Vil at nordmenn skal spise insekter

I videoen kan du se student Victoria Stokkes melmumssamling.

Norske studenter ønsker å begynne med oppdrett og salg av insekter som mat. Men det kan ta tid før nordmenn blir villige til å bruke gresshopper til fredagstacoen.

Fakta om insektspising

  • Entomophagy: Betegnelsen på konsumering av insekter.
  • I mange asiatiske og afrikanske land er insekter en primærkilde for protein.
  • I vesten er spising av insekter, foreløpig, lite utbredt, og flere steder tabubelagt
  • Det kreves mer enn ti ganger så mye plantenæring for å produsere en kg med kjøtt, enn for en kg med insektbiomasse.

Ordene «mat» og «insekter» er kanskje ikke noe du ofte ser nevnt i samme setning her i Norge, men hvis NTNU-studentene Victoria Stokke og Ida Hexeberg Rustad får det som de vil, kan det kanskje endres i fremtiden.

De vil nemlig at vi skal spise insekter, på samme måte som vi spiser kjøtt, salat og pizza. Og på samme måte som at det er vanlig å spise hund i Vietnam.

Les også: Klimaendringer kan true smaken og fargen på vin og mat

Venter på klarsignal

Gjennom selskapet Myldregard jobber studentene for import av spiselige insektsprodukter. På sikt er målet å drive med oppdrett av insekter i Norge. I første omgang er det insektet melmums studentene ønsker å bringe til matfatet.

Foreløpig venter de på godkjenning fra Mattilsynet, og EUs regelverk krever en søknadsprosess som gjerne tar 5-17 måneder.

Les også: Å kutte matsløsing er bedre enn biogass

Unormalt for oss, helt normalt for andre

I enkelte land blir det sett på som helt normalt å spise ulike småkryp, som vi i vesten gjerne omtaler som “ekle” og “avskyelige”. Både Thailand, Kina, Japan, Ghana, Australia og Mexico omfavner insektene på tallerkenen. Men også Nederland begynner å få øynene opp for et kosthold med insekter.

Selv om vi nordmenn gjerne har et anspent forhold til dem, finnes det mange gode argumenter for å spise dem.

Kort oppsummert handler det både om næringsinnhold, klima og smak.

Flere av argumentene stammer fra en rapport publisert i 2013, av FNs organisasjon for ernæring og landbruk. Der kommer det blant annet frem at det slippes ut betydelig mindre drivhusgasser for å produsere 1 kg mat av melorm, enn for kjøtt.

Les også: Kaffe gjør deg yngre og styrker helsa

(Saken fortsetter under bildet)

Storfeen er den som slipper ut mest klimagasser sett i sammenheng med hvor mye mat som kan produseres av den. Insekter, derimot, kommer godt ut. Melmumsen og gresshoppene bidrar nesten ikke til utslipp. Foto: FAO
Storfeen er den som slipper ut mest klimagasser sett i sammenheng med hvor mye mat som kan produseres av den. Insekter, derimot, kommer godt ut. Melmumsen og gresshoppene bidrar nesten ikke til utslipp. Foto: FAO

Insekter er rike på proteiner

Når det gjelder næringsinnhold er det ingen tvil – insekter er rike på blant annet proteiner, noe vi nordmenn for eksempel får i oss gjennom kjøtt. Å utnytte insekter som mat er også relativt vennlig for klimaet, i hvert fall sammenlignet med kjøttproduksjon.

Les også: Mors kjøttkaker verre enn eksos

Student Victoria Stokke ved NTNU ønsker at insekter blir en vanlig del av norsk kosthold. Her med et par gresshopper i hånda. Foto: Myldregard
Student Victoria Stokke ved NTNU ønsker at insekter blir en vanlig del av norsk kosthold. Her med et par gresshopper i hånda. Foto: Myldregard

Men så var det smaken da. Generelt sett skal insekter, hvis tilberedt riktig, være vel så smakfulle som “vanlig mat”. Det kan rett og slett være en delikatesse, skal vi tro ekspertene.

Opprinnelig så jeg på insektsspising som en måte å konsumere animalske proteiner mer etisk. Nå ser jeg det som en velsmakende og spennende måte å få variasjon i kostholdet mitt, sier Stokke.

Læres opp tidlig

Hva må til for at vi andre skal følge etter? Hva må endres for at insekter ikke blir sett på som noe avskyelig, men tvert i mot innbydende på tallerkenen?

Miljøpsykolog Christian Klöckner forteller at insekter er noe vi har lært oss å avsky fra vi er små barn.

– B arn har i utgangspunktet ikke problemer med å spise insekter. Barn er nysgjerrige og synes insekter er interessante. Men de voksne er raskt ute med å slå ned på det, sier Klöckner.

Når barn lærer dette i tidlig alder, sitter det godt. Når vi snakker om å endre vår oppfatning av insekter, er det altså snakk om å endre mange års tillærte holdninger.

Det å forandre noe som vi er vant til å se på som ekkelt, er en lang prosess, sier han.

Er det mulig å gjøre det i det hele tatt? Å jada. Nøkkelen kan være kreativitet.

Forskning viser for eksempel at barn spiser langt mer frukt og grønt hvis det får et kult eller morsomt navn. For en syvåring er det lettere å spise “Batmans supertallerken”, enn en “brokkoli-tallerken”.

Les også: – Svært ærlig om økologisk landbruk

Utseende betyr ikke alt, men…

Christian Klöckner er professor i sosialpsykologi og kvantitative metoder ved Psykologisk institutt på NTNU. Foto: NTNU
Christian Klöckner er professor i sosialpsykologi og kvantitative metoder ved Psykologisk institutt på NTNU. Foto: NTNU

Ifølge Klöckner kan det være en god idé å gå for samme taktikk når det gjelder insektspising. Gir vi det et fengende og kult navn, øker sjansene for at vi prøver det.

Å endre navnet vil muligens gjøre det litt enklere, men det hjelper vel ikke særlig mye hvis marken, mauren, eller larven ligger på fatet ubehandlet, altså slik man ser dem når de lever?

Ifølge Klöckner kan det være viktig å modifisere utseende, slik at insektene blir mer innbydende. Hva med en larvesjokolade, som ser ut som en vanlig sjokolade? Eller gresshopper som ser ut som pommes frites?

Les også: «Havets casanova» har inntatt norskekysten

Innovasjoner som sprer seg raskt

Utfordringen ligger også i at mat er sterkt knyttet til identitet. Klöckner kan fortelle at han aldri opplever så mange sterke reaksjoner som når det publiseres studier som omhandler matvanene våre.

Det kan fort oppleves som et angrep på identiteten, men a t insekter blir en betydelig del av matforsyningen vår, tviler jeg nok på, sier Klöckner. Han stiller seg likevel ikke negativ til studentenes prosjekt.

Mat er en av de største utgiftene når det gjelder ressurser, og det bidrar til store utslipp av klimagasser. Å jobbe med alternativer er viktig, avslutter miljøpsykologen.

Les også:

Syv råd for å kutte CO2-utslippet ditt

Derfor sliter vi med å endre klimavanene

Veien videre fra Paris

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020
Siste nytt
21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 2020

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus