Slik unngår du å få tannbetennelse

BETENNELSE I TANN: Her er tre røntgenbilder som viser hvordan det kan gå når man får en betennelse i tannen/tannroten om man ikke tetter hull, og det kommer bakterier inn i tannen fra utsiden. De mørke flekkene/sirklene er betennelse som har ført til at kjevebeinet blir betent og etterhvert blir borte. – Alle disse tre tennene gjør nok relativt vondt, sier Dan Stensen, tannlege ved Denpro. Foto: Denpro tannklinikk.
BETENNELSE I TANN: Her er tre røntgenbilder som viser hvordan det kan gå når man får en betennelse i tannen/tannroten om man ikke tetter hull, og det kommer bakterier inn i tannen fra utsiden. De mørke flekkene/sirklene er betennelse som har ført til at kjevebeinet blir betent og etterhvert blir borte. – Alle disse tre tennene gjør nok relativt vondt, sier Dan Stensen, tannlege ved Denpro. Foto: Denpro tannklinikk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du utsetter tannlegebesøket kan du ende opp med betennelse i tennene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reagerer du på kulde eller varme når du spiser og drikker? Kjenner du smerter, puls eller "ilinger" oppover i tannroten?

Symptomer på betennelse i tann

- På utsiden av tannen kan betennelse i tannkjøtt og bein rundt tannen føre til nedbryting av støttevev som holder tannen på plass. • Årsaken er irritasjon fra bakterier som blir liggende rundt tannen.

- Symptomene er vanligvis blødning fra tannkjøtt, men dette er forbundet med lite smerte.

- Hvis sykdommen får stå ubehandlet kan det føre til tannløsning.

- Behandlingen går ut på å rengjøre tenner for bakteriebelegg og tannstein som kan bre seg nedover rotoverflaten. Det kan også være aktuelt å fjerne tannkjøtt som vanskeliggjør et normalt renhold. På innsiden av tannen vil bakterier kunne føre til betennelse i tannpulpa. Dette kalles pulpitt og kan føre til sterke smerter. I andre tilfeller kan sykdommen være uten smerter.

- Om pulpitten ikke behandles kan nerven etter hvert dø hen og bakterier invaderer rotkanalen hvor nerven tidligere var plassert. Dette vil føre til at betennelsen sper seg utenfor rotspissen hvor blod og nerveforsyningen kommer inn i tannen. Dette kalles apikal periodontitt eller tannrotbetennelse.

- Hvis det er balanse mellom kroppens forsvar og angrepet fra bakteriene vil det være lite symptomer fra en slik betennelse.

- Om likevekten forskyves, enten på grunn av nedsatt immunforsvar eller økt angrep fra bakterier, kan det utvikles akutt apikal periodontitt som kan gi smerter og hevelse.

Kilde: Inge Fristad, professor i endodonti ved Institutt for Klinisk odontologi ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen

Da kan dette være tegn på at nerven i tannen er eksponert, enten i form av at et hull i tannen er så dypt at nerven er eksponert, eller det har gått en betennelse ned i tannroten slik at nerven blir irritert.

Det forklarer Dan Stensen, tannlege ved Denpro.

– Du kan også typisk oppleve tannpine, hodepine, problemer med å tygge, at du kjenner puls i området, varme fra det utsatte området og at tannkjøttet skifter farge - blir rødt. Det kan også komme puss fra det aktuelle området, sier Stensen.

Dårlig munnhygiene = tannrotbetennelse

Trond Berge, professor, dr. odont. ved Institutt for Klinisk odontologi ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen, opplyser i tillegg at den betente tannen kan bli løs. Det finnes i praksis bare én type betennelse inne i en tann: pulpitt, som betyr betennelse i nerven, ifølge Berge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Årsakene til pulpitt er vanligvis karies eller skade, for eksempel brudd i tannen. Dette fører til at bakterier fra munnhulen kommer i kontakt med pulpavevet, og forårsaker en betennelsesreaksjon, forklarer Berge.

I tillegg kan du få betennelse i tannkjøttet, gingivitt, som senere sprer seg til tennenes festeapparat og kalles periodontitt, ifølge professoren.

– En spesiell form er pericoronitt, som er betennelse i en tann - som oftest visdomstann som ikke har kommet helt frem, der kronen er delvis dekket av tannkjøtt. Gingivitt og periodontitt skyldes i hovedsak dårlig munnhygiene, utilstrekkelig fjerning av bakteriebelegget på tannoverflatene, sier Berge videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blødning fra tannkjøttet kan forekomme ved gingivitt og periodontitt.

– Ved pulpitt kan betennelsen spre seg ut gjennom den naturlig åpningen på rotspissen til kjevebenet. Da kan det oppstå hevelse, tannbyll, i tillegg, forklarer professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik unngår du syreskader på tennene

Behandling av tannbetennelse

Ifølge Stenesen avhenger behandlingen av tannbetennelse noe av hva slags type betennelse det er snakk om.

– Typisk er det å rotbehandle tenner, altså fjerne organisk materiale i tannrøttene, for å hindre at bakteriene har et sted å være. Deretter gjelder det å tette røttene så godt som mulig slik at det ikke er noe muligheter for bakterier til å leve i disse røttene, forklarer tannlegen, og legger til:

– For periodontitt-bakterier er det dyprens i tannkjøttet og skjære i tannkjøttet for å redusere lommene mellom tennene, slik at bakteriene som lever der blir eksponert for oksygen.

Berge forteller at tannlegen vil avgjøre når rotfylling er nødvendig.

Han oppsummerer behandlingen:

- Gingivitt behandles ved å fjerne bakteriefilmen på tannoverflaten, for eksempel av tannpleier. Periodontitt behandles med fjerning av tannstein og bakteriebelegg på rotoverflaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For å komme til ordentlig er det av og til nødvendig å brette til side tannkjøttet ved et lite kirurgisk inngrep.

Les også: Dette er årsakaen til ising i tennene

Hvem får betennelse i tennene?

Som med de aller fleste andre helseproblemer er det forebygging i form av god munnhygiene som gjelder for å slippe unna tannbetennelse, ifølge Inge Fristad, professor i endodonti ved Institutt for Klinisk odontologi ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På utsiden vil forebygging bestå i godt renhold av tennene. Imidlertid er noen personer mer utsatt for tannkjøttbetennelse enn andre. Betennelse inni tannen forebygges ved godt renhold slik at det ikke dannes karies, sier Fristad.

Tannskader er vanskeligere å forebygge, forteller professoren.

– Men tannbeskyttere ved sportsaktiviteter som ofte fører til tannskader, kan være god forebyggelse. Friske tenner uten skader vil bedre kunne motstå skader i form av sprekkdannelser, avslutter Fristad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trodde du kullsyre var skadelig for tennene dine?

Forebygging av tannbetennelse

• Det viktigste forebyggende tiltaket er god munnhygiene; Riktig og effektiv bruk av forskjellige metoder for å holde bakteriefilmen på tannoverflaten på et så lavt nivå som mulig.

• Lokal bruk av fluor styrker tannemaljens motstandsevne mot utvikling av karies. Karbohydrater er næringsgrunnlaget for bakteriene, og reduksjon av inntak vil spesielt ha betydning i forebygging av karies og derved påvirke risikoen for pulpitt.

• Gå regelmessig til tannlege.

• Ta tak i problemene så tidlig som mulig og ta problemene seriøst.

• Tannlegen bør ha et godt røntgenutstyr. For å kunne stille riktig diagnose er det viktig å kunne ta gode røntgenbilder og gjerne Micro CT.

Kilde: Trond Berge, professor, dr. odont. ved Institutt for Klinisk odontologi ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen, og Dan Stensen, tannlege ved tannklinikken Denpro.

Les også:
Nei, du får ikke hvitere tenner av eplecidereddik Nanopartikler kan beskytte tenner og munnhule Det du trenger å vite om trekking av tenner
Denne saken ble først publisert i Klikk.no