– Menn i livskriser bør flytte til skogs

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skog og mannsfellesskap kan hjelpe menn i livskriser, mener danske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn som av en eller annen årsak befinner seg i en livskrise bør dra på kursopphold i naturen, skriver nettsiden Videnskab.dk.

Et bål blant furutrærne og et realt manns-fellesskap senker nemlig hjernens produksjon av stresshormoner og øker produksjonen av velværehormoner.

Det høres rart ut, men i Danmark er man allerede i gang med et prøveprosjekt der kriserammede menn har fått tilbud om opphold i skogen sammen med andre menn. Prosjektet heter «Villmenn», og har allerede vært på beina noen år.

Det ble satt i gang som et rehabiliteringstilbud i Svendborg Kommune våren 2015, og siden den gang har 72 menn gjennomgått kursforløpet med stor suksess.

Nesten alle mennene har fortalt at de etter kursforløpet har fått det bedre, og de mennene som var klare for jobb, har også fått det.

Les også: Menn tåler ikke mer alkohol enn kvinner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er disse positive resultatene et nytt forskningsprosjekt skal bygge videre på, så man har vitenskapelig dokumentasjon for hvorfor det hjelper kriserammede menn å løpe rundt som villmenn i skogen.

– For mange av disse mennene hjelper ikke de eksisterende tilbudene. De får ikke glede av å bli sendt på treningssenter eller være med på kurs i mindfulness. Mange uttrykker at de synes det er for feminint, og at de har bruk for noe annet. Det har vi skapt i prosjektet Villmenn, der fokus er på å være i naturen og på å være sammen i et fellesskap, sier Simon Høegmark, som er doktorgradsstipendiat ved Syddansk Universitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet er at kursdeltagerne skal riste av seg livskrisen og komme tilbake til et normalt liv med arbeid og et lysere syn på livet. Blant de første 33 personene som deltok ved kurset, mente 97 prosent at det hjalp dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at det om fem til ti år vil være helt normalt å gi dansker i livskriser kursopphold i naturen. Det vil være en ny måte å arbeide med rehabilitering og blir fremtidens helsetilbud, hevder Høegmark.

Les også:

– Menn vil være mer seksuelt aktive

Menn mest sjalu på sex – kvinner på følelser

– Mange menn er deprimerte uten at de er klar over det

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no