Hvordan bli kvitt forkjølelse:

Lurer du på hvordan du blir kvitt forkjølelsen?

BLI KVITT FORKJØLELSE: Ekspertene har 8 råd til deg som vil bli kvitt forkjølelsen. Foto: Gettyimages.com.
BLI KVITT FORKJØLELSE: Ekspertene har 8 råd til deg som vil bli kvitt forkjølelsen. Foto: Gettyimages.com.

Her er ekspertenes forebyggende råd mot forkjølelse.

Forkjølelse er de symptomene som oppstår to-tre dager etter at man har blitt smittet med et forkjølelsesvirus.

- Forkjølelse skyldes oftest et virus, men det kan en sjelden gang være en bakterie som kan gi lignende symptomer, sier lege ved Regnbuen Helsesenter, Stig Bruset.

De fleste av oss kan være bærere av disse virusene eller være utsatt for smitte uten å bli syke.

Slik oppstår forkjølelsen

- Hvis immunsystemet er svekket grunnet stress, lite søvn, mangel på vitamin D eller andre viktige næringsstoffer, er risikoen større for å bli syk. Kulde er kjent for å kunne nedsette immunforsvaret og kan øke risikoen for sykdom både i luftveiene og i urinveiene, sier han.

Vær også oppmerksom på komplikasjoner som kan komme etter en forkjølelse.

- Når man er syk er immunsystemet litt slått ut av infeksjonen og det gjør oss mer utsatt for andre infeksjoner i tillegg, sier lege og patolog Pål Branæs.

Immunforsvaret vårt har nemlig flere ansvarsområder. Når det er opptatt med en infeksjon nede i luftveiene har andre virus eller bakterier lett for å etablere seg og dermed skape sykdom i ører, mandler eller bihuler.

Les også: Alt du trenger å vite om forkjølelse

Hva hjelper mot forkjølelse?

Hvorvidt gjelder å forkorte forkjølelsen, er det i bunn og grunn ingenting som er medisinsk anerkjent at hjelper. Det bekrefter overlege ved Folkehelseinstituttet, Jørgen Vildershøj Bjørnholt.

- Det er vanskelig å kvalitetssikre råd for forkjølelse, siden det alltid vil være en diskusjon om dokumentasjon. Jeg vil heller påpeke viktigheten av at medisiner skal brukes i henhold til bruksanvisning, at alle medisiner kan gi bivirkninger og at det kun dreier seg om lindring av symptomer, sier han.

Ifølge overlegen gjelder også dette anerkjente råd som å innta solhatt og

Influensa eller forkjølelse?

Både influensa og forkjølelse er forårsaket av virus, men det er forskjellige virus som står bak. Ifølge amerikanske Centers for Disease Control and Prevention, og U.S Food and Drug Administration, kan følgende si noe om hva som er hva:

- Generelt er influensa verre og mer langvarig enn forkjølelse, og symptomer som feber, kroppssmerter, hodepine, ekstrem slitenhet og tørrhoste er mer intense.

- Ved forkjølelse er det vanligere å være snørrete, tett i nesen, eller sår i halsen.

- Typisk for influensa er høy feber og høy grad av sykdomsfølelse i nærmere én uke. Ofte trenger man ytterligere en uke på å komme til hektene igjen.

- Forkjølelse gir generelt ikke alvorlige helseproblemer som lungebetennelse, bakterieinfeksjoner eller sykehusinnleggelse.

Kilde: nhi.no

c-vitaminer mot forkjølelse.

- Ser man på rådene som gis, så handler de om at sunne folk ikke blir så syke som dem som allerede hangler litt, er slitne eller ikke spiser godt, sier Bjørnholt.

- Spis sunt, både for å forebygge og for å bli fortere frisk. Vær i ro og unngå fysiske overanstrengelser mens du er syk. Bruk i det hele tatt sunn fornuft, legger han til.

Les også: Så lenge bør du holde deg borte fra jobb når du har vært syk

Forkjølelse og antibiotika

Bjørnholt er opptatt av at vi ikke skal behandle forkjølelse med antibiotika.

- Antibiotika har ingen effekt på virus, lindrer ikke plagene og vi risikerer bivirkninger som kvalme, magesmerter og diaré. Bruk av antibiotika for behandling av luftveisinfeksjoner forårsaket av virus er en av de viktigste årsakene til unødig antibiotikabruk og bør unngås, sier han.

Branæs følger opp:

- Et poeng hva angår luftveisinfeksjoner er å finne ut om det er bakterier eller virus som er årsaken. Er det virus så hjelper det ikke med antibiotika, sier han.

Hvordan bli kvitt forkjølelsen?

Selv om det ikke finnes noen behandling for forkjølelse, er det mulig å forebygge og lindre symptomer. Branæs har noen råd du kan prøve ut dersom du har behov for smertelindring ved forkjølelse eller influensa.

1. Paracetamol: Smertestillende og febernedsettende. Lindrer derfor ubehag ved, men ikke varigheten av, forkjølelse.

2. Betennelsesdempende: Ibux, Ibumetin, Voltaren og tilsvarende ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAIDs) har febernedsettende og smertestillende effekt og lindrer derfor symptomene, men ikke varigheten av forkjølelse.

3. Slimhinneavsvellende nesedråper/spray/tabletter (eks: Rhinox eller Otrivin spray, Rinexin tabletter etc.): Inneholder adrenalin og får derfor blodårene inn til neseslimhinnen til å krympe. Dette reduserer hevelsen til neseslimhinnene, reduserer neserenningen og gjør det lettere å puste. Drenasjen fra bihulene bedres også og midlene forebygger dermed også bihulebetennelse som er én av de komplikasjonene forkjølelsen kan gi.

4. Slimløsende tabletter: Brukes ved kronisk bronkitt og derfor sliming nedover i luftveiene og ikke mot tett nese eller andre forkjølelsessymptomer.

5. Ligge høyt med hodet: Dette gjør at mindre blod renner til nesen og dermed vil også nesen renne mindre (blodet inneholder mye vann).

6. Drikke godt: Dette gjør snørret mindre seigt og bedrer også allmenntilstanden.

7. Saltvannsskyllinger: Kok selv eller kjøp oppløsning på apoteket. Skylling med "nesehorn" (fås kjøpt på apoteket) er sannsynligvis mer effektivt enn saltvannsspray.

8. Følgende hevdes å kunne lindre symtomer: Hostedempende produkter. Salver med mentol, eukalyptus eller mentol hevdes å kunne bedre luftpassasjen ("åpner nesen") og hoste. Svarthyllebær, hvitløk, sink, honning, C-vitaminer, solhatt og probiotika kan også ha en viss effekt for noen.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Du kan merke forskjellen på virus- og bakterieinfeksjon

Matvarene du bør spise når du har influensa

Noen ganger er det greit å ta en paracet og gå på jobben

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden