HVORDAN KJØLE NED MATRESTER

Derfor skal du ikke la restematen stå mer enn én time

NEI, NEI: Matrestene må ikke få avkjøle seg på kjøkkenbenken eller komfyren, de må over i egnet beholder og helst settes i kaldt vann i oppvaskkummen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
NEI, NEI: Matrestene må ikke få avkjøle seg på kjøkkenbenken eller komfyren, de må over i egnet beholder og helst settes i kaldt vann i oppvaskkummen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Se opp for bakterien Bacillus cereus.

Mat som blir stående på benken kan være en tikkende bakteriebombe. Ideelt sett bør du kjøle det raskt ned med kaldt vann (dette skal vi komme tilbake til), men hvis du er av det bedagelige slaget, og lar maten avkjøle seg på kjøkkenbenken, skal du i alle fall passe på at den aldri står mer enn en times tid.

- Det vil ta cirka en time før matrestene når romtemperatur, så vil den bruke ytterligere en time i kjøleskapet på å komme ned i ti grader, sier seniorrådgiver Eva Lillebakken ved Seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet.

Til sammen er maten da avkjølt innenfor de to timene Mattilsynet anbefaler. Hvis ikke kan du få en lite hyggelig overraskelse. Bakterien Bacillus cereus finnes i det meste av ris- og kornprodukter, men kan også forekomme på grønnsaker og frukt.

- Bakterien trives best i pasta, ris og melprodukter og er luktfri. Noen stammer danner toksiner raskt ved 14 til 30 grader og kan gi alvorlige symptomer - i verste fall med leversvikt og hjerneødem, selv om dette er svært sjeldent, har Per Einar Granum, professor i mattrygghet ved Norges Veterinærhøgskole uttalt til Klikk Helse.

GODE RUTINER: Bruk en fjøl til hvert formål, eller vask mellom bruk av fjøl til grønnsaker, kornprodukter og kjøtt / fisk, slik at ikke matvarer fra ulike grupper kommer i kontakt. Det hindrer spredning av smitte og bakterier.
GODE RUTINER: Bruk en fjøl til hvert formål, eller vask mellom bruk av fjøl til grønnsaker, kornprodukter og kjøtt / fisk, slik at ikke matvarer fra ulike grupper kommer i kontakt. Det hindrer spredning av smitte og bakterier.

Yersinia enterocolitia-bakterien finnes i svelget og tarmen til gris, og den smitter via både gris, sau, geit og hare. Via forurenset vann kan den smitte over på salater og urter.

- Den kan formere seg ved kjøleskapstemperatur helt ned til minus to grader, sier Granum.

Kjøl ned raskt

Maten må bli raskest mulig kald nok til å settes i kjøleskapet, slik at ikke restvarme fra matrestene senker den generelle kjøleskapstemperaturen.

Du bør også sette matrestene i kaldt vann, fordi de må kjøles ned fra 60 til 10 grader på to timer om den skal være fri for bakterier.

Har du dårlig tid eller store mengder rester, skal du fordele matrestene i flere mindre bokser for at nedkjølingen skal gå raskt nok.

Beholderen(e) du har matrestene i, skal ha lokk eller dekkes forsvarlig til med for eksempel plast.

- Når du tetter igjen, kan de ikke forurense annen mat i kjøleskapet, ta smak eller tørke ut, sier Lillebakken.

Slik kjøler du ned maten

- For å kjøle ned matrestene raskest mulig, kan du ha dem i en beholder som du setter i kaldt vann i oppvaskkummen, råder hun.

La matrestene kjøle seg ned mens du for eksempel rydder av bordet. Ikke dekk til beholderen, da får du best mulig avdamping.

Det er i følge Mattilsynet viktig å bytte beholder før du setter restene i kjøleskapet.

- Kondens eller damp fra matrester i kjøleskap er meget uheldig ettersom det vil øke risikoen for bakterieutvikling i kjøleskapet, sier Lillebakken.

Sammen med matbakterier vil fuktigheten og temperaturøkning (som når du åpner/lukker kjøleskapet eller varmer opp maten igjen) muliggjøre bakterievekst.

Slik varmer du opp maten

Når du skal varme opp igjen matrester, må maten bli så varm at det ryker av den.

- Når det ryker holder maten over 70 grader. Da er den trygg, sier Lillebakken.

Det er spesielt viktig når du varmer rester av fisk, mener hun.

- Villfisk kan innholde parasitter eller kveis, som kan gi mageinfeksjon hos mennesker. I tillegg til å fjerne synlige kveis skal en dypfryse villfisk som skal spises rå, i minst ett døgn.

Norsk oppdrettslaks som blir bruk til sushi, trengs ikke fryses først.

- Undersøkelser viser at denne fisken ikke inneholder levende parasitter.

PASS PÅ: Når du varmer restemat, må du sørge for at den blir gjennomvarm og at det ryker godt av den. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
PASS PÅ: Når du varmer restemat, må du sørge for at den blir gjennomvarm og at det ryker godt av den. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Kjøtt skal gjennomvarmes.

Du kan varme opp restematen i samme beholder som det er oppbevart i, hvis hygienen ved nedkjøling er ivaretatt.

Ganske trygg fisk

- Det er relativt få sykdomsfremkallende stoffer i fisk som kan skape problemer for mennesker. Stort sett skyldes det at det er kaldt i Norge store deler av året, sier sier Øivind Bergh, mikrobiolog og bakteriolog ved Havforskningsinstituttet.

- Det er egentlig også lite bakterier i fisk som kan forårsake sykdom hos mennesker. Den viktigste er Listeria monocytogenes, som kan finnes naturlig på laks - men laks til konsum skal sjekkes for Listeria og skal være fri for den. Den finnes også i blåmuggost. Problemet med den er at den vokser ved lave temperaturer, altså i kjøleskap. Noe reelt problem er ikke dette for forbrukerne, fordi kontrollen er ganske streng, også egenkontroll i lakseslakterier.

Bakterier i slekten Mycobacterium kan angripe torsk.

- Noen av dem kan være problematisk for mennesker. Må ikke forveksles med tuberkulosebakterien som er i samme slekt. I praksis er dette ikke et problem i Norge, sier Bergh.

Sykdommer du kan få av mat

Hvert år utarbeides det en rapport over hvilke bakterier, virus og parasitter som finnes i maten vår. Den heter zoonoserapporten og viser sykdommer vi får av maten og ved kontakt med husdyr (zoonoser), antall syketilfeller eller dødsfall, og hvilke smittestoffer som finnes i hvilke matvarer.

Rødt kjøtt: Yersiniose (diarè, forårsakes av Yersinia enterocolitica), cambylobacteriose (diarè, forårsakes av Campylobacter), listeriose (feber, abort, blodforgiftning, hjernebetennelse, forårsakes av Listeria-bakterier og rammer oftest svake, eldre. Overlever i kjøleskapstemperatur. 29 tilfeller og syv dødsfall rapportert 2014), E.coli / VTEC (kan finnes i småfe- og storfekjøtt, grønnsaker, upateurisert melk og vann. 151 smittet i 2014), trikinose (gir muskelsmerter og i ekstreme tilfeller død. Forårsakes av en parasitt som utvikler seg til larver i tarmen hos mennesker, beveger seg fra tarm til muskler. Ingen norske tilfeller rapportert siden 1980), toksoplasmose (feber, muskelsmerter, slapphet, abort, fosterskade, personer med svekket immunforsvar kan bli alvorlig syke eller dø. Forårsakes av parasitten Toxoplasma gondii).

Hvitt kjøtt: Salmonellose (diarè, forårsakes av Salmonella-bakterier), cambylobacteriose (diarè, forårsakes av Campylobacter).

Villfisk: Kan ha parasitter (kveis), som bør fjernes.

Grønnsaker: Toksoplasmose (feber, muskelsmerter, slapphet, abort, fosterskade. Personer med svekket immunforsvar kan bli alvorlig syke eller dø. Forårsakes av parasitten Toxoplasma gondii).

Pasta/ris: Oppkast/kvalme (forgiftning av Bacillius ceceus-bakterien). Denne er varmebestandig og overlever koketemperatur. Ingen kjente dødsfall som følge av forgiftning med denne bakterien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen
Siste nytt
21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus