Oppskrift på lussekatter

LUSSEKATTER: Tradisjonen tro, spiser vi det saftige gule bakverket på luciadagen. © Foto: Studio Dreyer-Hensley/brodogkorn.no
LUSSEKATTER: Tradisjonen tro, spiser vi det saftige gule bakverket på luciadagen. © Foto: Studio Dreyer-Hensley/brodogkorn.no

Her er den beste oppskriften på lussekatter til Lucia-feiringen.

Lussekatter er en oppskrift vi trenger én eneste gang i året. Og det på grunn av hun dama fra Syrakus på Sicilia.

Husker du henne? Ikke?

Hun levde på 300-tallet. Og hvert år baker vi gule boller til ære for denne gudfryktige kvinnen.

Hun het Lucia. Demrer det?

Les også: Julekakene du spiser med god samvittighet

Feringen av Lucia skjer den 13. desember.

Dersom du ikke vil lage mange lussekatter , kan du ta latmannsvarianten og lage en lussekake som skjæres opp.

Og når du er i gang med å dekke kjøkkenet til med mel og deig, hvorfor ikke bake julekakene i sammme slengen? Her er oppskriftene på tradisjonelle julekakene - og her finner du julekakene du antakelig liker bedre og syv slag du ikke visste om.

Hva med fargen på lussekatter?

Lussekattene er som kjent gule.

I stedet for å kjøpe dyr safran, som mange butikker ikke fører, eller kan være utsolgt for nå rett før jul, kan du kjøpe gurkemeie i stedet (men sjansen er stor for at du allerede har det i krydderhylla).

Den ekte smaken derimot, får du bare ved å spandere på deg safran - verdens dyreste krydder. Men, du trenger bare et par gram. For mye safran gjør lussekattene uspiselige.

Safran kjøpes på dagligvarebutikker og på noen apoteker. Bare husk å se opp for billige etterligninger. Det finnes faktisk røde tråder som til forveksling ligner arrene på safrankrokusen.

Hvis du ikker er nevneverdig opptatt av at lussekattene må være ekte, kan du bytte ut rosinene med sjokoladebiter.

Da er det smart å halvsteke dem før du setter i sjokoladebitene. Det er smart hvis sjokoladen er kjøleskapskald, men ikke et "must".

Les også: Fransk kvartal i pepperkakebyen i Bergen

Hvorfor feirer vi Lucia?

Det er et litt pussig fenomen. Hvorfor skulle vi her i nord minnes den sicilianske skjønnheten? Antakelig kom skikken via tyske håndtverkere i Sverige som hadde vokst opp i en katolsk tradisjon. Og så tok vi etter.

Kortversjonen av Lucia-myten: Lucia ville helbrede sin syke mor ved å ta moren med til en viss Agates grav hvor mirakler skjedde. Lucia fikk gjennom drømme et syn som fortalte henne at moren ble frisk bare de ga all sin rikdom til de fattige.

Det gikk moren etter hvert med på. Men, da mannen til Lucia oppdaget det og at hun ikke tilba de gamle romerske gudene forlangte han at de skulle slepe henne til en domstol. Men, da 1000 mann og 1000 okser ikke kunne rikke henne bestemte dommeren for å gjøre kort prosess og støtte sverdet inn i Lucia. Datoen var 13. desember.

Lucia mente hennes kraft kom fra den nye religionen med Jesus i hovedrollen. Og siden dette er mitt i brytningstiden mellom romerske religioner og kristendommen fikk Lucia raskt helgenstatus i det som var en liten, religiøs minoritet den gangen. (Kristendommen fikk etter hvert godt fotfeste blandt romerske soldater. Mennene som hele tiden levde med døden nært innpå seg ble besnæret av en ny religøs feature; livet etter døden. Det kunne nemlig kristendommen by på).

Oppskriften på lussekatter finner du nedenfor!

Oppskrift på lussekatter

Lussekatter skal lages på luciadagen den 13. desember. Lussekatter lages med kardemomme, gurkemeie eller safran og rosiner.

Dette trenger du:

200 g smør

7 dl melk

2 g safran eller 2 til 3 teskjeer gurkemeie

50 g gjær, fersk (eller en pose tørrgjær)

2 dl sukker

0,25 ts salt

2 ts kardemomme

16 dl hvetemel

vispet egg til pensling

rosiner til pynt

Fremgangsmåte

Denne oppåskriften på lussekatter gir 40-45 stk.

Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk. Varm til 37 ºC og tilsett safran. Smuldre gjær i en bakebolle og hell litt av den fingervarme deigvæsken over, rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes. Ha i sukker, salt og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en glatt deig.

Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 40 min, eller lenger, til deigen omtrent har doblet seg.

Ha deigen over på et bakebord og del i biter. Form til lussekatter eller forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett.

Dekk med et klede og etterhev ca 50 min. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg. Stek i midt i varm stekeovn, 225 ºC i 10-12 min. Avkjøl på rist.

Tips: Søte lussekatter, pensle de ferdig stekte lussekattene med smør og dypp i eller strø på sukker.

Deigen kan også formes til en kringle. Sett lys i kringlen ved servering.

Oppskriften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2), kokk: Wenche Andersen

Les også:

Her er den beste julemarsipanen

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

Her kan du søke blant 5. 000 oppskrifter!

Artikkelen ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus