Slik kutter du kaloriene på restaurant

Hold deg til sashimi når du spiser japansk, snarere enn ris-fylt sushi eller maki. Foto: Colourbox
Hold deg til sashimi når du spiser japansk, snarere enn ris-fylt sushi eller maki. Foto: Colourbox

Du kan fint spise god mat ute, selv om du slanker deg.

Å skulle sjonglere diett med lidenskap for god mat kan ofte være en liten utfordring. Ikke minst når du sitter til bords på en restaurant og får tildelt en innholdsrik og fristende meny. En hovedrett, dessert og kanskje et glass vin til maten kan enkelt resultere i over 1.000 kalorier.

Men det er fremdeles håp for deg om du vil nyte et hyggelig måltid sammen med din partner, familie eller gode venner.

Les også: Unngå nattspising – reduser risikoen for brystkreft

Lavkalori-måltider du blir mett av

Mellom de fristende rettene på menyen kan du finne lavkalori-kandidater som både kan tilfredsstille sulten og samtidig gi deg kulinarisk nytelse.

Nyhetsbyrået AFP Relaxnews har spurt ernæringsfysiolog Laurence Plumey om hvilke matretter du bør velge avhengig av hvilken type restaurant du skal spise på.

Kinesisk, italiensk, fransk eller hverdagslunsj – her er tipsene til hva du bør velge for å holde kaloriene nede og samtidig gå fra bordet mett og fornøyd.

Les også: Slik sikrer du deg kvalitetsskrei til middag

Italienske restauranter

Ekte italiensk pizza tilberedt i steinovn er en klassiker, men en pizza kan fort komme opp i 700 kalorier. Løsningen er enten bestille halv porsjon eller dele med en venn, og fremfor fire ulike ostetyper bør toppingen bestå av skinke, egg og grønnsaker.

Pastaelskere bør la både lasagna og carbonara forbli ubestilt og i stedet velge pasta med sjømat eller tomatbaserte sauser ettersom fettinnholdet da vil være langt lavere. På forhånd kan du sjekke ut restauranten online og velge deg en som tilbyr sunne alternativer som risotto, antipasti, grillet kjøtt eller sjømat.

(Saken fortsetter under)

Pizza med salami and arugula. Foto: Colourbox

Til dessert kan du glemme tiramisu dersom du er opptatt av kalorier, en porsjon inneholder nemlig mellom 300 og 500 kalorier. Da er fruktsalat et mye bedre og sunnere alternativ.

Les også: Disse vaflene er bra for helsa

Kinesiske restauranter

Asiatiske retter er ofte betraktet som sunne alternativer i jungelen av restaurant-menyer, men vær likevel på vakt overfor retter som er blitt stekt. For eksempel inneholder to frityrstekte vårruller 200 kalorier til sammen, og da er vi fremdeles kun på forrett-stadiet.

En annen kalorifelle som mange går i er spis-alt-du-kan-buffeter. Det ligger i navnet at dette er å skyte deg selv i foten dersom du vil passe på hvor mye kalorier du får i deg i løpet av et måltid

(Saken fortsetter under)

Dampede dumplings. Foto: Colourbox

Laurence Plumey foreslår heller noen dampede dumplings til forrett, kylling eller fisk med grønnsaker og liten porsjon ris til hovedrett, etterfulgt av frukt eller en kule sorbet til dessert.

Les også: Blåbær kan bidra til å bekjempe Alzheimer

Japanske restauranter

Det japanske kjøkken er generelt lavt på fett, derimot er det ganske mye sukker. Mange slankere tyr gjerne til sushi og maki, men de er til gjengjeld laget med riseddik og sukker. For eksempel inneholder en sushitallerken på 12 biter mer enn 350 kalorier.

(Saken fortsetter under)

Miso suppe med sjømat og vårløk. Foto: Colourbox

Dersom du befinner deg på japansk restaurant og vil ta en pause fra det som heter kalorier er det derfor mer fornuftig å bestille misosuppe og sashimi med en liten porsjon ris.

Les også: Trikset som piffer opp hverdagsmaten

Marokkanske restauranter

Marokko blir ofte beskrevet som Nord-Afrikas gastronomiske sentrum og couscous regnes for å være landets nasjonalrett. Couscous består av semulegryn rullet i hvetemel, og tradisjonelt lages retten ved at grynene trekkes i kokende vann, ofte tilsatt forskjellige krydder og servert med annet tilbehør.

(Saken fortsetter under)

Couscous med kylling, oliven og grønnsaker. Foto: Colourbox

Dersom du får valget mellom couscous og tagine (lapskaus laget med lam eller biff, krydder og grønnsaker), så er førstnevnte et slankere alternativ samtidig som du er sikret en kulinarisk opplevelse. Velg heller kylling og grønnsaker fremfor lam.

Og glem for all del å bestille merguez-pølse og marokkansk myntete. Sistnevnte inneholder opptil seks sukkerbiter, i hvert glass.

Les også: Syv rare restauranter

Indiske restauranter

Ernæringsfysiolog Laurence Plumey foreslår at du går for kylling tandoori, servert med ris og grønnsaker, mens du unngår stekte retter.

Dropp samtidig alt som heter naanbrød. Som for eksempel keema som er fylt med krydret kjøttdeig, og peshwari som byr på mandler, rosiner, kokos og sukker.

(Saken fortsetter under)

Grillet kyllingspyd med grillede grønnsaker og salat. Foto: Colourbox

Hvis du er hol på noe søtt og godt etter middagen så kan du bestille deg lassi. Det er en tradisjonell indisk youghurtdrikk som kan smaksettes med ulike krydder og er fattig på fett.

Les også: Restaurantopplevelsen som ikke ligner noe annet

Franske restauranter

Av alle verdens kjøkken må det franske sies å være det mest berømte og omtalte. Det ideelle måltidet starter ifølge Plumey med salat, etterfulgt av kjøtt eller fisk som er grillet fremfor stekt. Deretter en fruktsalat før det avsluttes med fromasj eller to kuler sorbet til dessert.

(Saken fortsetter under)

Frisk salat. Foto: Colourbox

Brød og alkohol bør unngås. Et glass vin inneholder vanligvis 150 kalorier og en sjokoladefondant stiller alene med 550 kalorier. Litt pommes frites er lov, så lenge det kombineres med en stor porsjon grønnsaker.

Les også: Lager mat og drikke med ingredienser fra kroppen

Hverdags-lunsj

Det hender jo at man går ut for å spise en lunsj, enten det er i forbindelse med jobb eller hyggelig samvær med partner eller gode venner. De laveste kalorismørbrødene er fylt med masse salat eller rå grønnsaker, samtidig som du dropper majones.

(Saken fortsetter under)

Sandwich fra røkt kjøtt og tomater. Foto: Colourbox

På en fast-food-restaurant er det godkjent å gå for en vanlig burger, en salat, en porsjon pommes frites og en lettbrus. Samtidig kunne lunsj være en perfekt anledning til å besøke et sted som serverer supper.

Ha et riktig godt måltid!

Les også:

Slik ser den perfekte lunsj ut

Så sunt er egentlig makrell i tomat

Slik starter du din egen innendørs kjøkkenhage

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus