Meny

Lyst og mørkt i julen

Utvalget av juleøl er enormt og i år er det ekstra mange stiler å velge imellom. Fra helt mørke og kraftige til veldig lyse og lette. Denne gangen tar vi for oss et bredt utvalg i ulike stiler fra inn- og utland. Her er det mye godt å velge mellom.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Dette ølet har gjennomgått to gjæringer, og i den siste er det tilsatt sviskejuice for å gi den en ekstra fyldig og rund smak. Ølet er rødbrunt og skummet er lyst brunt i fargen. Dufter av karamell, sirup, bakst, svisker, fiken, skogsbær og krydder. Ølet er veldig tradisjonelt i smaken. Et nokså klassisk nordisk juleøl med karamellpreg og en fin krydret avslutning. Fyldig, fruktig og mykt. Dette er et trygt valg til julen. Jacobsen Golden Naked Chrismas Ale er et øl som passer til det meste uten å utfordre for mye.
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale – Alkohol 7,5 % - 0,75 l – kr. 109,90

Les også: Kreative juleøl fra norske mikrobryggere

Kinn Julefred
Kinn Julefred

Kinn Julefred
De store flaskene til Kinn er et pluss. Helt perfekt til å dele med en god venn. Fargen på Julefred er dypt rødbrun og ølet har fyldig brunlig skum. Duften er preget av karamell, sjokolade, rosin, kaffe og litt appelsin. Smaken er myk og fyldig med masse sjokolade, litt cappuccino, karamell, tørkede frukter, røde bær, litt sitrus og en lett krydrete ettersmak. Ølet er velkomponert. Dette er et godt og trygt valg til både julematen og til julekosen. Veldig behagelig øl. Dette ølet finnes også i en litt lettere versjon for butikker.
Kinn Julefred – Alkohol 6,7 % - 0,75 - kr. 109,80

Les også: Årets øl fra Ringnes

Kinn Solsnu
Kinn Solsnu

Kinn Solsnu
I mellom alt det mørke, smaksrike og fyldige juleølet som finnes på markedet så dukker det innimellom opp en og annen overraskelse. Solsnu er en sånn overraskelse. Her har bryggeriet valgt en litt uvant tilnærming til julens høytid, men det kan vel knapt finnes et bedre øl enn Biere de Garde til å feire at solen snur. Denne franske ølstilen er kraftig og frisk. Sterk nok til å varme på vinteren og frisk nok til at man begynner å lengte etter varmere dager. Duften er preget av gress, honning og litt karamell. Ølet har god sødme, noe honning, en gressaktig ettersmak og lav bitterhet. Vil passe godt til fiskeretter, salater og til koldtbordet.
Kinn Solsnu – Alkohol 7,5 % - 0,75 l – kr. 105,80

Södra Maltfabrikken Deer Santa Xmas Brown Ale
Södra Maltfabrikken Deer Santa Xmas Brown Ale

Les også: Fire gode svensker på flaske
Södra Maltfabrikken Deer Santa Xmas Brown Ale
I årets juleøl fra Stockholmsbryggeriet Södra Maltfabrikken har de valgt en relativt uvanlig humle. Denne humlen ble utviklet i 2012 og har det klingende navnet Mandarina Bavaria, noe som gjør at man naturlig nok forventer et vist sitruspreg på ølet. Ølet er mørkt og har et tett, lyst brunlig skum med godt hold. Dufter veldig av humle. Mye tropiske frukter, sitrus, nøtter, granbar, lakris, karamell og noe alkohol. Smaken er i samme ville stil. Lakris, sitrus, tropiske frukter og karamell. Tydelig maltsødme, med masse humle. Vilt og morsomt øl.
Södra Maltfabrikken Deer Santa Xmas Brown Ale – Alkohol 5,3 % - 0,33 l – kr. 52.90

Les også: Nå er det tid for juleøl

Jacobsen White Christmas Ale
Jacobsen White Christmas Ale

Jacobsen White Christmas Ale
Det er faktisk riktig så godt med noe litt lettere og mye lysere i mellom alle de tunge og mørke ølsortene som presenteres denne julen. Dette ølet fra Jacobsen er i den belgiske wit-stilen. Ølet er helt lyst, har et kritthvitt skum som holder seg og ølet er ufiltrert. Duften er veldig preget av frisk appelsin og mye nellik. Fruktig og godt hveteøl som hever seg en god del hvis du får med deg bunnfallet. Frisker godt opp for seg selv og vil også passe til salater og lett sjømat.
Jacobsen White Christmas Ale – Alkohol 4,6 % - 0,5 l - butikkøl

Les også: Krydret og smaksrikt juleøl

Nøgne Ø Hvit Jul
Nøgne Ø Hvit Jul

Nøgne Ø Hvit Jul
Også Nøgne Ø satser på et lyst og friskt hveteøl i år. Sikkert ikke så dumt siden det meste som kommer fra bryggeriet ellers i julen er nokså kraftig og mørkt. Dette er ølet du skal slukke tørsten med når du har slitt med en gjenstridig snøfreser eller båret svigermors 14 kofferter opp loftstrappa. Med andre ord skal dette være forfriskende, leskende og såpass alkoholsvakt at svigermor ikke rynker på nesen. Ølet veldig lyst og har kritthvitt skum. Mye nellikpreg og appelsin. Noe honning. Smaken er veldig preget av appelsin og nellik, men ølet har også en god maltsødme med litt vanilje. Dette er et friskt og smaksrikt, men ikke helt jul. Men, som en forfriskning fungerer det absolutt.
Nøgne Ø Hvit Jul – Alkohol 4,5 % – 0,5 l – Butikkøl

Kinn Tomasmesse
Kinn Tomasmesse

Kinn Tomasmesse
Tomasmesse er den 21. desember. Denne dagen var det juleølet skulle være ferdig og man kunne smake på årets viktigste brygg. Kinn bryggeri markerer denne gamle juletradisjonen med et sterkt og smaksrikt øl. Tomasmesse er rødbrun, det har lavt brunlig skum som faller litt kjapt sammen. Dufter mektig av kandis, banan, kjeks, rosiner, sjokolade, plomme og alkohol. Smaken er ikke så mørk som en del andre juleøl, men mer i stilen til belgiske klosterøl. Godt med karamell, noe banan, sjokolade, sirup og en lang krydrete ettersmak. Dette er et veldig godt komponert øl og er sannsynligvis et av årets aller beste juleøl. Kinn Tomasmesse er ikke ølet du tar til juleribba. Dette ølet nytes best mens Jussi Björling synger ”O helga natt” og nordlyset flammer opp vinternatta i sprakende lys. Gjerne med en god multekrem ved siden.
Kinn Tomasmesse – Alkohol 10,5 % - 0,33 l – kr. 59.90

Mohawk Whiteout Imperial Stout
Mohawk Whiteout Imperial Stout

Mohawk Whiteout Imperial Stout
Det svenske mikrobryggeriet med det ikke fullt så svenske navnet Mohawk presenterer julen med et helsvart juleøl. Imperial Stout er tøffe saker hvor det ikke spares på noe. Mohawk har 9 ulike sorter malt, honning og kandis. I tillegg er det humler fra England, Tyskland og USA i brygget. Det er med andre ord mye av alt her. Fargen er kullsvart og skummet er lavt og brunt. Dufter av kaffe, melasse, lakris, sitrus, tørkede frukter og alkohol. Her er det mye smak. Lakris, sjokolade, kaffe, sitrus og alkohol er noe av det du finner. Whiteout er et øl for mørke vinterkvelder foran peisen. Sterkt og artig.
Mohawk Whiteout Imperial Stout – Alkohol 9,7 % - 0,33 l – kr. 64,90

Hubertus Julbukk
Hubertus Julbukk

Hubertus Julbukk
Hubertus sender i år et juleøl i butikkstyrke fra bryggeriet på Dovre. Ølet er rødbrunt i fargen og middels skum med godt hold. Ølet er litt tåkete. Dufter av gress, sitrus, kjeks, litt sjokolade og malt. Smaken er frisk og leskende med litt karamellisert malt i avslutningen. Julebukk skiller seg en del fra resten av butikkølet med sin friskhet og fruktighet. Et øl som vil passe til de fleste matretter i julen og som er forfriskende nok til å passe etter en hard økt i skogen på jakt etter det perfekte juletreet.
Hubertus Julbukk – Alkohol 4,7 % - 0,33 l - Butikkøl


Vi fortsetter vandringen gjennom årets juleøl i neste uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 Vy får kritikk for å ikke legge til rette for handikappede01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år
Siste nytt
04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06NorgeVy får kritikk for å ikke legge til rette for handikappede01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus