Test av foodprosessorer:

Den eneste kjøkkenmaskinen du trenger

Strengt tatt. Og den beste av de åtte i testen er blant de billigste.

Foodprosessorer, eller food processorer, finnes i mange ulike varianter og prisklasser. Vi har testet 8 ulike modeller til litt over 1.000 kroner, med unntak av Philips-maskinen som er noe billigere (729 kroner).

Til å utføre testen har vi fått hjelp av kokk og matstylist Jan Ivar Nykvist, kjent fra «Norges grillmester» fra TV 2. Nykvist er også aktuell med grillkokeboken Glød.

Les også: Billig olivenolje best i test!

Braun best i test

Foodprosessoren som scorer best totalt, er maskinen fra Braun. Den har relativt stor beholder, mye ekstrautstyr og er effektiv til alle typer oppgaver du trenger en foodprosessor til.

Det eneste vi savner er en bedre løsning for oppbevaring av ekstrautstyret - dette blir fort liggende og slenge i skuffen. Da blir det fort til at du ikke finner det igjen når du trenger det.

– Braun er et godt valg for storfamilien som trenger en foodprosessor til daglig matlaging, sier Nykvist.

Han skulle likevel ønske at designet var litt mer moderne.

- Dette er ikke en maskin unge mennesker i dag har lyst til å ha stående på benken på sitt designkjøkken, den ser ut akkurat slik foodprosessorer så ut da de ble moderne på 1980-tallet.

Men til tross for 80-tallsdesign, mener Nykvist maskinen fra Braun absolutt er et godt kjøp. Den får jobben gjort og er enkel å betjene. Det at beholderen står på siden og ikke på toppen av motoren, gjør den også mer stabil.

Les også: Test av revet ost: Vinneren har null karbohydrater og lite salt

Tenk på bruksområde

– Hvilken foodprosessor som er best for deg, kommer litt an på hva du har tenkt å bruke den til. Er du først og fremst ute etter en maskin som er effektiv til oppgaver som hakking og kutting, er det vanligvis lurt å velge en food prosessor med en ganske liten beholder. Trenger du en alt-i-ett-maskin som du skal bruke til baking, må du velge en som har større beholder, sier Nykvist.

I denne prisklassen kan man ikke forvente å få en fullverdig kjøkkenmaskin - ingen av maskinene vil for eksempel fungere til baking av brød.

Men en foodprosessor er utvilsomt kjekt å ha til dagligdagse små og store oppgaver på kjøkkenet - som riving av gulrot eller ost, hakking av løk, hakking av mandler, elting av en liten deig eller hvis man skal lage en puré eller glatt suppe.

Les også: – Vil ha mat-app som scanner innholdsfortegnelsen og gir grønt eller rødt lys

Nøttene skiller

Den store forskjellen på de ulike modellene er hvor godt de takler å hakke harde råvarer. Vi testet maskinene på hasselnøtter og mandler.

De beste klarte å hakke nøttene til en jevn nøttemasse på under ett minutt, mens noen av de største ikke klarte hakke-jobben selv om vi lot maskinen gå i flere minutter.

– På de store beholderne er knivene for dårlige, og de kommer ikke godt nok til. Designet er rett og slett ikke godt nok til de tøffeste oppgavene man bruker en foodprosessor til, sier Nykvist.

Sannsynligvis må du opp en prisklasse for å finne de beste foodprosessorene med større beholdere.

Les også: Derfor smaker flymaten rart

Ekstrautstyret

Det er også forskjell på hvor mye ekstrautstyr som følger med de ulike modellene. Noen har for eksempel visp, slik at du ikke trenger en miksmaster i tillegg. Noen har blender i tillegg til hovedbeholder. Og på Kenwood-maskinen følger det med en liten ekstra glassbeholder med tilhørende kniver som faktisk kan brukes som kaffekvern.

– Det er nok mange som erfarer at ekstrautstyret blir veldig lite brukt. For eksempel har flere av modellene en egen del for å kutte poteter til pommes frites-størrelse. Med tanke på oppvasken, ville jeg nok heller valgt å bruke en kniv, sier Nykvist.

Sitruspresse er et annet ekstrautstyr som følger med på noen foodprosessorer, og dette kan være arbeidsbesparende hvis du bruker mye sitronsaft i matlagingen. Det samme med raspeplatene – det går fortere å kjøre gulrøttene i maskinen enn å raspe for hånd.

Les også: Supertrendy med safting og sylting

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

Se alle produkter i Den eneste kjøkkenmaskinen du trenger:


Braun Tribute collection food processor FP3010

Veil. pris: 1 199,00

Les hele testen

Karakter: 5/6


Kenwood food processor Multipro compact FPM264

Veil. pris: 1 295,00

Les hele testen


Karakter: 5/6


Bosch Styline MCM4200

Veil. pris: 1 195,00

Les hele testen


Karakter: 5/6


OBH Nordica Food Processor Precision

Veil. pris: 1 274,00

Les hele testen


Karakter: 4/6


Electrolux Easycompact EFP5XX

Veil. pris: 1 299,00

Les hele testen


Karakter: 4/6


Philips Viva Collection HR 7759

Veil. pris: 729,00

Les hele testen


Karakter: 4/6


Sandstrøm Aluminium multi food processor S10AFP14E

Veil. pris: 1 295,00

Les hele testen


Karakter: 3/6


Point food processor PO407

Veil. pris: 1 199,00

Les hele testen


Karakter: 3/6


Les også:

Store sprik i kvaliteten da vi testet gryter

Billigst og best!

Testvinneren har en overlegen kvalitet

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus