Symptomene du må ta på alvor

Har du smerter i magen må du ta dem på alvor. Foto: NTB scanpix.
Har du smerter i magen må du ta dem på alvor. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du smerter i magen, bør du ikke vente for lenge med å oppsøke legehjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle opplever magesmerter fra tid til annen, i større eller mindre grad. Som regel er det helt ufarlig og vil gå over av seg selv, så hvilke symptomer bør du oppsøke lege for?

– Først er det lurt å tenke på hvor lenge magesmertene har vart. Er det nyoppståtte, sterke smerter, burde man ringe legekontoret eller legevakten og spørre om råd, sier Kaveh Rashidi som er universitetslektor og lege til KK.no.

De vanligste alarmsymptomene er blod eller slim i avføringen, feber, nedsatt allmenntilstand, sterke smerter, stråling av smertene vekk fra magen eller økende bukomfang.

– Det er ikke alltid symptomene som bestemmer. Har du for eksempel mange i familien med tarmkreft eller er over 50 år, kan du være ekstra på vakt og ha lavere terskel for å oppsøke lege, forklarer Rashidi.

Les også: - 400.000 nordmenn kjenner på høstdepresjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blod i avføringen skal alltid utredes, det samme gjelder hvis avføringsmønsteret ditt endrer seg, og dette vedvarer i mer enn fire uker. Et ubehandlet magesår kan gi akutt blødning, og i verste fall hull på magesekken, noe som må behandles akutt.

– Hvis du er kvalm og uvel og har smerter i magen bør du derfor ikke vente for lenge med å få utredet plagene. Opplever du en økning eller reduksjon i vekt uten at du kan se en naturlig årsak til dette, er det også viktig å oppsøke lege, sier Asad Ali, som er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer ved Aleris Frogner.

Les også: Hemoroider som ikke forsvinner kan være kreft

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no