Bioteknologirådet vil utvide nyfødtscreeningen

Screeningen gjennomføres med en blodprøve. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Screeningen gjennomføres med en blodprøve. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bioteknologirådet foreslår å utvide screeningen av nyfødte slik at ytterligere to sykdommer kan avdekkes. Samtidig går rådet imot varig lagring av prøvene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle fødende i Norge tilbys en blodprøve av barnet som kan avdekke 23 alvorlige sykdommer hvor tidlig behandling kan være avgjørende.

I en ny uttalelse støtter et enstemmig Bioteknologiråd regjeringens forslag om å utvide nyfødtscreeningen med immunsviktsykdommen SCID og stoffskiftesykdommen HMG.

– Et flertall i rådet går imidlertid imot regjeringens forslag om varig lagring av blodprøvene fra screeningundersøkelsene og foreslår at prøvene skal kunne lagres i 15 år. I dag kan disse prøvene lagres i seks år, skriver Bioteknologirådet.

Flertallet i rådet påpeker at varig lagring av prøvene kan danne utgangspunkt for en nær komplett biobank av hele landets befolkning, noe som medfører risiko for misbruk.

– Det er veldig gledelig om nyfødtscreeningen nå utvides med to nye sykdommer slik at enda flere barn kan få behandling i tide. Samtidig mener flertallet i rådet at det trengs debatt om grensene for lagring og bruk av blodprøvene, sier Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen, som stemte med flertallet i spørsmålet om lagring.

Les også:

Alltid en fordel å oppdage sykdom tidlig?

Overlege tror lungekreft kan bli en kronisk sykdom