– Ikke drikk videre om du har fjernet veps fra glasset

Du kan gjerne redde vepsen opp fra glasset ditt, men ikke drikk videre etterpå, advarer Folkehelseinstituttet.
Du kan gjerne redde vepsen opp fra glasset ditt, men ikke drikk videre etterpå, advarer Folkehelseinstituttet. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå jakter vepsen på søtsaker - og du bør være forsiktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du lagt merke til at vepsen kanskje er litt ekstra innpåsliten om dagen, og at den er ekstra interessert i maten og drikken din?

Det skyldes at den ikke lenger er opptatt med å sanke mat til larvene i bolet, men at den er på jakt etter mat til seg selv. Og søtsaker som brus og syltetøy står øverst på ønskelista.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved skadedyr i Folkehelseinstiuttet, mener du gjerne kan forbarme deg over vepsen om den havner i glasset ditt, men insisterer på at du bør ta forholdsregler etterpå.

– Du kan bare ta den opp med en skje, gaffel, pinne eller liknende. Den er våt og dorsk, og vil ikke stikke deg straks den kommer opp, sier han til NRK.

Les også: Slik håndterer du giftige insektstikk

Han advarer imidlertid mot å fortsette å drikke det du har i glasset etter du har fjernet vepsen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veps kan gå på kjøttstykker fra døde dyr, selv om sjansen er liten for at den har gjort det, så jeg ville ikke drukket videre på det som var igjen i glasset, sier han til NRK.

Er du mye plaget med veps, anbefaler Folkehelseinstituttet deg å sette ut feller.

Det kan være lurt å sette ut flasker halvfylte med vann og litt oppvaskmiddel.

Du bør kun vurdere å sette ut feller til vepsen om den er veldig sjenerende, og det er lite hensiktsmessig å bekjempe vepsen om senhøsten. Vepsebolet vil dø ut av seg selv i løpet av kort tid.

Les også: Trikset mot hissige veps

Video: De fleste tåler å bli stukket av veps, bie eller humle, selv om det kan gjøre vondt. Noen kan få en sterk allergisk reaksjon, og i verste fall dø:

Video: Tom testet vepse-feller. Se hvilken som fungerte best: