Slik lager du lammestek til påske
Lammestek er enkelt å tilberede, men den trenger lang tid i ovnen.
Ingredienser til 6 porsjoner:
- 1 stk lammelår, cirka 2,5 kilo
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 3 båt hvitløk
- 4 stilk frisk rosmarin
- 3 dl vann
Ovnsbakte grønnsaker:
- 6 stk gulrot i staver
- 1 stk sellerirot i biter
- 3 stk løk i båter
- 2 ss olivenolje
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
Sjysaus:
- Cirka 3 dl kraft fra steken
- 1 ss maisenna
Lammestek er klassisk påskemat i Norge. Nordmenn kjøper nesten tre ganger så mye lammestek i påskemåneden som i månedene ellers i året, ifølge Matprat.no.
Skal du bruke et helt lammelår med bein kan det være lurt å fjerne beinet, ihvertfall isbeinet, for å gjøre det enklere å skjære opp steken i etterkant av steking.
Les også: Kreftforeningen advarer: Sein påske betyr sterk sol
Her er Matprats seks enkle trinn til tilbereding av lammestek i ovnen:
1. Snitt ned i kjøttet med en kniv.
2. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper.
3. Rens hvitløksbåter og del dem i skiver. Stikk inn hvitløksskiver og rosmarinkvaster i kjøttet.
4. Legg steken i en langpanne og hell i vannet.
5. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser ca. 65-70 ºC er steken medium stekt.
6. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 - 30 minutter.
En mulighet er å steke lammet i ovnen sammen med rotgrønnsaker. Det vil gi en ekstra god smak på kraften.
Normal steketid for lammestek på rundt 2,5 kg er cirka tre timer.
Les også: Vi smaker ikke forskjell på sau og lam