Prøv blomster i maten

Blomstringen er over i Norge for i år, men i Colombia blomstrer det som aldri før – også på et helt nytt marked.

Blomkarsen skal ha en pepperaktig smak som minner om karse ifølge ernaeringsportalen.no.
Blomkarsen skal ha en pepperaktig smak som minner om karse ifølge ernaeringsportalen.no.

Folk i Japan, Thailand og Mexico har lenge brukt blomster i sine tradisjonelle retter. Men det å bruke blomster i matlagingen har fått en ny vår, etter at stjernekokker i Frankrike og Spania begynte å bruke det i salater og som dekorasjoner.

Se også: Kan småkryp erstatte lørdagsgodteriet?

Colombia er en av verdens største eksportører av blomster, med en årlig omsetning på én milliard dollar. Gründer Daniel Aristizabal forsøker nå å utvide markedet, og dyrker derfor spiselige, økologiske blomster han selger til hoteller og restauranter.

Stemorsblomsten smaker som salat ifølge ernaeringsportalen.no. Den er fin å bruke som kakepynt.
Stemorsblomsten smaker som salat ifølge ernaeringsportalen.no. Den er fin å bruke som kakepynt.

– Det finnes mellom 250 og 300 ulike spiselige blomster i verden, sier Aristizabal til AFP.

Les også: Verdens beste matbyer for turister

Alejandro Gutierrez er utdannet biolog og kokk , og jobber ved restauranten Salvo Patria i Bogota. Han sier det ikke bare er dekorative fordeler med å bruke blomster i maten.

– Det finnes en rekke vitaminer og mineraler i blomster, og det er derfor veldig intersant og verdifullt å bruke dem som et næringsrikt element, sier Gutierrez.

Det finnes flere spiselige blomster også i norske hager. Den kan være verdt å ta en sjekk når våren og sommeren banker på igjen. Kanskje

finner du blomster som kan sette en ekstra spiss på middagen?

Agurkurten smaker som navnet sier, litt som agurk ifølge ernaeringsportalen.no.
Agurkurten smaker som navnet sier, litt som agurk ifølge ernaeringsportalen.no.

Personvernpolicy