Statsbudsjettet 2016:

Regjeringen vil gjøre sukkerfri saft billigere

<p>DROPPER EGEN BRUSAVGIFT: Regjeringen anser ikke en særskilt avgift på brus som et godt virkemiddel i et folkehelseperspektiv, og foreslår heller å halvere avgiften på saft og sirup som ikke er tilsatt sukker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
DROPPER EGEN BRUSAVGIFT: Regjeringen anser ikke en særskilt avgift på brus som et godt virkemiddel i et folkehelseperspektiv, og foreslår heller å halvere avgiften på saft og sirup som ikke er tilsatt sukker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Regjeringen foreslår å halvere avgiften for alkoholfrie drikkevarer som er basert på frukt, bær eller grønnsaker, uten tilsatt sukker.

I behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2015 vedtok Stortinget at regjeringen skulle gjøre en vurdering av hvordan en «særskilt avgift på brus vil virke i et folkehelseperspektiv». I sitt forslag til statsbudsjett for 2016 skriver regjeringen at det ikke finnes noen god helsemessig begrunnelse for et avgiftsmessig skille mellom kullsyreholdig og kullsyrefrie drikkevarer.

«Et slikt skille innebærer eksempelvis at kunstig søtet drikke med kullsyre kan få høyere avgift enn annen drikke med tilsatt sukker», heter det i dokumentet.

Regjeringen foreslår i stedet at det innføres halv avgiftssats for saft og sirup basert på frukt, bær eller grønnsaker, uten tilsatt sukker.

– Klarer ikke å glede meg

Forslaget fra regjeringen blir ikke mottatt med jubel i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Direktør Petter Nome sier brus allerede er avgiftsbelagt.

– Det å glede seg over at regjeringen ikke innfører enda en avgift på brus klarer jeg ikke. En halvering av avgift på sukkerfri saft har liten betydning for våre medlemmer, sier Petter Nome til ABC Nyheter.

Les også: Regjeringen bruker rekordmye oljepenger

– Kan bidra til at vann erstattes med kunstig søtet drikke

Dagens avgift på alkoholfrie drikkevarer omfatter saft og sirup med tilsatt sukker eller kunstig søtstoff. Saft og sirup basert på frukt, bær eller grønnsaker har noe høyere innhold av næringsstoffer enn annen avgiftslagt drikke. Saft og sirup basert på frukt, bær og grønnsaker kan imidlertid inneholde til dels betydelige mengder tilsatt sukker, heter det i forslaget.

Saft og sirup med tilsatt sukker skal beholde ordinær avgiftssats.

Regjeringen håper dette vil bidra til et redusert forbruk av sukker i drikkevarer, men erkjenner at det kan føre til at vann som tørstedrikk erstattes av drikker med kunstig søtning:

«Et avgiftsmessig skille i favør av saft og sirup uten tilsatt sukker vil stimulere til økt forbruk av slike produkter. Dette kan bidra til redusert forbruk av sukker i drikkevarer, men kan også medføre at vann som tørstedrikk i noen grad erstattes av produkter med kunstig søtning. Kunstig søtet drikke inneholder dessuten syre som kan være skadelig for tennene. I en rapport fra 2014 konkluderte Vitenskapskomiteen for mattrygghet med at et normalt forbruk av kunstige søtningsstoffer er trygt», heter det i forslaget.

Les alt om statsbudsjettet her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus