Meny

«Som julaften, 17. mai og bursdag på én gang»:

Endelig er skreien her

Det årlige skreifiske starter i januar og varer til april. Fisken er etterspurt over hele verden og årlig eksporteres det torsk for 12 milliarder, hvorav skreien utgjør en verdi på 7.2 milliarder. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Havets luksuriøse potet har vendt tilbake til norskekysten. Slikt blir det både VM og smakfulle skrei-delikatesser av.

Fakta om skrei

  • Fiske etter vandrende gytetorsk foregår i tida fra januar til april på bankene i Vestfjorden, langs Egga fra Stad og nordover, og på kystbankene fra Vest-Finnmark til Vesterålsbankene. Skeifisket i Vestfjorden kalles lofotfisket
  • Skrei regnes som Norges eldste eksportprodukt
  • Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr fisk som skrider eller vandrer
  • Fisken blir tradisjonelt servert trukket i lettsaltet vann, med lever, rogn og kokte poteter som tilbehør (mølje)
  • På 1990-tallet ble det fastslått at skrei og kysttorsk er genetisk forskjellige populasjoner etter studier av DNA-markører
  • Skrei er lengre og spissere i formen og har lysere tegninger enn kysttorsken

Kilde: Wikipedia

Fra januar til april er det duket for en årlig begivenhet langs norskekysten. Skreifisket får fiskebåtene til å strømme til i hopetall og gourmetkokkene til nærmest rydde unna alt annet på menyen for å kunne gi restaurantgjestene noe av det beste havet har å by på.

Skrei er beskrevet som havets luksuriøse potet – den kan brukes til alt, uansett hvilken kjøkkenbenk den havner på. Skrei finnes kun langs norskekysten, og fisket strekker seg fra Finnmark i nord til Stad i sør.

40 prosent av fisket skjer utenfor Lofoten og Vesterålen, og den årlige skrei-tilstrømmingen har gitt grobunn for en av verdens største fiskekonkurranser med over 600 deltakere fordelt på over 70 båter.

Les også: Skreien har inntatt norskekysten

160 på venteliste til årets skrei-VM

1. og 2. april er det duket for det årlige verdensmesterskapet i skreifiske i Svolvær. For 26. gang samles 650 deltakere fra flere land til en havfiskekonkurranse der det rett og slett er størrelsen og ikke mengden som teller.

Vinneren er den som til syvende og sist trekker den største fisken opp fra dypet. I fjor gikk førsteplassen til Thor Magne Falch fra Oslo Havfiskeklubb som slo til med en rugg på solide 32,2 kilo.

Vi gikk ut med påmelding til årets konkurranse 26. oktober i fjor, og to dager senere var det fullt. For øyeblikket har vi 160 som står på venteliste og 25 prosent av de påmeldte er kvinner, forteller daglig leder Sten S. Sortland fornøyd til ABC Nyheter.

– Vanligvis har vi arrangementet i slutten av mars måned, men i år blir det i april på grunn av påsken. Folk er glade for å kunne komme til Lofoten på denne tiden av året, der snødekte fjell reiser seg over blått hav. Tradisjonelt har vi hatt flott vær under VM, men Kystvakten er uansett alltid til stede og følger med båtene.

Les også: «Fifty shades of skrei» ble for drøyt for «søringan»

Som julaften, 17. mai og bursdag på én gang

Øyvind Hjelle er kjent fra TV og flere bokutgivelser. Han har vært kokk i 25 år ved noen av Oslos fremste restauranter. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix

Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent for Kniv og kjærlighet. Han har vært kokk i 24 år, utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere» og for tiden figurerer han i TV2-programmet «Fingrene av fatet». For Hjelle fortoner skreiens ankomst langs norskekysten seg som julaften, 17. mai og bursdag på én gang.

– Kokker er ekstremt sesongbevisste og selv om det finnes god vintertorsk så er det tilgjengeligheten på fersk fisk ekstrem når skreisesongen starter. Nå er det ubegrenset tilgang på topp råvarer, paller på paller med blodtrimma fisk til bra pris som omtrent ligger og spreller, forteller Hjelle til ABC Nyheter.

– Skrei er en ekstremt kjøttfull fisk og du får kritthvitt, struttende proteinrikt kjøtt med mange bruksområder.

Les også: – Fisken var feit som en julegris

Fastere i fisken

Skrei er en vandrende torsk som klekkes langs norskekysten og som vandrer til Barentshavet der den beiter i særdeles kaldt og friskt vann. Fire år senere kommer den tilbake, gyteklar og klar for action.

– Skrei er frittsvømmende fisk som spiser hovedsaklig andre fisker, den lever ikke blant tang og spiser småkrabber på bunnen av en fjordarm slik torsken gjerne gjør. Og fordi den svømmer mer enn fjordtorsken, har skreien fastere struktur i kjøttet, forklarer Hjelle.

– Det er vanskeligere å se forskjell på skrei og kysttorsk, selv om de er genetisk ulike. Skrei er uansett et fenomen som det bare er å kaste seg over når den kommer.

Les også: Gamle matvaner i ny, trendy stil

Lett å like for hele familien

På sine hjemmesider oppfordrer Norsk Helseinformatikk oss til å spise mer fisk. Da reduseres faren for å dø av hjerteinfarkt, du forebygger blant annet hjerte- og karsykdommer og barna dine blir smartere.

Til ABC Nyheter forteller Hjelle at skrei er midt i blinken for de som vil kjøre en sunnere livsstil i matveien.

– Skrei er en mager fisk med ekstremt mye protein og lite fett. Den inneholder alt du trenger, og er veldig lett å få god. Lettsaltet og dampet, kokt i vann, stekt eller panert - skrei har ingen kraftig egensmak så den er lett å like for hele familien. Jeg har to barn selv og hos dem er skrei favoritten.

Les også: Oppskrift på panert skrei med tilbehør

(Saken fortsetter under)

Nå er det sesong for torsk i verdensklasse, nemlig skrei. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix


Oppmerksomhet fra russisk fjernsyn

En av Sten S. Sortlands mange oppgaver i forbindelse med VM i skreifiske, er å ha kontroll på båtene som skal nyttes. I løpet av de to første dagene av april skal mellom 70 og 80 båter delta i konkurransen som er blitt godt kjent internasjonalt.

Foruten Norge vil åtte til ti nasjonaliteter være representert. Konkurransen er internasjonalt kjent og mens vi tidligere har hatt besøk av bøde italiensk og tysk TV så kommer russisk fjernsyn tilbake til oss i år for å rapportere.

(Saken fortsetter under)

Verdensmesterskapet i skreifiske er en årlig konkurranse hvor det gjelder å fange den største skreien. Mesterskapet arrangeres i Svolvær i Lofoten og har pågått siden 1991. Foto: Promo Norge Reklamebyrå

Det kan være mellom 3.000 og 5.000 tilskuere tilstede for å se på dette store Lofot-eventyret. Under fjorårets VM ble det trukket opp 34 tonn med fisk, og Sortland forteller til ABC Nyheter at det er opptil hver enkelt hva de vil gjøre med fisken.

– De fleste tar med seg noe av fisken hjem, men det meste overlates til arrangør og vi selger det videre til et lokalt fiskemottak.

Les også: Oppskrift på fiskegrateng som går gradene

Enkel tilberedning for nybegynnere

Skrei selges ikke bare når den er fersk, men også utenom sesongen. Som for eksempel fryste loins eller som den velkjente tørrfisken. Øyvind Hjelle mener kvaliteten på behandling, datostempling og merking er blitt ekstremt bra.

– Båtene blir flinkere og flinkere til å fiske skreien opp fra havet, mens mottakene er dyktigere på å behandle og pakke. Før det var det ofte snakk om store kasser der fisken lå litt sånn hulter til bulter i blod og slim, mens de siste fem-seks årene opplever jeg at kvaliteten har strammet seg til. Det er blitt raskere behandling og levereing, færre avvik og finere fisk, konkluderer han.

På oppfordring trekker Hjelle frem to uavanserte tilberedningsmetoder av skrei – ovnsbaking og panering.

– Ta en bit av en filet, legg den i en smurt ildfast form og sett fileten i ovnen. Pass på at du ikke baker den for lenge. Når du enkelt kan dra av skinnet, er fisken ferdig.

– Den andre metoden er å panere skinnfri filet med brødsmuler og steke den i panna med smør og godt med salt. Skvis over noen dråper sitron på slutten. Enkelt, godt og veldig populært blant store og små.

Les også: Oppskrift på ovnsbakt skrei

Bakte grønnsaker med skrei er ikke bare lett i kalorimessig forstand, det er også lett å lage. Foto: Tore Sandberg / NTB Scanpix

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål
Siste nytt
11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus