– Sunnere etter ni dager uten tilsatt sukker

Mye av maten vi spiser er tilsatt sukker, som for eksempel frokostblandinger og søtet yoghurt. I en ny studie fjernet forskere tilsatt sukker fra kosten til barn med fedme, og i løpet av få dager hadde det positiv effekt på ting som blodtrykk og blodsukkernivåer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Mye av maten vi spiser er tilsatt sukker, som for eksempel frokostblandinger og søtet yoghurt. I en ny studie fjernet forskere tilsatt sukker fra kosten til barn med fedme, og i løpet av få dager hadde det positiv effekt på ting som blodtrykk og blodsukkernivåer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Barn med fedme ble sunnere etter få dager uten tilsatt sukker i dietten, selv om de fikk i seg like mange kalorier, viser ny studie.

Å redusere inntaket av tilsatt sukker, selv uten å redusere kaloriinntaket eller vekten, kan virke positivt på helsa, skriver University of California San Francisco (UCSF) i en pressemelding.

Forskere fra UCSF har sammen med forskere fra Touro University California gjennomført en studie med 43 barn i alderen 9-18 år, som alle hadde fedme og minst et symptom på metabolsk syndrom.

Symptomer på metabolsk syndrom er blant annet høyt blodtrykk, høyt blodsukker, fett rundt midjen og unormale kolesterolverdier, som sammen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, slag og diabetes.

Forskerne fjernet matvarer som var tilsatt sukker fra kostholdet til barna, og erstattet dem med andre typer karbohydrater, slik at matvarenes kaloriinntak forble omtrent det samme, skriver Nhi.no.

Les også: – Kutt ned på sukker for å forebygge hjerte- og karsykdom

– Sukker negativt i seg selv

Prøver ble tatt av barna før kostholdsendringen og på dag ti, altså etter ni dager uten tilsatt sukker.

De gikk ikke mye ned i vekt, men forskerne fant en rekke andre helseeffekter, som bedring av blodtrykk og kolesterolverdier.

– Denne studien er en solid indikasjon på at sukker bidrar til metabolsk syndrom, og det er det sterkeste beviset per i dag på at de negative effektene av sukker ikke skyldes kalorier eller fedme, sier Lustig pressemeldingen.

Forskerne oppsummerer likevel artikkelen i tidsskriftet Obesity med å si at flere studier er nødvendig for å slå fast hvorvidt det vil være nok bare å kutte sukkerinntaket for å påvirke metabolsk syndrom og hvorvidt slike effekter er kortvarige eller langvarige.

Les også: Forsker: – Farlig sukker på vei til Europa

Byttet kaker og yoghurt med pizza og pølser

Lustig og kollegene mener at sukker, spesielt fruktose, er en avgjørende årsak til det økende problemet med barnefedme i hjemlandet USA. I pressemeldingen skriver de at sykdommer som fettlever og diabetes type 2, som tidligere bare ble sett hos voksne, nå forekommer hos barn.

Deres budskap er at en kalori ikke er en kalori; at det altså spiller en rolle hvor kalorien kommer fra. Dette mener de studiens resultater støtter, i og med at barna fikk like mange kalorier i kostholdet, men at tilsatt sukker ble byttet ut med andre karbohydrater.

Barna fikk utdelt all mat og drikke de skulle innta i ni dager, basert på det de pleide å spise, bare at sukker var byttet ut med andre karbohydrater. Sukker som naturlig forekommer i frukt, var tillatt, men alt tilsatt sukker ble fjernet. Totalt ble sukkerinntaket redusert fra 28 prosent til 10 prosent, mens fruktoseinntaket ble redusert fra 12 prosent til 4 prosent av det totale kaloriinntaket.

Maten de fikk var ting man kunne få tak i på det lokale supermarkedet, men sukkerrike varer som frokostblandinger, kaker og søtet yoghurt ble byttet ut med andre barnefavoritter som pølser, potetgull og pizza.

Les også: Mye sukker øker risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer

– En kalori er ikke en kalori

Barna ble bedt om å veie seg hver dag. Målet var at vekten skulle holde seg stabil, ikke gå ned. Hvis de gikk ned i vekt, fikk de tildelt mer av maten med lite sukker.

Forskerne forteller at barna opplevde det som at de fikk spise mye mer enn de pleide, selv om kaloriinntaket var det samme.

Etter bare ni dager på den nye dietten hadde så godt som hvert aspekt ved deltagernes metabolske helse forbedret seg, selv uten vektnedgang.

– Denne studien demonstrer at en kalori ikke er en kalori. Hvor disse kaloriene kommer fra er avgjørende for hvor de ender opp. Sukker-kalorier er de verste, fordi de blir til fett i leveren, fører til insulinresistens og øker risikoen for diabetes, hjertesykdom og leversykdom, sier Lustig i pressemeldingen.

Les også: Så mye sukker er det i leskedrikkene

– Vektnedgang reduserer risikofaktorer

Selv om det ikke var vektnedgang som var målet med studien, var resultatet at barna i løpet av ni dager gikk ned i gjennomsnitt én prosent av kroppsvekten sin.

Klinisk ernæringsfysiolog ved UiO, Christine Henriksen, er ikke like overbevist som Lustig. Hun knytter heller de positive resultatene til vektreduksjon enn til sukkerreduksjon.

– Lustig forsøker å argumentere for at det er sukker-reduksjonen og ikke vektreduksjonen som har ført til den positive effekten. Etter min mening kan man ikke være sikker på det slik som studien er utformet, sier Henriksen til Forskning.no.

Les også: Helsetopper vil sukker til livs med økt avgift

– Sukker ville blitt forbudt

Lustig har fremmet sitt syn om skadeeffekten av tilsatt sukker gjennom mange år. Blant annet gjennom videoen «Sugar: The bitter truth» som har over seks millioner visninger på YouTube.

Professoren ved University of California deltok i sommer EAT-konferanseni Stockholm. Da uttalte han til VG at dersom sukker hadde blitt oppfunnet i dag, ville det blitt forbudt.

Han sa videre at sukker er så farlig at man bør vurdere hvorvidt barn skal få lov til å kjøpe godteri og andre sukkervarer.

Kritikere mener Lustig er for ensidig opptatt av sukker, og at dette bare er et aspekt ved fedmeproblematikken.

Den vanlige oppfatningen blant ernæringsforskere er at sukker i store mengder er negativt, men at fettinntak og fysisk aktivitet også er viktig for å forstå fedme.

Anbefalingen ved fedme hos barn og unge i Norge er lavere inntak av sukker og mettet fett, kombinert med økt fysisk aktivitet. Ernæringsfysiolog Christine Henriksen sier til Forskning.no at hun ikke ser noen grunn til å endre denne praksisen.

Se video: Eksperiment viser hva sukker gjør med kroppen din

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus