Lyst og mørkt i julen

Utvalget av juleøl er enormt og i år er det ekstra mange stiler å velge imellom. Fra helt mørke og kraftige til veldig lyse og lette. Denne gangen tar vi for oss et bredt utvalg i ulike stiler fra inn- og utland. Her er det mye godt å velge mellom.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Dette ølet har gjennomgått to gjæringer, og i den siste er det tilsatt sviskejuice for å gi den en ekstra fyldig og rund smak. Ølet er rødbrunt og skummet er lyst brunt i fargen. Dufter av karamell, sirup, bakst, svisker, fiken, skogsbær og krydder. Ølet er veldig tradisjonelt i smaken. Et nokså klassisk nordisk juleøl med karamellpreg og en fin krydret avslutning. Fyldig, fruktig og mykt. Dette er et trygt valg til julen. Jacobsen Golden Naked Chrismas Ale er et øl som passer til det meste uten å utfordre for mye.
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale – Alkohol 7,5 % - 0,75 l – kr. 109,90

Les også: Kreative juleøl fra norske mikrobryggere

Kinn Julefred
Kinn Julefred

Kinn Julefred
De store flaskene til Kinn er et pluss. Helt perfekt til å dele med en god venn. Fargen på Julefred er dypt rødbrun og ølet har fyldig brunlig skum. Duften er preget av karamell, sjokolade, rosin, kaffe og litt appelsin. Smaken er myk og fyldig med masse sjokolade, litt cappuccino, karamell, tørkede frukter, røde bær, litt sitrus og en lett krydrete ettersmak. Ølet er velkomponert. Dette er et godt og trygt valg til både julematen og til julekosen. Veldig behagelig øl. Dette ølet finnes også i en litt lettere versjon for butikker.
Kinn Julefred – Alkohol 6,7 % - 0,75 - kr. 109,80

Les også: Årets øl fra Ringnes

Kinn Solsnu
Kinn Solsnu

Kinn Solsnu
I mellom alt det mørke, smaksrike og fyldige juleølet som finnes på markedet så dukker det innimellom opp en og annen overraskelse. Solsnu er en sånn overraskelse. Her har bryggeriet valgt en litt uvant tilnærming til julens høytid, men det kan vel knapt finnes et bedre øl enn Biere de Garde til å feire at solen snur. Denne franske ølstilen er kraftig og frisk. Sterk nok til å varme på vinteren og frisk nok til at man begynner å lengte etter varmere dager. Duften er preget av gress, honning og litt karamell. Ølet har god sødme, noe honning, en gressaktig ettersmak og lav bitterhet. Vil passe godt til fiskeretter, salater og til koldtbordet.
Kinn Solsnu – Alkohol 7,5 % - 0,75 l – kr. 105,80

Södra Maltfabrikken Deer Santa Xmas Brown Ale
Södra Maltfabrikken Deer Santa Xmas Brown Ale

Les også: Fire gode svensker på flaske
Södra Maltfabrikken Deer Santa Xmas Brown Ale
I årets juleøl fra Stockholmsbryggeriet Södra Maltfabrikken har de valgt en relativt uvanlig humle. Denne humlen ble utviklet i 2012 og har det klingende navnet Mandarina Bavaria, noe som gjør at man naturlig nok forventer et vist sitruspreg på ølet. Ølet er mørkt og har et tett, lyst brunlig skum med godt hold. Dufter veldig av humle. Mye tropiske frukter, sitrus, nøtter, granbar, lakris, karamell og noe alkohol. Smaken er i samme ville stil. Lakris, sitrus, tropiske frukter og karamell. Tydelig maltsødme, med masse humle. Vilt og morsomt øl.
Södra Maltfabrikken Deer Santa Xmas Brown Ale – Alkohol 5,3 % - 0,33 l – kr. 52.90

Les også: Nå er det tid for juleøl

Jacobsen White Christmas Ale
Jacobsen White Christmas Ale

Jacobsen White Christmas Ale
Det er faktisk riktig så godt med noe litt lettere og mye lysere i mellom alle de tunge og mørke ølsortene som presenteres denne julen. Dette ølet fra Jacobsen er i den belgiske wit-stilen. Ølet er helt lyst, har et kritthvitt skum som holder seg og ølet er ufiltrert. Duften er veldig preget av frisk appelsin og mye nellik. Fruktig og godt hveteøl som hever seg en god del hvis du får med deg bunnfallet. Frisker godt opp for seg selv og vil også passe til salater og lett sjømat.
Jacobsen White Christmas Ale – Alkohol 4,6 % - 0,5 l - butikkøl

Les også: Krydret og smaksrikt juleøl

Nøgne Ø Hvit Jul
Nøgne Ø Hvit Jul

Nøgne Ø Hvit Jul
Også Nøgne Ø satser på et lyst og friskt hveteøl i år. Sikkert ikke så dumt siden det meste som kommer fra bryggeriet ellers i julen er nokså kraftig og mørkt. Dette er ølet du skal slukke tørsten med når du har slitt med en gjenstridig snøfreser eller båret svigermors 14 kofferter opp loftstrappa. Med andre ord skal dette være forfriskende, leskende og såpass alkoholsvakt at svigermor ikke rynker på nesen. Ølet veldig lyst og har kritthvitt skum. Mye nellikpreg og appelsin. Noe honning. Smaken er veldig preget av appelsin og nellik, men ølet har også en god maltsødme med litt vanilje. Dette er et friskt og smaksrikt, men ikke helt jul. Men, som en forfriskning fungerer det absolutt.
Nøgne Ø Hvit Jul – Alkohol 4,5 % – 0,5 l – Butikkøl

Kinn Tomasmesse
Kinn Tomasmesse

Kinn Tomasmesse
Tomasmesse er den 21. desember. Denne dagen var det juleølet skulle være ferdig og man kunne smake på årets viktigste brygg. Kinn bryggeri markerer denne gamle juletradisjonen med et sterkt og smaksrikt øl. Tomasmesse er rødbrun, det har lavt brunlig skum som faller litt kjapt sammen. Dufter mektig av kandis, banan, kjeks, rosiner, sjokolade, plomme og alkohol. Smaken er ikke så mørk som en del andre juleøl, men mer i stilen til belgiske klosterøl. Godt med karamell, noe banan, sjokolade, sirup og en lang krydrete ettersmak. Dette er et veldig godt komponert øl og er sannsynligvis et av årets aller beste juleøl. Kinn Tomasmesse er ikke ølet du tar til juleribba. Dette ølet nytes best mens Jussi Björling synger ”O helga natt” og nordlyset flammer opp vinternatta i sprakende lys. Gjerne med en god multekrem ved siden.
Kinn Tomasmesse – Alkohol 10,5 % - 0,33 l – kr. 59.90

Mohawk Whiteout Imperial Stout
Mohawk Whiteout Imperial Stout

Mohawk Whiteout Imperial Stout
Det svenske mikrobryggeriet med det ikke fullt så svenske navnet Mohawk presenterer julen med et helsvart juleøl. Imperial Stout er tøffe saker hvor det ikke spares på noe. Mohawk har 9 ulike sorter malt, honning og kandis. I tillegg er det humler fra England, Tyskland og USA i brygget. Det er med andre ord mye av alt her. Fargen er kullsvart og skummet er lavt og brunt. Dufter av kaffe, melasse, lakris, sitrus, tørkede frukter og alkohol. Her er det mye smak. Lakris, sjokolade, kaffe, sitrus og alkohol er noe av det du finner. Whiteout er et øl for mørke vinterkvelder foran peisen. Sterkt og artig.
Mohawk Whiteout Imperial Stout – Alkohol 9,7 % - 0,33 l – kr. 64,90

Hubertus Julbukk
Hubertus Julbukk

Hubertus Julbukk
Hubertus sender i år et juleøl i butikkstyrke fra bryggeriet på Dovre. Ølet er rødbrunt i fargen og middels skum med godt hold. Ølet er litt tåkete. Dufter av gress, sitrus, kjeks, litt sjokolade og malt. Smaken er frisk og leskende med litt karamellisert malt i avslutningen. Julebukk skiller seg en del fra resten av butikkølet med sin friskhet og fruktighet. Et øl som vil passe til de fleste matretter i julen og som er forfriskende nok til å passe etter en hard økt i skogen på jakt etter det perfekte juletreet.
Hubertus Julbukk – Alkohol 4,7 % - 0,33 l - Butikkøl


Vi fortsetter vandringen gjennom årets juleøl i neste uke.

Personvernpolicy