Rødvin til påsken

For mange starter påskeferien allerede denne helgen. God mat og god drikke er noe som hører med i en skikkelig påskefeiring.
For mange starter påskeferien allerede denne helgen. God mat og god drikke er noe som hører med i en skikkelig påskefeiring.

Her kommer tips på gode og rimelige viner som burde passe både til lammesteika, påskekrim og i godstolen foran peisen.

Chateau Tayet Cuvée Prestige

Château Tayet.
Château Tayet.

Det er ingen tvil om at det er noe ekstra eksklusivt over viner fra Bordeaux. Det er her du finner noen av de mest omtalte og ettertraktede vinene i verden. Her finner man årganger som er så hinsides priset at de fleste av oss innser at noe er galt når en vin koster mer en enn god bil. Men man kan få en smak av områdets eleganse og kvalitet til en langt rimeligere pris. Chatau Tayet Cuvée Prestige kommer fra hjertet av Medoc og vinen er produsert på et felt som ligger 400 meter unna det berømte slottet Châteaux Margaux. Her ble i sin tid verdens dyreste vin produsert, en eldgammel flaske som ble prissatt til over 500.000 dollar. Denne absurd dyre flasken ble aldri solgt ettersom en uheldig vinkelner klarte å knuse flasken! Heldigvis var den forsikret for 225.000 dollar. Men for litt under 200 kroner kan også vi vanlige lønnsmottakere unne oss en smak av områdets sagnomsuste kvalitet. Vinen fra Chateau Tayet er mørk rød og på grensen til fiolett. Smaken er fylt med masse deilige bær, fat, litt vanilje og har en kraftig og fyldig munnfølelse. En leken eleganse av kirsebær avslutter det hele. En vin som godt kan matche påskens lammelår. En bordeauxvin slår sjeldent feil ut når man har gjester, til og med bedrevitende vinsnobber bør kunne overbevises hvis du forklarer den utsøkte og spesielle beliggenheten.
Chateau Tayet Cuvée Prestige – Alkohol 12,5 % - 0,75 l – kr. 174,90

Les også: Du må vente til 2017 før du kan handle vin i påsken.

Villa Borghetti Valpolicella

Villa Borghetti.
Villa Borghetti.

Villa Borghetti er et lite slott i Valpolicella med en vineiendom på 50 hektar. Vinmarkene ligger i Marano-området i hjertet av Valpolicella Classico, som er den opprinnelige og beste delen av Valpolicella-området. Denne vinen har lenge vært en favoritt på vinmonopolet. Når den nå kommer i en praktisk treliters pappversjon så skulle man anta at den kommer til å stå på bordet i nokså mange hytter i påsken. Vinen er rubinrød og dufter av røde bær, vanilje og moreller. Smaken er relativt myk og snill, men med behagelig fylde. En fin og lett krydret avslutning som varer lenge. Dette er en vin som er lett å like og som passer til det meste – men selvsagt aller best til matretter med et hint av Italia.
Villa Borghetti Valpolicella– Alkohol 12,5 % - 3 liter – Kr. 419,90

Les også: Mållaget hever glasset for Vinmonopolet

Villa Borghetti Amarone

Villa Borghetti Amarone
Villa Borghetti Amarone

For mange er en god Amaronevin et absolutt høydepunkt. Prisnivået på disse vinene er noe høyere, men du får absolutt mye smak for de ekstra kronene de koster. Amaronevin lages av druer som er tørket over en periode slik at væskeinnholdet reduseres og sukkerinnholdet økes. Dette gir viner som er alkoholsterke og som har et kraftig smakspreg. Villa Borghetti Amarone er mørk i fargen, dufter av rosin, bær, vanilje, noe alkohol og ørlite sjokolade. Smaken er kraftig og med stor fylde. Dette er en veldig varmende kosevin som passer best til kos foran peisen eller til en god påskekrim. Denne vinen er også en ypperlig gave til vertskap og tåler veldig lang lagring. En flaske Amaronevin er som skapt for å deles i godt selskap.
Villa Borghetti Amarone - Alkohol 15 % - 0,75 l – kr. 269,90

Les også: Norske bestselger-rødviner fulle av sukker

Faustino I Gran Reserva

Faustino 1.
Faustino 1.

Dette er en Riojavin som havner i den ypperste klassifiseringen som finnes i distriktet. En Gran Reserva må lagres i minst to år på fat og tre år på flaske før den kan selges. Faustion I ble lansert på slutten av 1960-tallet og har siden den gang vært en storselger blant Gran Reserva-viner. Det er dermed en stor sjanse for at du en eller annen gang i livet har sett det karakteristiske portrettet som pryder etiketten på flasken. Dette bildet er malt av Rembrandt, som selv var en stor vinelsker. Så her er det både litt kunsthistorie utenpå og en god dose vinkunst inne i flasken. Dette er massiv og fyldig vin med mye smak. Fargen er dypt rødbrun. Dufter av eikefat med mye vanilje. Smaken er rund og har et godt preg av vanilje og bær. Dette er en vin som tåler lang lagring og du finner også denne i en rekke årganger på Vinmonopolet. De eldste årgangene er svært høyt priset, men du får svært mye vin for pengene for de yngste.
Faustino I Gran Reserva 2004 – Alkohol 13,5 % - 0,75 l – kr. 229,-

Les også: Øl for vinter og vår

Faustion Tempranillo BiB

Faustino.
Faustino.

Liker du spanske viner, men ikke flasker? Da er dette absolutt et alternativ. Denne hyggelige boksen fra Faustino er fylt med vin laget av den klassiske Tempranillodruen. Fargen er dypt rubinrød og vinen dufter av solbær og eikefat. Smaken er fyldig med mørke bær, vanilje og litt blomster. En meget bruksvennlig vin som går til de aller fleste retter, og som passer godt i godstolen. Både form og innhold tilsier at dette er et veldig godt valg for påsketuren på hytta. Prisen er ikke avskrekkende heller, sett i forhold til kvaliteten.
Faustion Tempranillo BiB – Alkohol 13,0 % - 3 liter – Kr 419,90

Les også: Påskekos i flasker og papp

Meinklang Burgenland Red

Meinklang
Meinklang

Denne pappvinen ser virkelig ut som en pappeske. Men det litt ujålete preget viser også litt av produsentens produktfilosofi. Den østeriske vinprodusenten sverger til biodynamiske dyrkningsmetoder så her spiller alt fra månefaser til mikroorganismer i jorden inn på produktet. Dette er selvsagt en langt mer komplisert og krevende tilnærming enn bruk av kunstgjødsel og sprøytemiddel. Men tryggheten bak produktet og den miljøvennlige tilnærmingen betyr stadig mer for forbrukere. Det er allikevel slik at det som til syvende og sist betyr noe er smaken. Meinklang er litt lettere og mer saftig enn en del andre rødviner. Den er samtidig smaksrik og veldig ujålete i stilen. Smaksmessig er det mye bær og friskhet som dominerer. Vinens smak henger lenge i munnen og avsluttes elegant med et lett krydderpreg. En vin som passer hvis du ikke ønsker for mye tyngde - og ønsker å bidra til et bedre miljø.
Meinklang Burgenland Red – Alkohol 12,0 % - 3 liter – kr 449,90

Les også: Hvorfor ikke drikke vin til potetgullet

Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2013

Carro Monastrell.
Carro Monastrell.

Denne heftige spanjolen kommer fra distriktet Yecla som ligger helt nord i regionen Murcia, en liten times kjøring inn i landet fra Alicante. Dette er et av de minste DO-distriktene i Spania og det er her det familiedrevne vinhuset Barahonda i fire generasjoner har drevet med vin. Denne vinen er dyrket etter økologiske prinsipper og uten sprøytemidler. Vinen er dyp rød/fiolett i fargen. Dufter av mye bær og urter. Smaken er fruktig med mye bær, noe alkohol, vanilje og en lang ettersmak med hint av urter. Dette er en vin som passer både til grillet kjøtt, oster og fisk – og ikke minst passer den godt til å kose seg med. En temperamentsfull vin som er meget behagelig priset.
Carro Monastrell – Alkohol 14,0 % - 0,75 l – Kr. 126,50

Les også: Vi har testet 25 Amarone-viner

Esterházy Estoras 2011

Estoras.
Estoras.

Østerrike og rødvin er kanskje ikke det folk flest forbinder med hverandre. Men dette er virkelig ikke en dårlig kombinasjon. Esterházy Estoras er en overraskende god og smakfull vin fra Burgenland i Østerike, et område som ligger helt på grensen til Ungarn. Vinen er dyp rød/fiolett og dufter av mørke bær og litt eik. Smaken er fruktig med mye bær, lett krydrete, en anelse bitter i ettersmaken og med et balansert preg av fat. Dette er virkelig en vin som overrasker. Hvis du, som mange andre, holder deg til de kjente og tradisjonelle vinlandene/områdene så går du fort glipp av hyggelige overraskelser – slik som denne delikate østerrikske rødvinen. Anbefales.
Esterházy Estoras 2011 – Alkohol 13,5 % - 0,75 l – Kr 168,60

Ha en trivelig påske!

Les også: Påskekrim på TV

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus