– Omega-3 hjelper cellene med å fjerne skadelige stoffer
Norske forskere har avdekket mekanismer som kan forklare hvorfor de flerumettede omega-3-fettsyrene er bra for helsa.
Mer om omega-3:
*En gruppe essensielle fettsyrer som kroppen ikke produserer selv.
*De viktigste er docosaheksaoensyre (DHA) og eicosapentanoensyre (EPA)
*DHA og EPA finnes blant annet i fisk, skalldyr, sel og hval.
*Må tilføres gjennom kosten jevnlig for vedlikehold av flere livsviktige funksjoner.
*Nødvendige blant annet for optimal utvikling av hjerne-, nerve- og synsfunksjon hos fosteret under graviditet.
*Store doser kan lette noen av symptomene på leddgikt.
*Reduserer triglyseridnivået (fettnivået) i blodet, men har ubetydelig effekt på kolesterolnivået.
*Det har vært antatt at de påviste effektene ville forebygge og bedre hjerte- og karsykdommer, men det finnes ingen statistiske bevis for dette.
*En rekke studier tyder på at EPA/DHA kan beskytte mot demens og alzheimer
*Andre studier igjen antyder at EPA/DHA kan øke lese- og skriveforståelse, lindre depresjoner og ADHD.
(Kilde: NTB, Store norske leksikon, Möllers og JAMA)
I fet fisk og tran finnes det rikelig av de flerumettede omega-3-fettsyrene, som kroppen trenger og ikke kan produsere selv.
Fordi de som spiser mye fet fisk og sjømat har lavere risiko for visse sykdommer, har omega-3 blitt koblet til redusert risiko for sykdom.
Nå har forskere ved NTNU forsøkt å finne ut mer om hva det er disse fettsyrene gjør i kroppen, som er så gunstig for helsen, skriver Forskning.no.
– Fettsyrene slår på en sentral mekanisme slik at cellene tar en ekstra ryddesjau, sier stipendiat Ida Johansson ved NTNU til nettstedet.
Mekanismene de har observert i laboratoriet, som er beskrevet i tidsskriftet Autophagy, har ikke vært kjent tidligere.
Les også: Studie: Omega 3 kan ha langtidseffekt mot psykisk sykdom
Hjelper med søppelhåndtering
Stipendiat Ida Johansson ved NTNU forklarer at cellene i kroppen har et eget system for søppelhåndtering, der de bryter ned sitt eget avfall og resirkulerer det nedbrutte materiale til nye byggesteiner og energi. Men evnen til å bryte ned og fjerne skadelige stoffer blir svekket etter hvert som vi blir eldre. Cellene kan bli skadet, noe som igjen fører til ulike sykdommer.
Mange av sykdommene, som for eksempel Alzheimers sykdom, oppstår fordi ødelagte proteiner hoper seg opp.
Forskerne antar derfor at velfungerende søppelhåndtering i cellene er viktig for å forebygge sykdommer.
Da forskergruppen til Ida Johansson ga noen celler omega-3 i laboratoriet for å se hva som skjedde, oppdaget de at fettsyrene aktiverer cellenes søppelhåndteringssystem.
– Det vi så var at disse cellene etter hvert fjerner ødelagte søppelproteiner mer effektivt. Fettsyrene aktiverer cellenes evne til å fjerne disse skadelige stoffene, sier Johansson til Forskning.no.
Les også: – Omega-3 kan redusere ADHD-symptomer
Dobbel effekt
Også når det gjelder oksygenholdige forbindelser, som er en annen årsak til sykdom, så de at omega-3-fettsyrene hadde en positiv effekt.
Cellene som hadde fått omega-3, ble bedre til å senke nivåene av disse oksygenforbindelsene.
– Mer omega-3 og mindre omega-6 i økologisk melk