Meny

Kraftfulle og rocka øl

Ukas øl i test.
Denne gangen presenterer vi noen nyheter med litt ekstra tøffhet både på utsiden og innsiden av flasken.

Samuel Smiths Famous Taddy Porter

Et kraftig og godt porter-øl er nærmest et lite måltid i seg selv. Opprinnelig ble porter brygget som næringsrik drikke for sjauerne langs Londons brygger, men det fikk raskt en voldsom popularitet – og var en storselger helt frem til lager-øl overtok. I de siste tiårene har porter-ølet fått en ny vår igjen, og finnes i uttallige varianter fra små og store bryggerier. Samuel Smiths bryggeri har tradisjoner langt tilbake og bruker blant annet vann fra en gammel brønn som har blitt brukt til ølbrygging siden 1700-tallet. Ølet er helt sort og har et fyldig skum som holder seg lenge. Dufter av sjokolade, kaffe, plommer og nøtter. Smaken er både myk og fyldig med kaffe, melasse, plommer, rosin og sjokolade. En fin krydrete ettersmak med noe kaffe topper det hele. Dette er et øl som er lett å like. Bryggeriet reklamerer også for at porteren er godkjent av veganforbundet. Akkurat det ville vel neppe bryggesjauerne på Londons brygger brydd seg nevneverdig om.
Samuel Smiths Famous Taddy Porter – Alkohol 5,0 % - 0,35 l – kr 39,90

Les også: Fem knallgode øl

Iron Maiden Trooper 666

Det er dårlige tider for god gammeldags hardrock. Lemmy er død og Axxel Rose skal bli ny sanger i AC/DC. Både Motorhead og AC/DC har sine egne øl på markedet – og tjener sikkert noen kroner ekstra på det. Innholdet i flaskene er dessverre ikke alltid i samsvar med det man forventer av etikettene. Iron Maiden har derimot allerede levert et riktig godt øl i butikkstyrke, i samarbeid med bryggeriet Robinsons. Nå kommer de med en sterkere og mer smaksrik versjon – Trooper 666.Alkoholinnholdet er selvfølgelig 6,66 % og Eddie pryder flasken. Ølet har dyp kobberfarge og et litt lavt, men fyldig skum. Duften er preget av malt, karamell, eukalyptus, lakris. Smaken er lett karamellpreget og sødmefylt med noe honning. Trooper 666 har en fin og tydelig markert bitterhet. Dette er et øl som vil fungere godt til litt rocka burgere. Iron Maiden Trooper 666 er mye mer enn en fancy etikett.
Iron Maiden Trooper 666 – Alkohol 6,66 % - 0,33 l – kr. 49,90

Les også: Helgens mjød- og øltips

Todd The Axe Man

Dette samarbeidsbrygget fra Amagers brygghus og Surly Brewing Company handler også om råe gitarer og høy lyd. Her er det bryggeren Todd, visstnok enda bedre på gitaren enn med bryggeutstyret, som hylles med sitt helt eget øl. Etiketten levner ingen tvil om at Todd verken spiller i danse- eller i boyband. Ølet er også passe røff i stilen. Her dufter det kraftig av tropiske frukter og sitrus fra de aromatiske humlesortene Herkules, Citra og Mosaic. Smaken er også sterkt preget av masse humle, men bak all humlen finner man også en fin maltsødme. Dette er ikke spesielt balansert. Her går bryggeriene tydeligvis heller for det forfriskende ville og ekstreme. Todd The Axe Man er lys gylden i fargen, litt uklar og har et flott massivt skum med godt hold. Et artig øl som smaker mye.
Amager Todd The Axe Man – Alkohol 6,5 % - 0,5 l – kr 72,30

Les også: Fra LITE til MYE

Hepworth Iron Horse

Dette er det engelskmenn kaller en bitter. Selv om man kanskje forventer en høy bitterhet så er det først og fremst gode maltsødmen som man legger merke til her. Betegnelsen bitter kommer fra en tid da øl gjerne var svært sødmefylte – og da skilte disse seg ut med en mer markant bitterhet i avslutningen. I dagens ølverden oppleves disse ikke som spesielt bitre lengre. Fargen er lys kobber og ølet har et kremete hvitt skum med fint hold. Iron Horse dufter av honning, gress, blomster og karamell. Smaken er balansert og rik med god maltfylde og en kledelig liten krydret bitterhet i avslutningen. Dette er et godt matøl og et øl som frisker opp strupen. Hepworth Iron Horse er oppkalt etter de første lokomotivene og motivet på etiketten er det første fungerende damplokomotivet som ble bygget i 1803 av Richard Trevithick. Dette ølet er også glutenfritt.
Hepworth Iron Horse – Alkohol 5,0 % - 0,5 l – kr. 49,90

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus