Smøla-ball – fiskebollas svar på gammelosten

Artikkelen fortsetter under annonsen

På øya Smøla i havgapet utenfor Kristiansund, er det én matspesialitet de setter ekstra høyt: «Saltfeskball» eller Smøla-ball. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskrift på Smøla-ball

  • Basisen er 2 kg saltet sei. Gjerne sei som har ligget i flere år.
  • 5 kg rå poteter
  • 750 gr hvetemel
  • 1 kg byggmel
  • 500 g løk

Poteter, fisk og løk males grovt med kvern. Mel tilsettes, og alt blandes til en farse. En bit lettsaltet spekk dyttes i ballen som formes som en tennisball. Kokes i vann ca. 45 min. Fastheten på farsen kan variere med vanninnholdet på potetene.

På Vestlandet er de glade i ball. Og kjært barn har mange navn. Noen kaller det kompe, andre raspeball eller komle. På Smøla kaller de det Smøla-ball eller «saltfeskball», og den skiller seg fra de andre variantene ved at den inneholder fisk. Og ikke en hvilken som helst fisk.

Ettersom vi er i Kristiansund-traktene, er det sikkert noen som tenker at de bruker klippfisk. Men nei, i «saltfeskball» er det gammelsalta sei som gjelder, og gjerne en som har ligget i flere år. I tillegg inneholder ballen mel, løk og selvfølgelig potet.

Les også: Smøla – havørna og gråhegrenes rike

– Fiskebollas svar på gammelosten

– Det smaker salt. Og alt blir jo bedre med bacon. Det er litt sånn fiskebollas svar på gammelosten, eller noe sånt, sier redaktør i ABC Nyheter Tor Strand, når han får smake på ballen til Egil Holberg på Vågarbryggå på Veiholmen helt ytterst på Smøla.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en sammenligning Holberg slett ikke blir fornærmet over. Tvert imot synes han sammenligningen er god.

Les mer: Her serverer havørnfar fruen og ungene lam

Øl og akevitt – eller kefir...

Til «saltfeskball» serveres gjerne gulrot og kålrot, som Smøla er kjente for, i tillegg til stekt bacon og kokte poteter. Ekte smør hører også med. «Saltfeskball» er ikke lagd i en håndvending, og blir derfor ofte servert som festmat. Da er øl og akevitt vanlig å drikke til. Men til hverdags foretrekker mange melk, gjerne surmelk som kefir.

Les også: Her er man villmarksfotograf fra egen stue

Følg våre sendinger fra et havørnreir og en hegrekoloni på Smøla direkte på Zooom.no!