Øl for vinter og vår

I Norges langstrakte land er det både vårlig og vinterlig for tiden. Dermed er det ikke helt enkelt å komme med øltips som passer som hånd i hanske for alle.

Så dermed blir det både mørkt og massivt, sterkt og fyldig – og lyst, rosa, lett og forfriskende denne helgen. Her burde være noe som passer uansett om snøstormen uler ute eller sola skinner på terrassen.

Les også: Fire fabelaktige fristelser

Samuel Smith’s Organic Chocolate Stout

I Nordlige deler av Yorkshire finner man bryggeriet Samuel Smith’s. Her hentes vannet fra en flere hundre år gammel brønn, gjærstammen er fra starten av 1900-tallet og mesteparten av bryggearbeidet utføres på den gode gamle måte. Alt dette for å gi autentiske og kvalitetsfylte øl.

Sjokolade-stouten fra bryggeriet er mørk/svart i fargen og har et kremete og brunlig skum som holder godt.

Duften er svært preget av sjokolade, karamell, vanilje – og litt kaffe. Smaken er fyldig, uten at det oppleves som tungt. Mengder av sjokolade, vanilje og karamell i smaken. En lett krydrete ettersmak avrunder det hele. Dette er lett å like.
Samuel Smith’s Organic Chocolate Stout – Alkohol 5,0 % - 0,35 l – kr. 49,90
Les også: Fem knallgode øl


Arendals bryggeri 1839 Stærk Tradisjon

Bryggeriet markedsfører seg som Norges nest eldste bryggeri og ble etablert i 1839. De er dermed et par år yngre enn Norges eldste bryggeri, Aass, som ble etablert i 1834.

Arendals bryggeri holder på tradisjonene og har en del klassiske norske øl i porteføljen. Stærk Tradisjon er et kraftig og maltrikt øl som er i stilen til bok-øl og juleøl. Fargen er dyp mahogni med et lett brunlig skum.

Duften er preget av karamell, fiken, hint av kaffe og sjokolade. Smaken er fyldig og søtlig med en klassisk krydrete ettersmak. Mye karamell i smaken.

Et meget godt matøl. Klassisk i stilen og veldig tradisjonelt, men med noen delikate nyanser gjemt i avslutningen.
Arendals bryggeri 1839 Stærk Tradisjon – Alkohol 6,5 % - 0,33 l – kr. 39,90

Les også: Genialt eller galskap fra Nøgne Ø?


Hansa White IPA

I disse dager rulles det ut en splitter ny satsing fra Hansa Borg. Med storsuksessen bryggeriet har hatt med Hansa Spesial IPA så prøver de nå å gjenta dette med en litt lettere og friskere variant.

White IPA er en blanding av klassisk hveteøl og det godt humlete IPA-ølet. Dette burde gi mye fruktighet, krydderpreg og masse god humlesmak.

Hansa Borg benytter denne gangen de amerikanske humlesortene Cascade, Chinook, Citra og Crystal.

Fargen er lys gul og tåkete. Skummet er luftig, kritthvitt og med meget godt hold. Duften er veldig preget av humle.

Smaken er frisk og lett syrlig med masse humlepreg. Sitrus, mandarin, furunål er noe av det man møter her. Fra hveteølet kommer det en antydning til krydrete ettersmak.

Ølet er først og fremst preget av humlen, men har ikke den malttyngden som Spesial IPA har og oppleves dermed som både friskere og lettere.

Dette ølet vil neppe skyve «originalen» ned fra tronen, men er et godt supplement til de som ønsker en litt lettere versjon.
Hansa White IPA – Alkohol 4,6 % - 0,5 l – Butikkøl

Les også: Øltørst? Dette er ditt paradis


Liefmans Fruitesse

Fruitesse er et øl som skal serveres med isbiter, som er brygget med masse bær og som er helt rosa i fargen. Dette er vel så langt unna som man kan komme den klassiske fredagspilsen som fortæres foran TV-skjermen i de tusen hjem.

Nå er det neppe denne brukergruppen Liefman søker å nå med dette særegne ølet. Fruitesse er en liten forfriskning som kan nytes som for eksempel aperitif eller på en solfylt veranda.

Drikken er rosa og har et luftig rosa skum. Duften er preget av bær, masse bær. Smaken er både syrlig og søtlig på samme tid – som et digert bringebær.

Det er ikke så mye som minner om øl her, og Fruitesse vil nok få en del øl-snobber til å rynke på nesen. Men, med sin friskhet, sødme og syrlighet så fremstår det nesten som ølets svar på rosévinen.

Liefmans Fruitesse fungerer overraskende godt som forfriskning. Kan også benyttes i ulike cocktailer.
Liefmans Fruitesse – Alkohol 3,8 % - 0,25 l - Butikkøl

Les også: Du serverer vel ikke ølet for kaldt?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus