Økning i antall HIV-smittede nordmenn over 50 år

Norge er blant landene der det er påvist økning i HIV-tilfeller blant voksne over 50 år. Samtidig går tallet ned blant ungdom. Foto: NTB Scanpix
Norge er blant landene der det er påvist økning i HIV-tilfeller blant voksne over 50 år. Samtidig går tallet ned blant ungdom. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av seks nylige diagnostiserte hiv-pasienter i Europa er over 50 år. Norge er blant landene som opplever økning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En HIV-diagnose er ikke lenger likestilt med en dødsdom. Den medisinske oppfølgingen er god, og HIV-positive lever tilnærmet like lenge som HIV-negative.

En fersk studie viser at stadig flere får diagnosen senere i livet, etter de har fylt 50 år.

I studien, som er publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet HIV, forteller en gruppe forskere ved European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) at de over en periode på 12 år har sett nærmere på faktorer for påvist HIV-diagnose hos eldre voksne i de 31 landene som inngår i EU/EØS.

Ved hjelp av rutinemessige årlige data fra de 31 landene, som rapporteres inn til det europeiske overvåkingssystemet, kunne forskerteamet analysere nye HIV-diagnoser blant personer i alderen 15 år og oppover.

– Våre funn tyder på en ny retning for hvordan HIV-epidemien utvikler seg, og vi ser en jevn økning i antall nye diagnoser blant eldre voksne i regionen, sier vitenskapelig leder ved ECDC Lara Tavoschi til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Møt 66 år gamle Ron, et levende bevis på at HIV ikke er det samme som en dødsdom

Opp for Tyskland, Estland og Malta

Antallet nye HIV-diagnoser i aldersgruppen 50+ har ifølge forskerne økt med 2,1 prosent hvert år mellom 2004 og 2015. I 2015 utgjorde personer fra 50 år og oppover 17,3 prosent av de nye HIV-tilfellene som ble diagnostisert i Europa.

Spredningen av viruset skjer i størst grad mellom heterofile.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland, Irland og Belgia er blant 16 land der det meldes om økning av antall HIV-diagnoser blant personer som har mer enn 50 somre på livslinjen. Øverst på statistikken kommer Estland, Latvia og Malta, hvor mer enn syv nye tilfeller ble diagnostisert per 100.000 eldre voksne i 2015. Kun Portugal opplever nedgang i antallet nye HIV-diagnoser.

Økning blant eldre nordmenn

For Norges del melder forskerne at antall nye HIV-diagnoser går ned blant ungdommer, samtidig som det øker med mer enn 3,6 prosent blant voksne over 50. Storbritannia opplever samme utvikling som Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et resultat av vellykkede bevissthetskampanjer som kanskje ikke har vært like målrettet mot eldre voksne, sier Tavoschi til CNN.

– Vi må sette økt fokus på bevissthetskampanjer blant eldre aldersgrupper, fortsetter hun.

122.000 smittet uten å vite det

I 2016 ble det diagnostisert 220 nye HIV-smittede i Norge, en marginal nedgang fra 2015 hvor 221 fikk diagnosen, ifølge Folkehelseinstituttet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener imidlertid det er store mørketall når det gjelder HIV-smitte i Europa. I forbindelse med Verdens aids-dag 1. desember i 2016 slapp WHO en ny rapport:

– ECDC ( det Europeiske smittevernbyrået) anslår at rundt 122 000 mennesker i EU og EØS for øyeblikket er hiv-smittede uten å vite det. Det er 1 av 7 mennesker med hiv i regionen, sa ECDCs direktør Andrea Ammon i en pressemelding.

Les også: Slik blir du IKKE smittet av HIV

VIDEO: Ikke alle våger å kysse danske Melissa

Fakta om hiv

* Hiv er et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for infeksjoner og sykdom.

* Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner.

* ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Det finnes ingen kurerende behandling for hivinfeksjon. Viruset kan føre til alvorlig sykdom og død, men med dagens behandling er leveutsiktene svært gode sammenlignet med tidligere. Med dagens behandling kan man leve et langt liv med redusert risiko for alvorlige sykdomskomplikasjoner.

* Viruset smitter via kroppsvæsker, og de kroppsvæskene som inneholder nok virus til smitte er blod, sæd, skjedesekret og morsmelk.

* Seksuell kontakt er den vanligste smittemåten. Over 90 prosent av smitte skjer ved seksuell kontakt.

* Typiske symptomer på smitte er feber, vondt i halsen, utslett, forstørrede lymfeknuter og muskel- og leddsmerter.

* Du kan teste deg for hiv og få svar i løpet av sekunder - helt gratis.

Her er steder du kan teste deg: https://helsenorge.no/undersokelse-og-behandling/hurtigtest-for-hiv

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les også:

– 700 nordmenn vet ikke at de er hiv-smittet

HIV-positive kvinner opplever tvangsfjerning av livmor

UNICEF tar i bruk droner i kampen mot hiv og aids

«Ved å vere open har eg gjort det til ein litt mindre ting»