«Som julaften, 17. mai og bursdag på én gang»:

Endelig er skreien her

Det årlige skreifiske starter i januar og varer til april. Fisken er etterspurt over hele verden og årlig eksporteres det torsk for 12 milliarder, hvorav skreien utgjør en verdi på 7.2 milliarder. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Havets luksuriøse potet har vendt tilbake til norskekysten. Slikt blir det både VM og smakfulle skrei-delikatesser av.

Fakta om skrei

  • Fiske etter vandrende gytetorsk foregår i tida fra januar til april på bankene i Vestfjorden, langs Egga fra Stad og nordover, og på kystbankene fra Vest-Finnmark til Vesterålsbankene. Skeifisket i Vestfjorden kalles lofotfisket
  • Skrei regnes som Norges eldste eksportprodukt
  • Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr fisk som skrider eller vandrer
  • Fisken blir tradisjonelt servert trukket i lettsaltet vann, med lever, rogn og kokte poteter som tilbehør (mølje)
  • På 1990-tallet ble det fastslått at skrei og kysttorsk er genetisk forskjellige populasjoner etter studier av DNA-markører
  • Skrei er lengre og spissere i formen og har lysere tegninger enn kysttorsken

Kilde: Wikipedia

Fra januar til april er det duket for en årlig begivenhet langs norskekysten. Skreifisket får fiskebåtene til å strømme til i hopetall og gourmetkokkene til nærmest rydde unna alt annet på menyen for å kunne gi restaurantgjestene noe av det beste havet har å by på.

Skrei er beskrevet som havets luksuriøse potet – den kan brukes til alt, uansett hvilken kjøkkenbenk den havner på. Skrei finnes kun langs norskekysten, og fisket strekker seg fra Finnmark i nord til Stad i sør.

40 prosent av fisket skjer utenfor Lofoten og Vesterålen, og den årlige skrei-tilstrømmingen har gitt grobunn for en av verdens største fiskekonkurranser med over 600 deltakere fordelt på over 70 båter.

Les også: Skreien har inntatt norskekysten

160 på venteliste til årets skrei-VM

1. og 2. april er det duket for det årlige verdensmesterskapet i skreifiske i Svolvær. For 26. gang samles 650 deltakere fra flere land til en havfiskekonkurranse der det rett og slett er størrelsen og ikke mengden som teller.

Vinneren er den som til syvende og sist trekker den største fisken opp fra dypet. I fjor gikk førsteplassen til Thor Magne Falch fra Oslo Havfiskeklubb som slo til med en rugg på solide 32,2 kilo.

Vi gikk ut med påmelding til årets konkurranse 26. oktober i fjor, og to dager senere var det fullt. For øyeblikket har vi 160 som står på venteliste og 25 prosent av de påmeldte er kvinner, forteller daglig leder Sten S. Sortland fornøyd til ABC Nyheter.

– Vanligvis har vi arrangementet i slutten av mars måned, men i år blir det i april på grunn av påsken. Folk er glade for å kunne komme til Lofoten på denne tiden av året, der snødekte fjell reiser seg over blått hav. Tradisjonelt har vi hatt flott vær under VM, men Kystvakten er uansett alltid til stede og følger med båtene.

Les også: «Fifty shades of skrei» ble for drøyt for «søringan»

Som julaften, 17. mai og bursdag på én gang

Øyvind Hjelle er kjent fra TV og flere bokutgivelser. Han har vært kokk i 25 år ved noen av Oslos fremste restauranter. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix
Øyvind Hjelle er kjent fra TV og flere bokutgivelser. Han har vært kokk i 25 år ved noen av Oslos fremste restauranter. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix

Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent for Kniv og kjærlighet. Han har vært kokk i 24 år, utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere» og for tiden figurerer han i TV2-programmet «Fingrene av fatet». For Hjelle fortoner skreiens ankomst langs norskekysten seg som julaften, 17. mai og bursdag på én gang.

– Kokker er ekstremt sesongbevisste og selv om det finnes god vintertorsk så er det tilgjengeligheten på fersk fisk ekstrem når skreisesongen starter. Nå er det ubegrenset tilgang på topp råvarer, paller på paller med blodtrimma fisk til bra pris som omtrent ligger og spreller, forteller Hjelle til ABC Nyheter.

– Skrei er en ekstremt kjøttfull fisk og du får kritthvitt, struttende proteinrikt kjøtt med mange bruksområder.

Les også: – Fisken var feit som en julegris

Fastere i fisken

Skrei er en vandrende torsk som klekkes langs norskekysten og som vandrer til Barentshavet der den beiter i særdeles kaldt og friskt vann. Fire år senere kommer den tilbake, gyteklar og klar for action.

– Skrei er frittsvømmende fisk som spiser hovedsaklig andre fisker, den lever ikke blant tang og spiser småkrabber på bunnen av en fjordarm slik torsken gjerne gjør. Og fordi den svømmer mer enn fjordtorsken, har skreien fastere struktur i kjøttet, forklarer Hjelle.

– Det er vanskeligere å se forskjell på skrei og kysttorsk, selv om de er genetisk ulike. Skrei er uansett et fenomen som det bare er å kaste seg over når den kommer.

Les også: Gamle matvaner i ny, trendy stil

Lett å like for hele familien

På sine hjemmesider oppfordrer Norsk Helseinformatikk oss til å spise mer fisk. Da reduseres faren for å dø av hjerteinfarkt, du forebygger blant annet hjerte- og karsykdommer og barna dine blir smartere.

Til ABC Nyheter forteller Hjelle at skrei er midt i blinken for de som vil kjøre en sunnere livsstil i matveien.

– Skrei er en mager fisk med ekstremt mye protein og lite fett. Den inneholder alt du trenger, og er veldig lett å få god. Lettsaltet og dampet, kokt i vann, stekt eller panert - skrei har ingen kraftig egensmak så den er lett å like for hele familien. Jeg har to barn selv og hos dem er skrei favoritten.

Les også: Oppskrift på panert skrei med tilbehør

(Saken fortsetter under)

Nå er det sesong for torsk i verdensklasse, nemlig skrei. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix


Oppmerksomhet fra russisk fjernsyn

En av Sten S. Sortlands mange oppgaver i forbindelse med VM i skreifiske, er å ha kontroll på båtene som skal nyttes. I løpet av de to første dagene av april skal mellom 70 og 80 båter delta i konkurransen som er blitt godt kjent internasjonalt.

Foruten Norge vil åtte til ti nasjonaliteter være representert. Konkurransen er internasjonalt kjent og mens vi tidligere har hatt besøk av bøde italiensk og tysk TV så kommer russisk fjernsyn tilbake til oss i år for å rapportere.

(Saken fortsetter under)

Verdensmesterskapet i skreifiske er en årlig konkurranse hvor det gjelder å fange den største skreien. Mesterskapet arrangeres i Svolvær i Lofoten og har pågått siden 1991. Foto: Promo Norge Reklamebyrå

Det kan være mellom 3.000 og 5.000 tilskuere tilstede for å se på dette store Lofot-eventyret. Under fjorårets VM ble det trukket opp 34 tonn med fisk, og Sortland forteller til ABC Nyheter at det er opptil hver enkelt hva de vil gjøre med fisken.

– De fleste tar med seg noe av fisken hjem, men det meste overlates til arrangør og vi selger det videre til et lokalt fiskemottak.

Les også: Oppskrift på fiskegrateng som går gradene

Enkel tilberedning for nybegynnere

Skrei selges ikke bare når den er fersk, men også utenom sesongen. Som for eksempel fryste loins eller som den velkjente tørrfisken. Øyvind Hjelle mener kvaliteten på behandling, datostempling og merking er blitt ekstremt bra.

– Båtene blir flinkere og flinkere til å fiske skreien opp fra havet, mens mottakene er dyktigere på å behandle og pakke. Før det var det ofte snakk om store kasser der fisken lå litt sånn hulter til bulter i blod og slim, mens de siste fem-seks årene opplever jeg at kvaliteten har strammet seg til. Det er blitt raskere behandling og levereing, færre avvik og finere fisk, konkluderer han.

På oppfordring trekker Hjelle frem to uavanserte tilberedningsmetoder av skrei – ovnsbaking og panering.

– Ta en bit av en filet, legg den i en smurt ildfast form og sett fileten i ovnen. Pass på at du ikke baker den for lenge. Når du enkelt kan dra av skinnet, er fisken ferdig.

– Den andre metoden er å panere skinnfri filet med brødsmuler og steke den i panna med smør og godt med salt. Skvis over noen dråper sitron på slutten. Enkelt, godt og veldig populært blant store og små.

Les også: Oppskrift på ovnsbakt skrei

Bakte grønnsaker med skrei er ikke bare lett i kalorimessig forstand, det er også lett å lage. Foto: Tore Sandberg / NTB Scanpix

Personvernpolicy