Oxfam: Rike land hindrer medisin til fattige

Rike land motarbeider aktivt FNs arbeid med å gjøre livsviktige medisiner mer tilgjengelig for fattige, mener Oxfam.
Rike land motarbeider aktivt FNs arbeid med å gjøre livsviktige medisiner mer tilgjengelig for fattige, mener Oxfam. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rike land motarbeider FNs arbeid med å gjøre medisiner billigere og mer tilgjengelig for fattige land, hevder hjelpeorganisasjonen Oxfam.

I en ny rapport skriver Oxfam at FN-innsatsen blir motarbeidet av rike land som USA, Sveits, Tyskland, Storbritannia og Japan.

– Millioner av mennesker blir nektet legemidler på unødvendig og skammelig vis på grunn av de oppblåste prisene til legemiddelindustrien, sier Oxfam-direktør Winnie Byanyima i en pressemelding.

I fjor kom FNs ekspertpanel om legemiddeltilgang med en rekke anbefalinger for hvordan fattige skal få bedre tilgang til medisiner. En av de viktigste var å sette til side patentbeskyttelsen slik at det blir mulig å produsere billigere versjoner av livsviktige legemidler.

Men dette har både rike land under ledelse av USA, legemiddelindustrien og EU-kommisjonen kraftig motsatt seg, ifølge Oxfam, som krever at FN-sjef António Guterres setter saken på dagsordenen i 2018.

Hjelpeorganisasjonen peker på at én av tre verdensborgere mangler tilgang til viktige medisiner, mens 100 millioner mennesker hvert år havner i fattigdom på grunn av store helseutgifter.

I Sør-Afrika koster for eksempel behandling med brystkreftmedisinen Herceptin 38.000 dollar i året, mer enn fem ganger så mye som gjennomsnittsinntekten for husholdningene, mens det er mulig å produsere og selge den samme medisinen for så lite som 245 dollar, ifølge Oxfams tall. Mer enn 3.000 sørafrikanske kvinner dør hvert år av brystkreft.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden