Meny

Bli kvitt søtsuget: Holder du ut en uke er mye gjort

SØTSUG: Om du på en rask måte vil bli kvitt sukkersuget, er oppskriften enkel: Kutt ut all mat med sukker og søtsaker i én uke, også halv- og helfabrikatene som inneholder mye skjult sukker, skriver ernæringsfysiolog Fredrik Paulún. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

På tide å ta opp kampen mot søtsuget (igjen)?!

Low carb, high quality (LCHQ) er et nytt begrep i kampen mot søtsug. Begrepet brukes av Fredrik Paulún i boken SUKKERFRI – 50 snarveier ut av søtsuget. Paulún er en anerkjent, svensk ernæringsfysiolog som har skrevet en rekke bøker. Han mener LCHQ er kostholdet du bør satse på om du vil leve sukkerfritt og sunt.

– For den som er svak for sukker og får negative effekter av det, er LCHQ det perfekte kostholdet, hevder Paulún.

I LCHQ-kostholdet finnes det ikke noen kaloribegrensning, men maten er så mettende at de fleste overvektige likevel går ned i vekt ved å spise denne maten, skriver han. For å bli kvitt søtsuget, er det avgjørende å få kontroll på blodsukkeret.

Les også: Så mye sukker er det i leske­drik­kene

Stabilt blodsukker

Paulún anbefaler at vi halverer karbohydratinntaket, til rundt 20–30 prosent. Hvis vi reduserer karbohydratinntaket, vil blodsukkerkurven bli mindre bratt, og vil dermed gi mindre insulin. Og mindre insulin er bra både for helsen og vekten. 40–50 prosent av energien vi får i oss, bør komme fra fett, mener Paulun. For en gjennomsnittsnordmann utgjør fett i dag rundt 35 prosent av matinntaket.

Paulún hevder det er lett å leve sukkerfritt med LCHQ-kostholdet. Med dette kostholdet vil du spise regelmessige måltider, maten har lav glykemisk indeks (GI) og inneholder mindre karbohydrater. Alt dette bidrar til stabilt blodsukker.

Dessuten inneholder denne kosten relativt mye protein- og fett. Det gir kroppen energi og metter, noe som gjør at hjernen din ikke reagerer på energimangel og sender sterke signaler til deg om å spise sukker og fett.

LCHQ innebærer videre at du skal bevege deg regelmessig, noe som også er en sikker måte å redusere sukkerbehovet på, ifølge Paulún.

Les også: Fant ingen negative helse­ef­fek­ter av mettet fett

Rødvin mot søtsug

Rødvin står også på menyen i LCHQ. Rødvin inneholder nemlig store mengder antioksidanter og annet sunt, og frigjør signalstoffet dopamin, noe kroppen også ville ha frigjort om du spiste sukker.

Paulún anbefaler i tillegg å krydre maten mer fordi flere typer krydder har vist seg å balansere blodsukkeret.

Les også: Se opp for det skjulte saltet

Syv dager er nok

Om du på en rask måte vil bli kvitt sukkersuget, er oppskriften enkel: Kutt ut all mat med sukker og søtsaker i én uke, også halv- og helfabrikatene som inneholder mye skjult sukker. Greier du det, skal mye være gjort, ifølge Paulún. Etter én uke uten sukker, synker hormonet ghrelin i kroppen til et nivå som for de fleste gjør det mulig å avstå fra godteri, kaker og brus.

Ghrelin er et hormon som frigjøres i magesekken og er knyttet til sultfølelse og søtsug.

Dette virker også motsatt: Du har sikkert opplevd hvordan økt inntak av sukker noen dager på rad gjør det veldig vanskelig å bryte sukkervanen etterpå. Men om du derimot lykkes med å motstå suget, minsker det gradvis frem til det ebber ut.

Les også: – Spis bær hver dag, gjerne til hvert måltid

Vanskelig å motstå

For noen av oss er det imidlertid vanskelig å motstå, selv med et nokså lavt ghrelinnnivå.

Det kan komme av lave nivåer av signalsubstansene dopamin og serotonin, som er med på å styre appetitt, humør og motivasjon. Da anbefaler Paulún å gjøre ting som gir deg tilfredsstillelse, slik som trening, omgang med venner, musikk og reiser, men også kaffe, te og god mat forhøyer nivåene.

Et for lavt inntak av karbohydrater eller ren energimangel er en annen trigger for søtsug.

Å spise karbohydrater med lav GI, samt en anstendig mengde proteiner, holder ghrelinnivået – og dermed søtsuget – nede, mener Paulún.

Les også: – Mindre mett av fruktose enn glukose

– Litt søtt er ok

Ikke alle er enig med Paulún i at det er et mål for alle å kutte ut alt som er søtt. Ernæringsfysiolog Camilla Andersen ved Opplystningskontoret for frukt og grønt er en av dem. Hun er imidlertid enig i sammenhengen mellom søtsug og blodsukker.

– Søtsug oppstår gjerne når blodsukkeret blir for lavt fordi man ikke har spist regelmessig, sier Andersen.

– Å spise regelmessig er en god måte å unngå søtsug på. Sug etter søtt er en biologisk og følelsesmessig intens trang til å spise, gjerne noe bestemt, sier hun.

Hun har ingen tro på at friske mennesker som ikke har spesielle plager eller en sykdom, bør kutte ut søtt helt og holdent.

– Søtt er godt og gir oss glede. Selv om vi skal passe på helsen, må vi ikke glemme at vi også har en mental helse å ta vare på. Men vi er også forskjellige. Mens det for noen er best å kutte det søte helt ut for å unngå å spise for mye av det, kan det for andre være nok å ha en plan for hvor ofte og hvor mye man unner seg, mener hun.

Uansett er det viktig at du trives med det du legger opp til, og ikke har så strengt regime på kostholdet at livskvaliteten blir lav i stedet for blodsukkeret.

Les også: Helse­top­per vil sukker til livs med økt avgift

– Handler om kos og trøst

For mange handler det søte om kos og trøst. Ordet trøstespising er ikke tatt ut av luften.

– Har du vanskelig for å stå imot søtsuget, kan det ligge psykologiske årsaker bak som det da er viktigere å ta tak i enn å prøve å holde seg unna alt det søte i enhver anledning, sier hun.

Å nekte seg alt du egentlig har lyst på, fører gjerne bare til at du ikke orker, og sprekker, legger hun til.

Les også: – Dette smaker bar­ber­skum med sukker!

Sunt kombinert med søtt

Hennes tips for å møte søtsuget er å blande noe sunt med det søte. For eksempel jordbær, som passer perfekt til søtt.

– Dypp dem gjerne i sjokolade i bytte mot smågodtet på lørdag. Da har du kommet mye bedre ut ernæringsmessig, samtidig som du får tilfredsstilt det å kose deg. Det finnes både frukt og bær som har lavt innhold av karbohydrater og som har svakere påvirkning på blodsukkeret.

– Honningmelon, vannmelon og pære er eksempel på frukt med lavere innhold av karbohydrater. Bær som jordbær og bringebær har enda lavere karbohydratinnhold enn frukten igjen. Det handler uansett om mengder og hyppighet, sier ernæringsfysiolog Andersen.

Les også: Sjekk om du trenger sukker under trening

– Vær forsiktig med rødvin

Cathrine Bogen Heitmann er ernæringsfysiolog ved Grenland helsesenter. Hun er lite positiv til Paulúns anbefaling om å drikke rødvin mot søtsug.

– Vi vet at antioksidanter som er i rødvin kan være gunstig for helsen, men hvis man skal anbefale folk å ta et glass vin hver gang de føler søtsug, tror jeg de vil ende opp med et langt større problem enn de hadde i utgangspunktet.

Hun mener også at det blir for enkelt å si at karbohydrater er enten sunt eller usunt, da påvirkningen på helsen og vekten er ganske forskjellig for kostfiber og sukker.

– Med et så lavt inntak av karbohydrater som anbefales her, vil man vanskelig kunne få i seg nok vitaminer og mineraler fra frukt og grønnsaker, og kostens innhold av kostfiber vil sannsynligvis bli for lav, sier hun.

Les også:

– Spis bær hver dag, gjerne til hvert måltid

Visste du at du går opp i vekt med for lite mat?

– Mørk sjokolade regnes som en grønnsak, mener lege

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Guaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 Daniel Craig på plass på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenGuaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeDaniel Craig på plass på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus