NHF: Funksjonshemmede må ut med titusener

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk med funksjonsnedsettelser må årlig betale titusener av kroner for å få den behandlingen de trenger, ifølge en rapport fra Norges Handikapforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er store ekstrakostnader ved det å ha funksjonshemning i Norge i dag. Og det ser ut til å være en politisk vilje til å øke kostnadene, sier sentralstyremedlem Magnhild Sørbotten i Norges Handikapforbund (NHF) til Klassekampen.

Forbundet har laget rapporten «Hva koster det å være funksjonshemmet i Norge i 2017?». Den viser hvordan ulike ordninger slår ut for tre typer eksempler: en ung funksjonshemmet i full jobb med behov for bistand, en ung ufør, og en familie med sterkt funksjonshemmet barn.

Alle har netto ekstrakostnader på mellom 67.000 til 97.000 kroner årlig etter at ulike stønader og fradrag er trukket fra, ifølge avisen.

Kostnadene knyttes til alt fra behov for transport, utgifter til medisiner, og behov for ekstra behandling. Mange av utgiftene har, ifølge rapporten, økt som følge av ulike regjeringers politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror NHF har et veldig viktig poeng, sier stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen. Hun medgir at også Arbeiderpartiet har støttet politikk som har hatt negative konsekvenser, som uførereformen og omlegging av særfradrag.

Aktuelt:

Høie innfører ny ordning for dødssyke pasienter

Rangering: Eldre i Norge har det best i verden

Støre vil ha tilgjengelig skolehelsetjeneste til alle hver dag