossenpizza kan med fordel velge nøkkelhullsmerket pizza, konkluderer Arnesen.

Les også: - Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke

Dette sier Orkla

– Med Grandiosa Fullgod har vi laget den eneste pizzaen med Nøkkelhull og dermed den sunneste. Den har lavt salt-og fettinnhold og rik på protein og grov fiber, sier fagsjef ernæring og helse Linn Anne Bjelland Brunborg i Orkla Foods Norge.

– Vi er helt enige at det er smart å spise pizza med en salat på siden, men Grandiosa Fullgod kan også nytes som den er, sier Brunborg.

– Grandiosa Fullgod er beviset på at Nøkkelhullet som merkeordning er viktig. Folk trenger hjelp til å finne den sunneste pizzaen, men ingen trenger et Nøkkelhullmerke for å vite at en brokkoli er sunn.

Les også: Slik blir ferdigmaten sunnere

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus