Dette spiser du når du er godtesyk på kvelden

For godt til å være sant? Niks! Oppskriften får du nederst i saken. Foto: Lindastuhaug.no
For godt til å være sant? Niks! Oppskriften får du nederst i saken. Foto: Lindastuhaug.no

Hva sier du til sunn sjokoladekrem toppet med bær?

Du kjenner følelsen: Rompa er godt plantet i sofakroken, koseteppet dekker bena, favorittserien er på - NÅ hadde det vært digg med noe snacks.

Men den dårlige samvittigheten sniker seg kjapt innpå når den ene sjokoladeruta i munnen plutselig er blitt til en hel plate.

Den gode nyheten er at det finnes flust med nydelige, gode søtsaker og digg snacks som du kan kose deg med på kvelden - med klokkeren samvittighet.

Dama som kan mye om dette, er Linda Stuhaug. Hun står bak bloggen Lindastuhaug.no som etterhvert er blitt populær, nettopp på grunn av oppskrifter på kaker, desserter, pannekaker og sjokoladebarer - helt uten tilsatt sukker.

Få oppskriftene nederst i artikkelen!

Les også: Proteindietten som fungerer

Sjokoladekrem og vafler til kvelden

Ifølge bloggeren er det ingen problem å stilne søtsuget med noe som er sunt i tillegg.

Stuhaug har flere tips når du er fysen på kvelden:

– Sjokoladekrem basert på cottage cheese og kakao er super, og den lages på to minutter. Så kan du lage sunne, grove vafler eller pannekaker med sukrinvariantene sukrin+, sukrinmelis eller sukrin gold som søtning, som du topper med bær, sier hun, og tipser videre:

– En smoothie er kjapt, enkelt og godt. Topp den gjerne med masse frukt, nøtter eller müsli for mer næring og mettende følelse.

En annen favoritt hos Stuhaug er å lage deg en skål med gresk yogurt toppet med frukt, bær og honning.

– Vil du ha et skikkelig godt kveldsmåltid, kan du også lage noe sunn bakst eller dessert uten sukker, i tillegg til masse ulik snacks som godis-erstatning, foreslår bloggeren.

Les også: Lyst på enkel, god, sunn, kjapp og billig middag?

(Saken fortsetter under)

En smoothie er kjapt og sunt når du kjenner søtsuget melde seg. Foto: Colourbox
En smoothie er kjapt og sunt når du kjenner søtsuget melde seg. Foto: Colourbox

Derfor kommer suget på kveldstid

Selv har Stuhaug aldri godtesug på kvelden:

– Det er fordi jeg holder blodsukkeret stabilt på dagen ved å spise jevnt, og jeg passer på at jeg ikke får kaloriunderskudd. Jeg trigger heller ikke kroppen med småspising, men holder meg til tre faste måltider hver dag, sier bloggeren.

Vilde Aabel Skodvin, klinisk ernæringsfysiolog, forteller at søtsuget som inntreffer om kvelden, kan skyldes mye forskjellig.

– Min erfaring er at søtsug ofte skyldes en dårlig måltidsrytme gjennom dagen. Dårlig måltidsrytme vil gi et ustabilt blodsukker, og dette trigger søtsuget. Det er også naturlig å få lyst på noe søtt når man er sulten, så det å spise et måltid i løpet av kvelden, kan dempe lysten på raske karbohydrater. Det kan jo være mye kos i å lage seg et skikkelig måltid også, uten at det inneholder mange unødvendige kalorier, sier Skodvin.

Les også: – Sjokolade styrker kroppen og hjernen

En annen grunn kan være at søt mat eller raske karbohydrater gjør at lykkehormoner som serotonin og dopamin frigjøres i hjernen, i følge ernæringsfysiologen.

– Derfor er det naturlig å få lyst på noe søtt for å få en liten lykkeboost. Prøv i så fall å finne noe annet som kan gi den samme boosten, men uten at det går ut over helsa, anbefaler hun.

Også Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver ved Melk.no, forteller at det handler om at du har spist lite eller uregelmessig i løpet av dagen

– Det beste er å spise tre hovedmåltider, og ett-to mellommåltider. Har du for vane å småspise når du sitter i sofaen og ser på TV, er det lett at du kjenner et sug etter noe selv om kroppen ikke trenger mer mat, sier Arnesen.

Les også: Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

– Chips og sjokolade greit innimellom

Om du først "synder" med chips og sjokolade, er det helt i orden, mener Skodvin.

Til en viss grad:

– Du kan godt unne deg sjokolade eller chips innimellom. Igjen er det viktig å se på det totale kostholdet, ett enkelt måltid avgjør ikke hvor sunn eller usunn du er, og det vil være plass til noen såkalte «tomme kalorier» i løpet av en uke, sier hun.

Ernæringsfysiologen mener at det vil være lite hensiktsmessig å si til seg selv at du aldri skal spise sjokolade igjen:

– Da vil det være bedre å begrense mengden du spiser og hvor ofte du spiser det. Realistiske mål er viktig for endring som skal vare over tid, understreker Skodvin.

Les også: Forskere: – Sjokoladespising kan beskytte hjernefunksjonen

Slik bremser du søtsuget på kvelden

Her er de to ernæringsfysiologenes beste tips til hvordan du kan takle søtsuget som melder seg om kvelden:

 • Spis nok mat gjennom dagen og sørg for å spise regelmessig, sunt og variert.
 • Vet du at du kommer til å kjenne et sug på kvelden, bør du legge en god plan for hva og når du skal spise gjennom dagen.
 • Kjøp inn sunn snacks, og ikke ha godteri liggende.
 • Litt oppkutta grønnsaker med dip er god og sunn snacks. For eksempel agurk, paprika, gulrot, kålrot, blomkål, selleristang og cherrytomater med dip som har en mager base, for eksempel mager kesam eller yoghurt. Vi kan spise ubegrensede mengder med grønnsaker.
 • En liten skål fruktsalat med yoghurt smaker søtt og gir deg samtidig påfyll av verdifulle næringsstoffer.
 • En kopp varm melk med ingefær, sitron, og eventuelt litt honning gir deg også viktige næringsstoffer som proteiner, jod og kalsium, samtidig som det smaker godt.
 • Du kan også bruke frukt, bær og nøtter. To-tre frukt per dag er nok, og en liten neve nøtter (ca 20 g) per dag er bra for helsa.
 • Frossen yoghurt kan også være en god erstatning til for eksempel iskrem.

– For mange vil det bli lettere å begrense kosemat hvis man har en god måltidsrytme og også spiser kveldsmat. Lysten på noe godt på kvelden blir større hvis vi i utgangspunktet er sultne, så om vi spiser oss mett på «ikke snacks» spiser vi mindre usunn snacks etterpå, sier Skodvin.

Les også: Åtte av ti mener mat er viktig for valg av reisemål

To godis-oppskrifter uten tilsatt sukker

Her får du to skikkelig snope-oppskrifter fra Linda Stuhaug:

Fyldig sjokoladekrem på 2 minutter:

Bloggerens oppskrift vil stoppe søtsuget på null komma niks, den funker som frokost, dessert eller som mellommåltid.

Ingredienser 1 porsjon:

 • 250 g cottage cheese
 • 20 g kakao (2 ss - gjerne litt mindre)
 • 15 g proteinpulver sjokoladesmak (1,5 ss) – kan sløyfes
 • 2-3 ss sukrin+
 • 1/4 ts salt
 • frukt og bær som topping

(Saken fortsetter under)

Så godt, sunt og enkelt! Foto: Lindastuhaug.no
Så godt, sunt og enkelt! Foto: Lindastuhaug.no

Slik gjør du:

 • Ha ingrediensene i en bolle og mos helt glatt og klumpfri med en stavmikser. Hold gjerne litt igjen på kakao og søtning, og smak til.
 • Ha over i en skål og topp med oppkutta frukt og bær. Nøtter eller peanøttsmør smaker også fantastisk som ekstra topping.

PS! Sjokoladekremen er god å spise med en gang, men smakene setter seg enda bedre og konsistensen blir fyldigere om den får stå litt i kjøleskap.

Les også: Appelsin kan forhindre og utsette tåkesyn hos eldre

Sunne vafler:

Bloggerens oppskrift er et deilig måltid som passer godt når søtsuget er ekstra stort på kvelden:

Ingredienser 4 plater:

 • 2 egg
 • 60 g (glutenfritt) havremel
 • 20 g valgfritt mel
 • 70 g kesam
 • 2 ts sukrin+
 • 1/2 ts kanel og 1/2 ts kardemomme
 • 1 ts bakepulver
 • Væske til passe konsistens

(Saken fortsetter under)

Disse kan du takke ja til med god samvittighet. Foto: Lindastuhaug.no
Disse kan du takke ja til med god samvittighet. Foto: Lindastuhaug.no

Slik gjør du:

 • Miks sammen ingrediensene og juster med vann til en passelig tynn vaffelrøre.
 • Stek gylne i vaffeljern, gjerne med litt kokosolje eller smør om det trengs.
 • Ca. 125 mettende kalorier per vaffelplate!

(Oppskriftene er publisert med tillatelse fra Linda Stuhaug)

Les også:

Nugatti UTEN sukker, sa du?

Du kan enkelt spare inn 500 kcal hver dag uten å bli mer sulten

– Popcorn er fullt av fiber

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler
Siste nytt
20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus