Slik lager du lammestek til påske

Tilbered lammestek med seks enkle trinn. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lammestek er enkelt å tilberede, men den trenger lang tid i ovnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingredienser til 6 porsjoner:

  • 1 stk lammelår, cirka 2,5 kilo
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 båt hvitløk
  • 4 stilk frisk rosmarin
  • 3 dl vann

Ovnsbakte grønnsaker:

  • 6 stk gulrot i staver
  • 1 stk sellerirot i biter
  • 3 stk løk i båter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Sjysaus:

  • Cirka 3 dl kraft fra steken
  • 1 ss maisenna

Lammestek er klassisk påskemat i Norge. Nordmenn kjøper nesten tre ganger så mye lammestek i påskemåneden som i månedene ellers i året, ifølge Matprat.no.

Skal du bruke et helt lammelår med bein kan det være lurt å fjerne beinet, ihvertfall isbeinet, for å gjøre det enklere å skjære opp steken i etterkant av steking.

Les også: Kreftforeningen advarer: Sein påske betyr sterk sol

Her er Matprats seks enkle trinn til tilbereding av lammestek i ovnen:

1. Snitt ned i kjøttet med en kniv.
2. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper.
3. Rens hvitløksbåter og del dem i skiver. Stikk inn hvitløksskiver og rosmarinkvaster i kjøttet.
4. Legg steken i en langpanne og hell i vannet.
5. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser ca. 65-70 ºC er steken medium stekt.
6. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 - 30 minutter.

En mulighet er å steke lammet i ovnen sammen med rotgrønnsaker. Det vil gi en ekstra god smak på kraften.

Normal steketid for lammestek på rundt 2,5 kg er cirka tre timer.

Les også: Vi smaker ikke forskjell på sau og lam