Helgens mjød- og øltips

Denne helgen presenterer vi fire forfriskende drikker som passer til både vinter og vår. Med en mjød, to glutenfrie øl og en klassisk pilsner skulle det være noen for alle og enhver her.

Mikkeller I Wish IPA – Glutenfri

Dette er noe så sjeldent som et glutenfritt øl med masse delikat humlesmak. Det finnes riktignok en del glutenfrie øl som faktisk smaker øl, men de store norske bryggeriene har i stor grad gjort de glutenfrie variantene både smakløse og kalorifattige. Hipp hurra for Mikkeller som skjønner at også glutenallergikere kan sette pris på smaken av humler.

Dette ølet har dyp rød kobberfarge og et massivt skum med meget godt hold. Duften er preget av masse humle. Sitrus, tropiske frukter, furu, vanilje og karamell er noe av det som pirrer nesen her. Smaken er i samme retning med en fin mykhet fra sødmen og en massiv bitterhet fra humlen.

Dette er et godt øl– også for de som tåler gluten.

Mikkeller I Wish IPA – Alkohol 5,5 % - 0,33 l – kr. 49,-

Les også: Fra LITE til MYE

Ringnes mørk pilsner LITE

LITE-øl har vi skrevet om før – og omtalt som en unødvendig oppfinnelse. Når man fjerner alt av kalorier og karbohydrater, og kutter ned på alkoholprosenten, så forsvinner gjerne smaken også. Ringnes har, i likhet med de fleste andre store bryggeriene, LITE-øl.

Men det kan se ut som at bryggeriet har skjønt at det nytter ikke bare med lovnader på utsiden av boksen (70 % mindre ditt og 30 % mindre datt), det må faktisk være litt smak også på innholdet hvis vi skal kunne godta at ølet blir «lettere».

Ølet er lys kobberfarget og har hvitt skum med godt hold. Duften er fin med gress, bakst og litt sitrus. Ølet fremstår som relativt mykt med noe karamell, sitrus og en lett krydrete ettersmak. Til å være et LITE-øl så er dette overraskende godt på smak.

Dette er nok det mest smaksrike og vellykkede LITE-ølet du finner i norske butikker. Men det endrer ikke faktumet med at hele ideen er dårlig. Til glutenallergikere som ønsker smak og fornuftig pris så er dette likevel et godt valg. For de som frykter for vekt og karbohydrater er det bare en god løsning – drikk mer vann!
Ringnes mørk pilsner LITE – Alkohol 4,5 % - 0,5 l - Butikkøl
Les også: Fem knallgode øl

Crazy Mountains Creedence Pilsner

På Vinmonopolet finner du nå 5 øl fra dette bryggeriet som ligger i Colorado. Vi har tidligere testet Snowcat Coffee Stout fra det samme bryggeriet, et øl som falt i smak.

Dette pilsnerølet er helt lys gyllen og har hvitt luftig skum med godt hold. Duften er preget av bakst, blomster og litt sitrus. Smaken er i samme retning med godt kornpreg, markant bitterhet og en lang ettersmak. Crazy Mountain Creedence Pilsner er, med sine 4,8 %, et øl som ligger tett opp til typiske butikkøl.

Det mangler litt av den kraften man ofte finner hos litt sterkere øl. Men det er et greit og friskt pilsnerøl som absolutt passer til både mat og som forfriskning.
Crazy Mountains Creedence Pilsner – Alkohol 4,8 % - 0,35 l – kr. 36,20

Les også: Øl for vinter og vår

Gosnells London Mead

At det kun finnes fem varianter av mjød på vinmonopolet er underlig. Dette er jo en drikke som burde ha dype tradisjoner i Norge. Det er faktisk et langt større utvalg av mjød i Sverige hvor man finner 39 varianter i systembolagets lister. Svært mange av disse har svensk opprinnelse.

Gosnells Mead kommer, som navnet tilsier, fra London. Fargen er lys gul og litt uklar. Drikken har et hvitt skum som faller raskt. Dufter friskt av honning, blomster og litt eple. Smaken er litt sideraktig med masse honning. Gosnells London Mead er både sødmefylt og syrlig på samme tid.

I forhold til andre mjødvarianter er dette en relativt lett variant. Med 5,5 % og et litt tilbakelent preg av honning fremstår dette som forfriskende og leskende. En drikke som passer best for seg selv.
Gosnells London Mead – Alkohol 5,5 % - 0,33 l – kr 59,90

Les også:

Øltørst? Dette er ditt paradis

Kan du dette geniale øl-trikset?

Dette er det kuleste ølet som ingen vil smake

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus