Meny

Derfor er du sulten hele tiden

VELG RIKTIG: Hvis du velger mye fet mat, kan det være grunnen til at du føler deg sulten hele tiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VELG RIKTIG: Hvis du velger mye fet mat, kan det være grunnen til at du føler deg sulten hele tiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er spesielt én type mat du absolutt bør styre unna.

Berit Nordstrands beste tips mot sult i tide og utide:

 1. Sett sammen måltidet av rene og naturlig fete råvarer, tilstrekkelig fisk og sjømat og mer grønnsaker, nøtter og frø.
 2. Mer fiberrik mat - gjerne betaglukanrik havre og bygg
 3. Dekk halve tallerkenen med plantefór.
 4. Langsomme karbohydrater - velg lav GI-frukt som eple, pære, plomme og nektarin. Styr unna de raffinerte hvite kaloriene som hvitt sukker, hvit ris, lys pasta og moderne hvetemel.
 5. Velg godt og variert protein fra ren fisk, rent kjøtt/pølser med høy kjøttandel og proteinrike planter som belgfrukt og brokkoli.
 6. Fordel måltidene jevnt gjennom døgnet og til 3-4 hovedmåltider.
 7. Spis langsomt, dvs. tygg maten godt.
 8. Ta spisepauser hvor du legger ned bestikket.
 9. Driv regelmessig fysisk aktivitet - det hjelper apetittreguleringen
 10. Drikk vann som tørstedrikk.


Mulige årsaker til at du blir fort sulten igjen:

 • Du spiser for lite
 • Maten du velger gir for lite tyggemotstand
 • Tarmene får for lite å jobbe med
 • Måltidene har få smaker
 • Maten inneholder lite fiber


Mat som metter godt:

 • Bønner
 • Linser
 • Egg
 • Fisk
 • Magert kjøtt
 • Cottage cheese
 • Skyr
 • Mager kesam
 • Grove kornvarer
 • Fiberrike grønnsaker
 • Grønne bladgrønnsaker

(Kilde: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky)


Mat som bare metter der og da:

 • Fete sauser
 • Fet eller frityrstekt kjøttmat
 • Kaker
 • Sjokolade
 • Snacks
 • Sterkt bearbeidet mat

(Kilde: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky)


Forskere snakker om to typer metthet.

– Den ene gjør at du slutter å spise mot slutten av et måltid, og den andre bestemmer hvor lang tid det går før du spiser neste gang, sier ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky.

Lite tilfredsstillende

Om du opplever å bli sulten kort tid etter at du har spist, kan det ifølge Arsky hende at måltidet du spiste ikke var tilfredsstillende nok av en eller flere årsaker.

Kanskje spiste du rett og slett for lite mat, eller kanskje var det for lite å tygge på, slik at hjernen ikke fikk metthetssignaler.

– Eller det kan ha vært så få smaker på tallerkenen din at hjernen ikke ble tilfredsstilt, eller for lite fiber til at magen fikk nok å jobbe med, legger hun til.

Les også: Flere grunner til plutselig hårtap

Velg rene proteiner

Et godt sammensatt måltid er viktig hvis du vil kjenne deg mett helt til neste gang du skal spise.

Generelt metter rene proteiner best, sier Arsky.

Rene proteiner finner du blant annet i bønner, linser, egg, fisk, magert kjøtt, kylling uten skinn, cottage cheese, skyr og mager kesam.

Dernest metter grove kornvarer og fiberrike grønnsaker godt.

– Det betyr mørkt, tungt brød, grovt knekkebrød, fullkornspasta, rotgrønnsaker og igjen bønner og linser.

Les også: Ikke kast dere over de glu­ten­frie pro­duk­tene før barnet har prøvd dette

Berg- og dalbane

I andre enden av skalaen finner du søt og fet mat.

Fet mat sender svært få metthetssignaler til hjernen, og vi overspiser derfor lett på fete sauser og fet kjøttmat.

– Omtrent en halv time etter inntak føler du deg på topp, men så daler blodsukkeret raskt. Gjerne lengre ned enn før du spiste den søte maten, og dette utløser sultsignaler, forklarer Arsky.

Mange vil da fylle på med mer søtt, og så er berg- og dalbanen i gang.

Les også: Fant ingen negative helse­ef­fek­ter av mettet fett

Dropp frityrstekt mat

Kombinasjonen av fet og søt mat er altså ikke smart hvis du er ute etter varig metthet.

Kaker, sjokolade, snacks og frityrstekte nuggets med sweet and sour-saus fyller kanskje magen en kort stund, men du ender med å gi kroppen masse kalorier som ikke gir metthet.

Dermed spiser du for mye i måltidet og blir raskt sulten på mer.

– Alt fett har likevel ikke denne virkningen. Fet fisk med mye omega 3, valnøtter, linfrø med omega 3 og tran ser ut til å gi hjernen rikelig med metthetssignaler på grunn av at vi har omega 3-spesifikke smaksløker, sier hun.

Les også: – Ekstrem kresenhet kan være tegn på psykiske plager hos småbarn

Plass til mer

– Forklaringen på stadig matsug kan være at ditt innebygde signalsystem, nederst i fordøyelsessystemet, ikke blir aktivert fordi du spiser feil mat, bekrefter lege og forfatter Berit Nordstrand.

Hun forklarer at metthetshormonene, som skal produseres når mat fordøyes i siste del av tynntarmen, ikke blir frigitt i tilstrekkelig grad hvis maten du spiser glir rett forbi.

– Konsekvensen av det er at hjernen ikke får like tydelig beskjed om at nå har du spist og er god og mett. Da får du plass til mer mat før du kjenner deg forsynt, og i tillegg går det kanskje bare en liten time før du igjen begynner å småspise, sier hun.

Les også: – Spiste bare grøt og smerte­stil­lende og lurte på hvorfor han alltid hadde vondt

Velg grønne bladgrønnsaker

Eksempler på slik mat er moderne, sterkt bearbeide produkter.

Denne maten krever lite arbeid i tarmen og tas raskt opp, slik at den nederste delens metthetshormoner ikke i like stor grad aktiveres.

– Da kan du altså bli sulten igjen etter kort tid. Samme antall kalorier satt sammen av fiberrike, rene råvarer, som krever en del fordøyelse, kan imidlertid gi en helt annen metthetsfølelse og tilfredshet, sier Nordstrand.

Hun forteller at studier tyder på at mat som inneholder membraner fra grønne bladgrønnsaker, såkalte thylakoider, i større grad utløser metthetshormoner i tynntarmen.

– Når du spiser mer grønne bladgrønnsaker, ser det ut til at disse bidrar til at du kjenner deg tilfredsstilt uten å måtte småspise hele tiden, sier hun.

Les også: – Livs­stil har mer å si enn arv

Unngå småspising

Det er sulthormonet grehlin som får deg til å spise.

Dette hormonet produseres i magesekken og av celler i bukspyttkjertelen.

– Sulthormonet påvirker også nervesystemet, slik at nervecellene lettere tilpasser seg omgivelsene og lærer nye prosesser. Studier tyder nå på at det kan være lettere å lære og å huske lærdom når grehlin-nivået stiger, og flere signalsystemer i kroppen har godt av veldefinerte måltider og perioder uten matinntak, sier Nordstrand.

Les også: Nordisk kosthold er bra for hjertet

Av denne grunn mener hun det er viktig å ikke småspise hele tiden.

– Også metthetshormonet leptin har betydning. Leptin produseres i fettvev, og overvektige har et høyere leptin-nivå i blodet enn normalvektige. Mye tyder på at du utvikler toleranse mot leptin slik at hjernen slutter å ta i mot metthetssignaler fra leptin, og du som er overvektig greier å spise mye mer før du blir forsynt, forteller hun.

Les også: – Ikke kutt ut gluten på egenhånd

Brokkoli til fisken

Hvordan du setter sammen måltidene dine er viktig både for hvor mett du føler deg og for hvordan næringsstoffene tas opp i kroppen.

Ifølge Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet kan riktig tilbehør til fet fisk påvirke forbrenningen av fiskefett i kroppen. Dersom du sammen med et stykke laks spiser andre matvarer som inneholder såkalte bioaktive komponenter, kan du bidra til å påvirke opptaket av fettsyrer. I en fersk doktoravhandling kommer det frem at brokkoli og bygg har en positiv påvirkning, sier hun.

Fettet i fisken ble fordøyd saktere, og kroppen satte i gang mekanismene som gir hjernen beskjed om at når det er nok mat.

Les også: – Usunn mat kan gjøre deg slapp og umotivert

Bra mat for tarmfloraen

– I tillegg vil dine matvalg påvirke utvalget av bakterier i tarmen, noe som igjen påvirker fordøyelse og omsetning av kalorier i kroppen din, sier hun.

Det kan ifølge legen se ut til at en forstyrret tarmflora faktisk både kan forstyrre din sinnsstemning og øke din kroppsvekt.

– Det gjøres nå mye spennende forskning på bakteriesamfunnets betydning for overvekt og type 2-diabetes, men man kan i alle fall si sikkert at en kalori virkelig ikke er en kalori, sier Nordstrand.

Les også:

– Spis bær hver dag, gjerne til hvert måltid

Visste du at du går opp i vekt med for lite mat?

Sulten eller bare litt fysen?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:15 Donald Trump bekreftet at han stiller som presidentkandidat i 202003:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina
Siste nytt
03:42NorgeFNB størst i Bergen i ny måling03:15VerdenDonald Trump bekreftet at han stiller som presidentkandidat i 202003:08NorgeVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37NorgeFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54NorgeFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31NorgeSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus