Vil at nordmenn skal spise insekter

I videoen kan du se student Victoria Stokkes melmumssamling.

Norske studenter ønsker å begynne med oppdrett og salg av insekter som mat. Men det kan ta tid før nordmenn blir villige til å bruke gresshopper til fredagstacoen.

Fakta om insektspising

  • Entomophagy: Betegnelsen på konsumering av insekter.
  • I mange asiatiske og afrikanske land er insekter en primærkilde for protein.
  • I vesten er spising av insekter, foreløpig, lite utbredt, og flere steder tabubelagt
  • Det kreves mer enn ti ganger så mye plantenæring for å produsere en kg med kjøtt, enn for en kg med insektbiomasse.

Ordene «mat» og «insekter» er kanskje ikke noe du ofte ser nevnt i samme setning her i Norge, men hvis NTNU-studentene Victoria Stokke og Ida Hexeberg Rustad får det som de vil, kan det kanskje endres i fremtiden.

De vil nemlig at vi skal spise insekter, på samme måte som vi spiser kjøtt, salat og pizza. Og på samme måte som at det er vanlig å spise hund i Vietnam.

Les også: Klimaendringer kan true smaken og fargen på vin og mat

Venter på klarsignal

Gjennom selskapet Myldregard jobber studentene for import av spiselige insektsprodukter. På sikt er målet å drive med oppdrett av insekter i Norge. I første omgang er det insektet melmums studentene ønsker å bringe til matfatet.

Foreløpig venter de på godkjenning fra Mattilsynet, og EUs regelverk krever en søknadsprosess som gjerne tar 5-17 måneder.

Les også: Å kutte matsløsing er bedre enn biogass

Unormalt for oss, helt normalt for andre

I enkelte land blir det sett på som helt normalt å spise ulike småkryp, som vi i vesten gjerne omtaler som “ekle” og “avskyelige”. Både Thailand, Kina, Japan, Ghana, Australia og Mexico omfavner insektene på tallerkenen. Men også Nederland begynner å få øynene opp for et kosthold med insekter.

Selv om vi nordmenn gjerne har et anspent forhold til dem, finnes det mange gode argumenter for å spise dem.

Kort oppsummert handler det både om næringsinnhold, klima og smak.

Flere av argumentene stammer fra en rapport publisert i 2013, av FNs organisasjon for ernæring og landbruk. Der kommer det blant annet frem at det slippes ut betydelig mindre drivhusgasser for å produsere 1 kg mat av melorm, enn for kjøtt.

Les også: Kaffe gjør deg yngre og styrker helsa

(Saken fortsetter under bildet)

Storfeen er den som slipper ut mest klimagasser sett i sammenheng med hvor mye mat som kan produseres av den. Insekter, derimot, kommer godt ut. Melmumsen og gresshoppene bidrar nesten ikke til utslipp. Foto: FAO
Storfeen er den som slipper ut mest klimagasser sett i sammenheng med hvor mye mat som kan produseres av den. Insekter, derimot, kommer godt ut. Melmumsen og gresshoppene bidrar nesten ikke til utslipp. Foto: FAO

Insekter er rike på proteiner

Når det gjelder næringsinnhold er det ingen tvil – insekter er rike på blant annet proteiner, noe vi nordmenn for eksempel får i oss gjennom kjøtt. Å utnytte insekter som mat er også relativt vennlig for klimaet, i hvert fall sammenlignet med kjøttproduksjon.

Les også: Mors kjøttkaker verre enn eksos

Student Victoria Stokke ved NTNU ønsker at insekter blir en vanlig del av norsk kosthold. Her med et par gresshopper i hånda. Foto: Myldregard
Student Victoria Stokke ved NTNU ønsker at insekter blir en vanlig del av norsk kosthold. Her med et par gresshopper i hånda. Foto: Myldregard

Men så var det smaken da. Generelt sett skal insekter, hvis tilberedt riktig, være vel så smakfulle som “vanlig mat”. Det kan rett og slett være en delikatesse, skal vi tro ekspertene.

Opprinnelig så jeg på insektsspising som en måte å konsumere animalske proteiner mer etisk. Nå ser jeg det som en velsmakende og spennende måte å få variasjon i kostholdet mitt, sier Stokke.

Læres opp tidlig

Hva må til for at vi andre skal følge etter? Hva må endres for at insekter ikke blir sett på som noe avskyelig, men tvert i mot innbydende på tallerkenen?

Miljøpsykolog Christian Klöckner forteller at insekter er noe vi har lært oss å avsky fra vi er små barn.

– B arn har i utgangspunktet ikke problemer med å spise insekter. Barn er nysgjerrige og synes insekter er interessante. Men de voksne er raskt ute med å slå ned på det, sier Klöckner.

Når barn lærer dette i tidlig alder, sitter det godt. Når vi snakker om å endre vår oppfatning av insekter, er det altså snakk om å endre mange års tillærte holdninger.

Det å forandre noe som vi er vant til å se på som ekkelt, er en lang prosess, sier han.

Er det mulig å gjøre det i det hele tatt? Å jada. Nøkkelen kan være kreativitet.

Forskning viser for eksempel at barn spiser langt mer frukt og grønt hvis det får et kult eller morsomt navn. For en syvåring er det lettere å spise “Batmans supertallerken”, enn en “brokkoli-tallerken”.

Les også: – Svært ærlig om økologisk landbruk

Utseende betyr ikke alt, men…

Christian Klöckner er professor i sosialpsykologi og kvantitative metoder ved Psykologisk institutt på NTNU. Foto: NTNU
Christian Klöckner er professor i sosialpsykologi og kvantitative metoder ved Psykologisk institutt på NTNU. Foto: NTNU

Ifølge Klöckner kan det være en god idé å gå for samme taktikk når det gjelder insektspising. Gir vi det et fengende og kult navn, øker sjansene for at vi prøver det.

Å endre navnet vil muligens gjøre det litt enklere, men det hjelper vel ikke særlig mye hvis marken, mauren, eller larven ligger på fatet ubehandlet, altså slik man ser dem når de lever?

Ifølge Klöckner kan det være viktig å modifisere utseende, slik at insektene blir mer innbydende. Hva med en larvesjokolade, som ser ut som en vanlig sjokolade? Eller gresshopper som ser ut som pommes frites?

Les også: «Havets casanova» har inntatt norskekysten

Innovasjoner som sprer seg raskt

Utfordringen ligger også i at mat er sterkt knyttet til identitet. Klöckner kan fortelle at han aldri opplever så mange sterke reaksjoner som når det publiseres studier som omhandler matvanene våre.

Det kan fort oppleves som et angrep på identiteten, men a t insekter blir en betydelig del av matforsyningen vår, tviler jeg nok på, sier Klöckner. Han stiller seg likevel ikke negativ til studentenes prosjekt.

Mat er en av de største utgiftene når det gjelder ressurser, og det bidrar til store utslipp av klimagasser. Å jobbe med alternativer er viktig, avslutter miljøpsykologen.

Les også:

Syv råd for å kutte CO2-utslippet ditt

Derfor sliter vi med å endre klimavanene

Veien videre fra Paris

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia01:44 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad00:48 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Siste nytt
02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia01:44NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad00:48VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus