Store matskandaler i nyere tid

<p>Det står på pakken at lasagnen innehold storfekjøtt. I virkeligheten var det hestekjøtt. Oppdagelsen rullet i gang en storstilt hestekjøtt-skandale der det ble oppdaget hestekjøtt i en rekke produkter Europa rundt som ikke skulle inneholde hestekjøtt.</p>
Det står på pakken at lasagnen innehold storfekjøtt. I virkeligheten var det hestekjøtt. Oppdagelsen rullet i gang en storstilt hestekjøtt-skandale der det ble oppdaget hestekjøtt i en rekke produkter Europa rundt som ikke skulle inneholde hestekjøtt. Foto: Foto: Chris Helgren/ / Reuters

Mars og Snickers tilbakekalles nå fra butikker i 56 land etter funn av en plastbit. Tidligere har giganter som Coca-Cola, Ikea, Perrier og Nestle måttet gjøre det samme.

Tirsdag ble det offentliggjort at sjokoladene Mars og Snickers trekkes tilbake fra butikkhyllene i 56 land, inkludert Norge, etter at det ble funnet en plastbit i en snickers-sjokolade i Tyskland 8. januar.

Det er ikke første gangen en kjent mat- eller drikkeprodusent har sett seg nødt til å tilbakekalle store kvanta med mat og drikke.

Les mer: Mars og Snickers trekkes tilbake i 56 land - også Norge

Hestkjøtt og svindel

Som regel er det snakk om produksjonsfeil eller menneskelig feil, men den mest alvorlige matproduksjonsskandalen Europa har sett i nyere tid, er kanskje hestekjøttskandalen fra 2013.

Plakaten lyver. Kjøttbollene fra Ikea innehold hestekjøtt. Foto: Foto: Michael Lee/ / Ap
Plakaten lyver. Kjøttbollene fra Ikea innehold hestekjøtt. Foto: Foto: Michael Lee/ / Ap

Millioner av kjøttboller, pølser, frosne burgere og ferdigmåltider som pasta ble trukket fra butikkhyllene fordi det ble oppdaget at de inneholdt hestekjøtt istedenfor den typen kjøtt som var angitt på forpakningen. Da var det sannsynligvis ikke om en uheldig produksjonsfeil, men om ren svindel.

Anerkjente firmaer som Findus, Iglo, Ikea, Nestle, Panzani og Picard var involvert i skandalen. Per dags dato er en mann, den nederlandske kjøttgrossisten Willy Selten, dømt i forbindelse med hestekjøttskandalen. Selten eide to av selskapene som var dypest involvert i skandalen, og fikk 2,5 års fengsel som straff.

Les mer: Funn av hestekjøtt hos taco-kjede

100 ble syke av Cola

I juni i 1999 så Coca Cola seg nødt til å tilbakekalle leskedrikker fra butikker i Belgia, Luxemburg, Nederland og Frankrike etter at 100 personer ble syke av produktene.

Årsaken til at brus-drikkerne ble syke var todelt: bruk av dårlig karbongass på en belgisk fabrikk, og soppdrepende middel brukt på trepaller som fraktet brusen på en fransk fabrikk.

Les også: Så mye sukker er det i leskedrikkene

Tilbakekalte 160 millioner flasker

Vann-produsenten Perrier tilbakekalte 160 millioner flasker vann fra verdensmarkedet frivillig etter at tester viste forekomst av det kreftfremkallende stoffet benzen i enkelte flasker.

Det hele skyldtes en menneskelig feil der noen hadde brukt et rengjøringsmiddel som inneholdt benzen til å rense en maskin brukt i produksjonen.

Perrier kom tilbake på markedet kun uker senere, men produsenten slet med å gjenopprette sitt gode navn og rykte etter benzen-episoden, spesielt i USA.

Perrier og mattilsynet i USA (US Food and Drug Administration) konkluderte senere med at mengden benzen i flaskene ikke var helsefarlig for mennesker eller dyr.

Les også: Nestle solgte vann for 66 milliarder kroner i fjor

Føre var

Det hender altså at tilbakekallingen av varer ikke er nødvendig, men heller et valg om å være føre var, slik som i Perriers tilfelle. Det er også det produsenten av Mars og Snickers-sjokoladene velger å være. Det ble kun funnet en plastbit i én enkelt sjokolade, og det er oppdaget hvor plastbiten stammer fra.

Likevel blir millioner av sjokolader nå fjernet fra butikkene.

Det finnes ikke noen indikasjoner på at det er noe galt med sjokoladene i Norge. Produsenten omtaler tilbakekallingen som et sikkerhetshensyn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus