Genmodifisert laks godkjent som mat

Norsk laks kan få en konkurrent i genmodifisert atlanterhavslaks fra Panama og Canada. Se video.

USAs mattilsyn har besluttet at genmodifisert laks kan havne på folks middagsbord. Det er første gang et genmodifisert dyr godkjennes som mat.

I over fem år har selskapet Aqua Bounty, som har utviklet den genmodifiserte atlanterhavslaksen, hatt søknaden liggende hos det amerikanske mattilsynet FDA.

Torsdagens beslutning er kontroversiell, men nå har altså FDA godkjent laksen, som har fått sprøytet inn gener fra andre laksearter for å vokse fortere. En genmodifisert atlanterhavslaks kan nå voksen størrelse på 16 til 18 måneder, mot 30 måneder for vanlig atlanterhavslaks.

Les også: Mattilsynet: – Lakseprodusenter solgte ILA-smittet laks

Genlaksen kan bli en konkurrent til norskprodusert laks, og utviklingen er dramatisk, mener Ørjan Olsvik, professor i medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø.

– Dette er første gang i historien man godkjenner at et genmodifisert dyr kan selges som mat i et land, og det er ganske dramatisk. Dette dyret skal konkurrere mot vår største matproduksjon, sier Olsvik til nettavisen Nord24.no.

Les også: Har konstruert genmodifisert laks som vokser dobbelt så fort

Les også: Chilensk antibiotika gir norsk lakseopptur

Det er foreløpig svært begrenset hvor genlaksen kan utvikles. Det er kun gitt tillatelse til oppdrett ved to spesifikke klekkerier i Canada og Panama.

– Godkjennelsen tillater ikke at laksen avles frem i USA, uttaler FDA.

Les også: Rekene dør – lakselusmedisin får skylden

Les også: Den norske oppdrettslaksen er blitt vegetarianer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus