Slik unngår du de verste tabbene på julebordet

70 prosent av alle nordmenn skal på julebord i i år, og over halvparten av de mener det drikkes for mye på festene.
70 prosent av alle nordmenn skal på julebord i i år, og over halvparten av de mener det drikkes for mye på festene. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over halvparten av oss synes det drikkes for mye på julebord, og én av fire har opplevd ubehageligheter knyttet til kollegers fyll. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en undersøkelse utført av Ipsos for alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL.

Det er nok en del flaue «puteøyeblikk» som kunne vært unngått dersom alle hadde utøvd alkovett. Derfor kan det være lurt å tenke seg om på forhånd og planlegge hvor mye du skal drikke, sier leder i AV-OG-TIL, Kari Randen, til ABC Nyheter.

Julebord er for mange årets høydepunkt, men for noen ender det i katastrofe.

Undersøkelsen viser at 54 prosent mener det drikkes for mye på julebord.

– Hvert år er mange av oss vitne til folk som går på en julebordsmell. Dette handler helt sikkert om at mange ikke er vant til å drikke så mye – hverdagen er jo tross alt ganske travel og gir liten tid til fest, da kan det fort gå galt når man først tar den helt ut, sier Randen.

Funn i julebordundersøkelsen

23 prosent drikker minst seks enheter på julebordet

13 prosent har overhørt at andre har røpet taushetsbelagt informasjon på julebordet

27 prosent har opplevd ubehageligheter knyttet til kollegers fyll på julebordet

23 prosent av kvinnene har opplevd uønskede seksuelle tilnærmelser fra berusede menn. 14 prosent av menn har opplevd det samme fra kvinner

54 prosent synes det drikkes for mye på julebord i Norge

Nordmenn elsker julebord og 70 prosent av norske arbeidstakere skal på julebord i år.

Kilde: Ipsos

Les også: Kreative juleøl fra norske mikrobryggere

Bryter taushetsplikten

Undersøkelsen viser at 13 prosent av de 1.023 spurte har overhørt andre som har røpet taushetsbelagt informasjon på julebordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne undersøkelsen avdekker alvorlige konsekvenser som blant annet at alt for mange bryter taushetsplikten, sier Randen som mener julebordet i seg selv er en fin tradisjon.

Kari Randen som er leder i alkovett-organisasjonen AV-OG-TIl, sier folk ikke kan unnskylde seg med at fylla har skylda. Foto: AV-OG-TIL / Pressefoto
Kari Randen som er leder i alkovett-organisasjonen AV-OG-TIl, sier folk ikke kan unnskylde seg med at fylla har skylda. Foto: AV-OG-TIL / Pressefoto

– Men når juleakevitten helles inn går dessverre ofte alkovettet ut den andre veien, mener lederen.

Les også: Vil du være apekatten på julebordet som alle ler av?

– Seksuelle tilnærmelser er alvorlig

23 prosent av kvinnene svarer at de har fått uønskede seksuelle tilnærmelser av berusede menn, mens 14 prosent av mennene oppgir at de har opplevd det samme fra kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Randen mener noen av tallene er mer bekymringsfulle enn andre, og sier folk ikke kan unnskylde seg med at fylla har skylda.

– At folk tar seg en fest og koser seg med kolleger er selvsagt bra, men at man blir utsatt for uønskede seksuelle tilnærmelser og blir utsatt for ubehagelige opplevelser er mer alvorlig. Julebord eller ei. Edru eller alkoholpåvirket. Sånn kan vi ikke ha det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener det også arbeidsgiveren må ta sitt ansvar.

– Folk har selv ansvar for å tenke gjennom på forhånd om eller hvor mye de vil drikke på julebordet. Hvis man har et bevisst forhold til alkoholbruk er det enklere å unngå at man går på en julebordsmell. Arbeidsgiver bør legge til rette for at man kan ta gode valg på julebordet og legge vekt på det sosiale fremfor å drukne de ansatte i drikkebonger.

Les også: – Det finnes ingen kur for bakrus

Her er AV-OG-TIL sine julebordråd:

1. Dropp lange vorspiel
Det blir som regel nok av drikke utover kvelden. Lange vorspiel kan føre til at man starter feiringen med for høy promille.

2. Ikke drikk på tom mage
Mange «sparer» på kaloriene ved ikke å spise så mye hvis de vet de skal drikke øl eller vin som har et høyt kaloriinnhold. Dette er en dårlig strategi.

3. Drikk vann
Dersom man husker å drikke vann i løpet av kvelden blir både festen bedre og man får en hyggeligere dagen derpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Gi beng i bong
Det er faktisk lov å ikke bruke opp drikkebonger dersom man føler man har fått nok. Eller kjøpe noe som ikke inneholder alkohol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Unngå å ta opp konflikter
Julebordet er verken tid eller sted for å løse jobbkonflikter. Miksen av alkohol og vanskelige følelser kan være nokså eksplosiv.

6. Vær helt sjef
Dersom du er leder har du et spesielt ansvar for å sette standarden når det kommer til hva som er akseptabelt på julebord. God alkoholkultur starter på toppen.

7. Ta vare på hverandre
Gode kolleger forteller hverandre på en hyggelig måte når man bør roe ned tempoet på drikkingen.

8. Husk at dere blir sett av andre
Hvis dere har julebordet på et offentlig sted representerer dere bedriften. Det kan skade omdømmet dersom man fester vilt.

9. Det er ingen skam å snu
Gå hjem mens kvelden er på topp og før du er blitt for sliten.

10. Vis respekt
Flørting på jobb kan være gøy og mange treffer partneren sin i arbeidslivet. Seksuell trakassering eller ubehageligheter er aldri greit. Samme om du er full eller ei.

Les også: – Ikke bland bakrus og smertestillende