Derfor er du sulten hele tiden

VELG RIKTIG: Hvis du velger mye fet mat, kan det være grunnen til at du føler deg sulten hele tiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VELG RIKTIG: Hvis du velger mye fet mat, kan det være grunnen til at du føler deg sulten hele tiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er spesielt én type mat du absolutt bør styre unna.

Berit Nordstrands beste tips mot sult i tide og utide:

 1. Sett sammen måltidet av rene og naturlig fete råvarer, tilstrekkelig fisk og sjømat og mer grønnsaker, nøtter og frø.
 2. Mer fiberrik mat - gjerne betaglukanrik havre og bygg
 3. Dekk halve tallerkenen med plantefór.
 4. Langsomme karbohydrater - velg lav GI-frukt som eple, pære, plomme og nektarin. Styr unna de raffinerte hvite kaloriene som hvitt sukker, hvit ris, lys pasta og moderne hvetemel.
 5. Velg godt og variert protein fra ren fisk, rent kjøtt/pølser med høy kjøttandel og proteinrike planter som belgfrukt og brokkoli.
 6. Fordel måltidene jevnt gjennom døgnet og til 3-4 hovedmåltider.
 7. Spis langsomt, dvs. tygg maten godt.
 8. Ta spisepauser hvor du legger ned bestikket.
 9. Driv regelmessig fysisk aktivitet - det hjelper apetittreguleringen
 10. Drikk vann som tørstedrikk.


Mulige årsaker til at du blir fort sulten igjen:

 • Du spiser for lite
 • Maten du velger gir for lite tyggemotstand
 • Tarmene får for lite å jobbe med
 • Måltidene har få smaker
 • Maten inneholder lite fiber


Mat som metter godt:

 • Bønner
 • Linser
 • Egg
 • Fisk
 • Magert kjøtt
 • Cottage cheese
 • Skyr
 • Mager kesam
 • Grove kornvarer
 • Fiberrike grønnsaker
 • Grønne bladgrønnsaker

(Kilde: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky)


Mat som bare metter der og da:

 • Fete sauser
 • Fet eller frityrstekt kjøttmat
 • Kaker
 • Sjokolade
 • Snacks
 • Sterkt bearbeidet mat

(Kilde: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky)


Forskere snakker om to typer metthet.

– Den ene gjør at du slutter å spise mot slutten av et måltid, og den andre bestemmer hvor lang tid det går før du spiser neste gang, sier ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky.

Lite tilfredsstillende

Om du opplever å bli sulten kort tid etter at du har spist, kan det ifølge Arsky hende at måltidet du spiste ikke var tilfredsstillende nok av en eller flere årsaker.

Kanskje spiste du rett og slett for lite mat, eller kanskje var det for lite å tygge på, slik at hjernen ikke fikk metthetssignaler.

– Eller det kan ha vært så få smaker på tallerkenen din at hjernen ikke ble tilfredsstilt, eller for lite fiber til at magen fikk nok å jobbe med, legger hun til.

Les også: Flere grunner til plutselig hårtap

Velg rene proteiner

Et godt sammensatt måltid er viktig hvis du vil kjenne deg mett helt til neste gang du skal spise.

Generelt metter rene proteiner best, sier Arsky.

Rene proteiner finner du blant annet i bønner, linser, egg, fisk, magert kjøtt, kylling uten skinn, cottage cheese, skyr og mager kesam.

Dernest metter grove kornvarer og fiberrike grønnsaker godt.

– Det betyr mørkt, tungt brød, grovt knekkebrød, fullkornspasta, rotgrønnsaker og igjen bønner og linser.

Les også: Ikke kast dere over de glu­ten­frie pro­duk­tene før barnet har prøvd dette

Berg- og dalbane

I andre enden av skalaen finner du søt og fet mat.

Fet mat sender svært få metthetssignaler til hjernen, og vi overspiser derfor lett på fete sauser og fet kjøttmat.

– Omtrent en halv time etter inntak føler du deg på topp, men så daler blodsukkeret raskt. Gjerne lengre ned enn før du spiste den søte maten, og dette utløser sultsignaler, forklarer Arsky.

Mange vil da fylle på med mer søtt, og så er berg- og dalbanen i gang.

Les også: Fant ingen negative helse­ef­fek­ter av mettet fett

Dropp frityrstekt mat

Kombinasjonen av fet og søt mat er altså ikke smart hvis du er ute etter varig metthet.

Kaker, sjokolade, snacks og frityrstekte nuggets med sweet and sour-saus fyller kanskje magen en kort stund, men du ender med å gi kroppen masse kalorier som ikke gir metthet.

Dermed spiser du for mye i måltidet og blir raskt sulten på mer.

– Alt fett har likevel ikke denne virkningen. Fet fisk med mye omega 3, valnøtter, linfrø med omega 3 og tran ser ut til å gi hjernen rikelig med metthetssignaler på grunn av at vi har omega 3-spesifikke smaksløker, sier hun.

Les også: – Ekstrem kresenhet kan være tegn på psykiske plager hos småbarn

Plass til mer

– Forklaringen på stadig matsug kan være at ditt innebygde signalsystem, nederst i fordøyelsessystemet, ikke blir aktivert fordi du spiser feil mat, bekrefter lege og forfatter Berit Nordstrand.

Hun forklarer at metthetshormonene, som skal produseres når mat fordøyes i siste del av tynntarmen, ikke blir frigitt i tilstrekkelig grad hvis maten du spiser glir rett forbi.

– Konsekvensen av det er at hjernen ikke får like tydelig beskjed om at nå har du spist og er god og mett. Da får du plass til mer mat før du kjenner deg forsynt, og i tillegg går det kanskje bare en liten time før du igjen begynner å småspise, sier hun.

Les også: – Spiste bare grøt og smerte­stil­lende og lurte på hvorfor han alltid hadde vondt

Velg grønne bladgrønnsaker

Eksempler på slik mat er moderne, sterkt bearbeide produkter.

Denne maten krever lite arbeid i tarmen og tas raskt opp, slik at den nederste delens metthetshormoner ikke i like stor grad aktiveres.

– Da kan du altså bli sulten igjen etter kort tid. Samme antall kalorier satt sammen av fiberrike, rene råvarer, som krever en del fordøyelse, kan imidlertid gi en helt annen metthetsfølelse og tilfredshet, sier Nordstrand.

Hun forteller at studier tyder på at mat som inneholder membraner fra grønne bladgrønnsaker, såkalte thylakoider, i større grad utløser metthetshormoner i tynntarmen.

– Når du spiser mer grønne bladgrønnsaker, ser det ut til at disse bidrar til at du kjenner deg tilfredsstilt uten å måtte småspise hele tiden, sier hun.

Les også: – Livs­stil har mer å si enn arv

Unngå småspising

Det er sulthormonet grehlin som får deg til å spise.

Dette hormonet produseres i magesekken og av celler i bukspyttkjertelen.

– Sulthormonet påvirker også nervesystemet, slik at nervecellene lettere tilpasser seg omgivelsene og lærer nye prosesser. Studier tyder nå på at det kan være lettere å lære og å huske lærdom når grehlin-nivået stiger, og flere signalsystemer i kroppen har godt av veldefinerte måltider og perioder uten matinntak, sier Nordstrand.

Les også: Nordisk kosthold er bra for hjertet

Av denne grunn mener hun det er viktig å ikke småspise hele tiden.

– Også metthetshormonet leptin har betydning. Leptin produseres i fettvev, og overvektige har et høyere leptin-nivå i blodet enn normalvektige. Mye tyder på at du utvikler toleranse mot leptin slik at hjernen slutter å ta i mot metthetssignaler fra leptin, og du som er overvektig greier å spise mye mer før du blir forsynt, forteller hun.

Les også: – Ikke kutt ut gluten på egenhånd

Brokkoli til fisken

Hvordan du setter sammen måltidene dine er viktig både for hvor mett du føler deg og for hvordan næringsstoffene tas opp i kroppen.

Ifølge Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet kan riktig tilbehør til fet fisk påvirke forbrenningen av fiskefett i kroppen. Dersom du sammen med et stykke laks spiser andre matvarer som inneholder såkalte bioaktive komponenter, kan du bidra til å påvirke opptaket av fettsyrer. I en fersk doktoravhandling kommer det frem at brokkoli og bygg har en positiv påvirkning, sier hun.

Fettet i fisken ble fordøyd saktere, og kroppen satte i gang mekanismene som gir hjernen beskjed om at når det er nok mat.

Les også: – Usunn mat kan gjøre deg slapp og umotivert

Bra mat for tarmfloraen

– I tillegg vil dine matvalg påvirke utvalget av bakterier i tarmen, noe som igjen påvirker fordøyelse og omsetning av kalorier i kroppen din, sier hun.

Det kan ifølge legen se ut til at en forstyrret tarmflora faktisk både kan forstyrre din sinnsstemning og øke din kroppsvekt.

– Det gjøres nå mye spennende forskning på bakteriesamfunnets betydning for overvekt og type 2-diabetes, men man kan i alle fall si sikkert at en kalori virkelig ikke er en kalori, sier Nordstrand.

Les også:

– Spis bær hver dag, gjerne til hvert måltid

Visste du at du går opp i vekt med for lite mat?

Sulten eller bare litt fysen?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:40 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning
Siste nytt
02:40NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus